Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
02:00
Ž. Marković - Vesti A

Srpska reč vredi blaga

Prošlog vikenda u prostoriji knjižare Freska u Cirihu, održana je promocija knjige "Moćne žene ljubavlju zbore", autora Mirijane Marković iz Sremske Mitrovice.

Ž. Marković
Slobodan Pecelj, Violeta Aleksić, Mirijana Marković (stoji) i Milisav Đurić

Božica - Boba Nedeljković je na početku otpevala srpsku himnu "Bože pravde", a potom se sa nekoliko pesama predstavila autorka. Nakon toga su nastupali članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj koji su kazivali po jednu svoju pesmu i gitarista Dejan Zorić koji je otpevao nekoliko srpskih pesama, a Božica - Boba Nedeljković, pored pesama izvela je i monolog iz života. Promocija knjige Mirijane Marković je završena pesmom "Ovo je Srbija" koju su svi zajedno otpevali.

- Sinoć sam promovisala knjigu i u Svetouspenskom hramu i drago mi je što su se u ovom prostoru knjižare okupili i naši pisci koji stvaraju u Švajcarskoj. Poseban osećaj je što se ovde neguje srpski jezik, neguje srpska reč i što pisci ne zaboravljaju svoj jezik - izjavila je Mirijana.

- Ovo je lep kulturan spoj između nas iz rasejanja i matice. Večeras bih posebno pozdravio našu dragu gošću Mirijanu Marković - kaže Milisav Đurić, predsednik Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj.

Neumorni stvaralac

Objavila je devet knjiga poezije i dva romana. Autor brojnih recenzija poznatih pisaca zastupljena je u više književnih časopisa antologije poezije u Srbiji, RS, Francuskoj, Indiji, Turskoj. Učestvovala je na festivalu poezije u Indiji i Istanbulu.

Predsednik je književne zajednice Sremska Mitrovica, član UO književnika Vojvodine i član Udruženja književnika Srbije. Poezija joj je prevedena na nemački, turski, engleski, švedski, francuski, bugarski, japanski, rusinski, portugalski, bengalski, romski i urdu jezik.

Promociju je profesionalno vodila Violeta Aleksić, član Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj. Na promociji su bili prisutni članovi Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, predsednik Milisav Đurić, Slobodan Pecelj, potpredsednik Kulturnog udruženja Prosvjeta takođe iz Ciriha, predsednica Vesna Kravar-Mirković i potpredsednica Olga Jovanović ispred Udruženja žena "Draginja - Draga Ljočić" u Švajcarskoj, Rada Vujinović ispred Udruženja privrednika u Švajcarskoj, gitarista i glumac Dejan Zorić i solistkinja etno-pesama i glumica Božica - Boba Nedeljković.

Mirijana Marković je diplomirala na filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a na fakultetu političkih nauka u Beogradu specijalizirala. Režirala je brojne pozorišne predstave, uvela fakultativnu nastavu na romskom jeziku 2001. u školi "Dobrosav Radosavljević Narod" u Mačvanskoj Mitrovici u kojoj je bila direktor, a nastava se i danas izvodi.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Grade mostove kulture
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online