Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
03:11
N. Popović - Vesti A

Burna reagovanja u Švajcarskoj: Dronovima na lažne invalide!

Savezni parlament Švajcarske (Nationalrat ) dao je pre nekoliko dana zeleno svetlo takozvanim socijalnim detektivima da u otkrivanju onih koji su na prevaru ostvarili invalidske penzije primenjuju i razne moderne metode praćenja poput GPS bubica ili dronova! Desničari likuju zbog ove odluke, dok stranke levičarske orijentacije upozoravaju da socijalni detektivi ovim stiču veća prava nego policija ili obaveštajne službe, jer im za praćenje neće biti potreban sudski nalog. Uz to Barbara Gizi, poslanica stranke SP, ističe da prema objavljenoj statistici kod trećine osumnjičenih praćenjem i snimanjem nisu pronađeni nikakvi dokazi da varaju socijalni sistem.

N. Popović
Poštovati privatnost: Dara Filipović

Dara Filipović, pravni savetnik u sindikatu UNIA i socijalna radnica u Migracionoj službi za strance, kaže da će upravo stranci biti najveća meta jer se invalidske penzije Švajcaraca retko proveravaju.

- Strance je lako kontrolisati, proveravati i osuđivati jer su i sa C vizom (neograničeni boravak) i dalje - stranci. Posebno su preplašeni oni iz tzv. trećih zemalja, kao što su, recimo, Srbija ili BiH. Njima se često dešava da im stigne, recimo, račun u većem iznosu nego što bi trebalo, a oni, "da ne bi imali posla s vlastima", plate iako ne razumeju visinu iznosa - komentariše ovu odluku za "Vesti" Dara Filipović.

Ona ističe i da bi svako trebalo da ima i sačuva svoju privatnost bez obzira na to da li je stranac ili domaćin, da li živi od invalidske penzije ili plate.

Neki završe i u zatvoru

"Vesti" su više puta pisale da su se i mnogi Srbi, primaoci socijalne pomoći i invalidskih penzija, nalazili prethodnih godina na meti provere privatnih detektiva. Neki su čak u Srbiji snimljeni kako popravljaju okućnicu ili dok se bave poljoprivrednim radovima, mada su ih u Švajcarskoj lekarske komisije proglasile nesposobnim da podignu išta teže od kašike. Mnogi su na osnovu takvih izveštaja i fotografije ili video-snimaka na sudu izgubili pravo na socijalnu pomoć ili invalidsku penziju, a ono što su do tada naplatili morali su da vrate. Ukoliko novca nisu imali, završavali su u zatvoru!

- Svi su, bez razlike, uplaćivali u fondove socijalnih osiguranja. Tretirati na takav način, mahom bolešću izmučene ljude u najmanju ruku nije pristojno, a dira se i u dostojanstvo čoveka - kaže Filipovićeva.

Prema odluci koju je parlament usvojio većinom glasova, oni koji su osumnjičeni da varaju švajcarski socijalni sistem moći će da budu praćeni i snimani, ne samo u javnom prostoru, već i na svojim balkonima ili u stanovima, a ako stanuju na višim spratovima detektivi će moći da koriste i dronove s ugrađenim kamerama.

- Invalidski penzioneri osumnjičeni za prevaru biće tretirani kao da su teroristi. To znači da će bez ikakvog osnova detektivi ulaziti u najstrožu intimu mnogih nedužnih građana što je po meni zaista nedopustivo - ogorčena je i razočarana ovom odlukom poslanica Barbara Gizi.
S druge strane, njen kolega iz skupštinskih klupa Mauro Tuena (SVP) pozdravlja odluku i smatra da je to "pobeda za sve oni koji s punim pravom uživaju socijalne premije i invalidske penzije".
Detektivi su skupi

- Konačno smo dobili način da se stane na kraj mnogima koji su varali naš socijalni sistem i na taj način pričinjavali štetu koja se merila milionima franaka. Oni koji imaju pravo na naknadu ove vrste iz državne kase nemaju razloga za strah i brigu. Angažovanje detektiva u osnovi je skupo i koristiće se samo u slučajevima kada postoje jake indicije da se radi o prevari - istakao je Mauro Tuena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online