Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.06.2018.
18:23
Ž. Marković - Vesti A

Svuda opstajemo, a koreni su u Beogradu

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu održano je književno veče Peđe Ristića na kojem je predstavljen njegov novi roman "Srećan čovek". O stvaralaštvu Peđe Ristića govorila je Natalija Gunjić, kulturni ataše, uz autora odlomke iz romana govorila je naša istaknuta glumica Rada Đuričin, a u ulozi voditelja našla se Violeta Aleksić, književnica i novinarka.

Miki Erdbob
Sakupio pelčarbarske priče: Peđa Ristić sa gostima

Peđa Ristić je rođen 1953. u Beogradu, završio je Američku internacionalnu gimnaziju u Beču i diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Živeo je i radio u Beču, Moskvi, Londonu, Indijanapolisu, a u Bazelu živi od 2002. godine.

Devedesetih godina prošlog veka bio je svedok mnogih komičnih, ali i tragičnih sudbina prijatelja i poznanika koji su napuštali zemlju i kako-tako se snalazili u inostranstvu. Skupio je sve te anegdote i dramatične ispovesti i povezao ih 1998. godine u svoj prvi roman "Pijanino u blatu". U njemu je tinjalo nekoliko priča pa je pred kraj poslovne karijere sa žarom iščekivao momenat kada će otići u penziju i vratiti se pisanju.

To se i dogodilo pre dve godine i tako je prošlog novembra jednu priču pretvorio u roman "Srećan čovek".

- Mnogo smo se posle odlaska iz Juge selili. Prvo smo bili šest godina u Austriji, pa tri u Londonu, a posle kraćeg boravka u Americi smo se nastanili u Bazelu.

Selili smo se prvenstveno prateći poslovnu karijeru moje žene. Samo preseljenje ne pada nam teško, ali je problem što nigde nismo kod kuće. Sve po nekoliko godina, u internacionalnim ambijentima multinacionalnih kompanija, bez ozbiljnog povezivanja sa lokalnim narodom i kulturom.

Moj sin je promenio sedam škola na tri jezika. Mi smo kao biljka, presađena iz bašte u saksiju: u koji god prozor da nas staviš, ako ima sunca i vode, mi opstajemo, ali ne puštamo duboke koren. Moram da kažem, da mojoj porodici Beograd ostaje emotivno trajni dom, iako smo najkraće tamo živeli zajedno - rekao je Ristić na promociji.

U muzičkom delu programa učestvovali su Nenad Janjić i grupa Arno iz Bazela.

Miki Erdbob
Puna sala u ambasadi

Stiže i treći roman

- Oba moja romana su rezultat velikog istraživanja. Prvi, "Pijanino", nosi brojne priče beogradskih intelektualaca koji su napustili svoj dom u trenucima raspada zemlje. Većinu poznajem lično, ali mnogo opisanih događaja sam morao da uobličim i dopunim pričajući s prijateljima, očevicima ili iz literature i novina. "Srećan čovek" je na početku bila priča od 80-ak strana, ali sam je oplemenio opisima Bitole iz dvadesetih, predratnog Beograda, posleratnog Beča, izraelskog kibuca 50-ih i tako dalje. Sledeći moj roman, treći po redu, se zove "Kovš" i već je ušao u štampu - najavio je Ristić.


 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Srce nam je uz Srbiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online