Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.11.2017.
03:00
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Nismo rušitelji države

Patriotski Forum crnogorskih građana iz EU i Švajcarske sa sedištem u Ciirihu je organizovao nedavno okrugli sto u Afolternu, a pored članova Foruma bili su prisutni i ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Damir Grbović i njegova pomoćnica Tijana Ljiljanić-Savić i gosti iz Podgorice, Marko Milačić, lider političke organizacije Otpor beznađu, Dritan Abazović, predstavnik Građanskog pokreta URA i Miloš Konatar.

Ž. Marković
Povesti više računa o dijaspori: Sa okruglog stola

Dnevni red je obuhvatao nekoliko tačaka: aktuelni politički barometar na unutrašnjoj i spoljnoj sceni Crne Gore, aktuelna ekonomska situacija u Crnoj Gori, crnogorska dijaspora, kako dijaspora vidi izlaz iz krize.

- Mislim da bi matična država trebalo da vodi računa o nama u dijaspori. Naše zahteve ćemo vlastima u Podgorici uputiti ovih dana - kaže za "Vesti" Spasoje Krivokapić, predsednik Patriotskog foruma građana Crne Gore iz EU i Švajcarske.

- Želimo da nam omogući da glasamo putem interneta, pošte i u diplomatskim predstavništvima (tamo gde ih ima) jer mi nemamo mogućnosti da učestvujemo na izborima u Crnoj Gori. Sve moderne države to rade i to zahtevamo - ističe Krivokapić.

On dodaje da bi crnogorska dijaspora trebalo da ima svog predstavnika u parlamentu Crne Gore, "koga ćemo mi da biramo, a ne da ih bira vlast iz Crne Gore i to iz njihovih redova kako njima odgovara".

Kurtoazno izvinjenje

- Ovo je važna stvar za Crnu Goru, ali koliko god sam srećan, toliko sam tužan zato što ovakve inicijative ne dolaze sa one adrese odakle bi trebalo, a to je iz Crne Gore. Vidimo neorganizovanost crnogorske vlasti prema svojoj dijaspori. Najbolji primer tome jeste da je pozvan prvi čovek koji je zadužen u Crnoj Gori za dijasporu, gospodin Mitrović, ali on se kurtoazno izvinio nekim mejlom i nije došao - kaže Marko Milačić.

- U naš Forum su svi ljudi dobrodošli, bez obzira na veru i naciju i mi ćemo sa časnim i poštenim sarađivati. Apelujem na crnogorsku dijasporu da nam se priključi, idemo dalje zajednički za dobro Crne Gore i crnogorskog naroda - dodao je on.

- Večeras je pokazano da postoji i druga strana crnogorske dijaspore. Mi samo pokušavamo Crnu Goru da je spasemo od onih koji su već rušili tri države - ističe Sima Pavlović, član patriotskog foruma crnogorskih građana iz EU i Švajcarske.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online