Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
21:21
Ž. Marković - Vesti A

Stihovi kraj lovačke kuće

Udruženje Srpskih pisaca iz Švajcarske je organizovalo Majske susrete u prirodi, ali početkom juna, kako se ne bi poklopili termini sa drugim udruženjima u okruženju. Na ovom druženju bilo je oko 40 pisaca i ljubitelja pisane reči.

Ž. Marković
Na druženje su došli pisci iz više država

Posle okupljanja kod lovačke kuće, u šumi kraj Rikenbaha, blizu Vintertura, pisci su u dva kruga čitali svoje pesme, a onda je usledio zajednički ručak i druženje do predveče, kada su se svi razišli.

Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, kaže da su s obzirom na dešavanja u okruženju, odlučili da Majske susrete pomere za početak juna.

- Tako smo ispoštovali jedni druge, kako bi oni došli kod nas, a i mi otišli kod njih na njihove susrete. Danas pored naših članova imamo i naše prijatelje iz Srpske književne radionice iz Frankfurta, Literarnog udruženja "Zdravko Đekić" iz Štutgarta, Udruženja pisaca "Damnjanka Daška Čizmić" iz Minhena - naveo je Đurić.

Ž. Marković
Milisav Đurić i Žaklina Marković-Mitić

- Ovo je naše tradicionalno okupljanje. Ovde možete sresti pesnike iz Nemačke, Austrije, čak iz Francuske, ali najviše iz Udruženja srpskih pisaca iz Švajcarske. Zahvaljujući Milisavu Đuriću, predsedniku našeg udruženja, koga nećemo menjati, gajimo lepu srpsku reč, ćirilicu i svoje pesme kazujemo jedni drugima - rekao je za "Vesti" mr Živko Marković, član Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

Radmila Miljković je oduševljena druženjem u prirodi

- Ambijent je predivan, vreme nas je poslužilo, prase je pečeno koliko vidim, tu su i ostale đakonije. Ali pre svega ovde je najveća radost ta pozitivna atmosfera i emocije su do maksimuma. Lepota u ovom dalekom svetu za nas koji smo daleko od otadžbine. Ovo je najlepše mesto gde ljudi mogu da provode slobodno vreme za vikend, da se odmore uz poeziju, stihove i druženje.

Naslednici plemenitih studenata

- Inače, Udruženje srpskih pisaca Švajcarske je naslednik prvog srpskog udruženja iz 1892. godine koje imalo cilj da propagira srpske običaje i istoriju u Švajcarskoj. To je bio plemenit cilj i zadatak tadašnjih školaraca, mahom studenata iz Srbije, kojih je do kraja Prvog svetskog rata bilo oko 400. To je bila ogromna armija srpskih intelektualaca u Ženevi. Bilo je više Srba nego samih Ženevljana na studijama u Ženevi - rekao je za "Vesti" Živko Marković.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Prijatelji umetnosti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online