Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
01:15
Ž. Marković - Vesti A

Puno srce ispod starog jasena

Popriličan broj meštana sela Koprivna, kod Modriče, koji žive i rade u Švajcarskoj, slavili su krsnu slavu Đurđevdan u rodnom mestu. Među njima i porodice Đurić, Jevtić, Kuzmanović, Vidović, Đorđić, Krstić, Cvijanović, Plavšić, Radovanović i druge. Većinom slave Đurđevdan, a ima i onih koji su slavili Markovdan.

Ž. Marković
Jedna od najstarijih u RS: Crkva Vaznesenja Gospodnjeg

U nedelju na Đurđevdan ispred crkve Vaznesenja Gospodnjeg (iz 1874. godine) sakupili su se Koprivnjani. Okupili su se ispod raskošne krošnje starog jasena. Stablo je obima oko 5,5 metara i procenjuje se da je staro oko 400 godina, ali je u odličnom stanju, komentarišu meštani među kojima su i oni koji žive i rade u inostranstvu. Došli su ponajviše iz Švajcarske da bi osveštali žito i slavski kolač, zapalili sveće pokojnicima i prisustvovali jutranjoj liturgiji, koju je služio protojerej Jadranko Stojanović.

- Rođen sam u Koprivni i najviše volim da dođem ovde, jer mi je tu srce puno. Dolazim najmanje četiri puta godišnje. Nedeljom obavezno idem u crkvu, obiđem porodicu i prijatelje. Imam kuću i u Modriči, ali zbog stare majke sam više u Koprivni - kaže Slavko Vidović iz Regensdorfa kod Ciriha.

Ž. Marković
Jelena Kuzmanović

S "Vestima" u zavičaj

- Godinama živim u Cirihu i sada sam za Đurđevdan došla na odmor u rodno selo. Prvo što sam uradila sredila sam i očistila grobove mojih roditelja. Posle praznika ću da sadim malo povrća, a na slavu sam pozvana kod rodbine. Imamo toliko veliku familiju da ne stižem kod svakog da odem. Lepo je biti domaćin slave, a lepo je i otići u goste. Na Đurđevdan mi je najvažnije da poranim i okitim imanje, njive, ulazna vrata, dvorište i to lešnikovim granama, jorgovanom i perunikom. Kitimo njive da bi Bog čuvao imanje od svakoga zla i da bi usevi doneli plod. Inače, na put nikad ne polazim bez naših novina "Vesti", tako da ih imam i ovde u Koprivni - kaže Jelena Kuzmanović.

- Živim u Horgenu u Švajcarskoj već 27 godina, ali ovde slavim Sv. Đorđa svake godine s familijom i prijateljima i onda, ako Bog da, opet nazad na posao i tako svakog maja. Imam stare roditelje, obiđem ih četiri-pet puta godišnje. Nekad ostanem duže, nekada kraće, sve zavisi od situacije - kaže Sava Jevtić.

Svake godine za Đurđevdan dolazi i Milisav Đurić iz Herisaua, inače predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

- Kada su mu roditelji umrli preuzeo sam krsnu slavu i slavim je u kući u kojoj su to činili moji roditelji.

Ilija Jevtić je u Švajcarskoj u Bazelu bio 35 godina, a 2003. godine se vrati i ima fabriku obuće u Modriči koja zapošljava 450 radnika.

- Sa 54 godine sam se vratio na dedovinu. Iako sam živeo u Švajcarskoj, gde su bolji uslovi, pokazao sam da sve ono što sam naučio tamo može da se primeni i ovde u ovom delu Republike Srpske. Pozdravio sve zemljake u dijaspori i kažem im da i ovde može baš lepo da se živi. Pokušavam da ljudi ne idu u tuđinu. Trenutno zapošljavam oko 60 meštana Koprivne, a svi oni koji nemaju posla kod mene imaju mesta - kaže Ilija Jevtić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online