Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.06.2018.
21:23
Ž. Marković - Vesti A

Koreni su temelj života

Učiteljice dopunske škole iz Lozane, Bazela, Berna i Bila su u Ambasadi Republike Srbije u Bernu dodelile maturantima svedočanstva o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.

Nagrađeni učenici

Pobedničke radove u kategoriji od prvog do četvrtog razreda poslali su Marinela Živković iz Opfikona (1. mesto), Lana Đorđević iz Bazela (2. mesto) i Dragan Račić iz Ciriha (3. mesto). U kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto osvojila je Jana Jovanović iz Langentala, drugo mesto pripalo je Vedrani Tanacković iz Veveja, a treće Bojani Marković iz Klarensa.

Učenici su pred roditeljima i ostalim prisutnim otpevali himnu Srbije "Bože pravde" i pesmu "Ovo je Srbija".

Ovom prilikom su ambasadorka dr Snežana Janković i ataše za kulturu Natalija Gunjić dodelile nagrade pobednicima literarnog konkursa Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas.

Ambasada je, u okviru akcije Negujmo srpski jezik, a povodom Dana slovenske pismenosti, raspisala literarni konkurs pod nazivom Čuvajmo srpski jezik, jer on čuva nas, namenjen deci školskog uzrasta.

Cilj konkursa bio je da podstakne razmišljanja kod naše dece koja su rođena u Švajcarskoj zašto je bitno da govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku.

Učenici čiji su radovi odabrani kao najbolji dobili su, pored plaketa i najpoznatijih dela srpskih pisaca, i majice Negujmo srpski jezik, koje je doniralo Ministarstvo kulture i informisanja.

Dodeljujući nagrade i čestitajući maturantima završetak školovanja, ambasadorka Snežana Janković je poželela svim đacima mnogo uspeha u daljem školovanju.

- Biće još mnogo diploma, srednjoškolskih, fakultetskih i drugih, i još mnogo vrednih nagrada u vašem životu i u vašim budućim profesijama, ali ove koje ste danas dobili učvršćuju vaše korene i trajne veze s kulturom iz koje potičete, a dokazano je mnogo puta da kroz život lakše, sigurnije i uspešnije koračaju oni koji znaju ko su i odakle dolaze - istakla je ambasadorka.

Na poklon po tri knjige

Nastavnice su svojim đacima pored svedočanstva dodelile i knjige koje su donirali Udruženje srpskih pisaca Švajcarske, izdavačka kuća iz Beograda Kreativna radionica Balkan, autorke Violeta Aleksić i Snežana Petrović, kao i po jednu knjigu na poklon po izboru roditelja Dejana Milića iz Bila. Svakom učeniku dodeljene su po tri knjige.

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske nastaviće ovu divnu ideju da svake godine pokloni učenicima dopunske škole radove svojih članova i godišnji zbornik radova "Zaveštanja "koji se već 18 godina štampa na ćiriličnom pismu.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Srce nam je uz Srbiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online