Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.11.2017.
20:19
Ž. Marković - Vesti A

Izvor prvi na jubilarnoj Smotri

Mladi ansambl Izvora iz Sent Galena, pobednik je 20. jubilarne Dečje smotre srpskog folklora Švajcarske, koja je pod pokroviteljstvom "Vesti", najtiražnijeg dnevnika srpske dijaspore, održana u Dietikonu kod Ciriha. Dva druga mesta zauzeli su "Sveti Sava" iz Altštetena i Kolo iz Nojhauzena, dok su treće mesto bratski podelili Zavičaj - Vintertur i Sloga iz Ciriha.

Priredbu kojoj je prisustvovalo oko 2.000 učesnika i gostiju, otvorila je dr Snežana Janković, ambasador Srbije u Bernu, koja je izrazila zahvalnost deci i njihovim roditeljima što i tako daleko od rodne grude ne zaboravljaju šta su i odakle su potekli.

Zadovoljni domaćini

- Svi članovi kluba su bili svi angažovani i veoma sam zadovoljan njihovim radom, ali i posetom. Bilo je dosta ljudi i trebalo je to sve stići poslužiti da niko kući ne ode gladan i žedan - izjavio je Milan Vukajlović, predsednik KUD-a "Nikola Tesla" iz Lucerna.

Skupu se u ime organizatora odbratio i Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskih folklora Švajcarske, a neposredni domaćini ovogodišnje Smotre bili su članovi KUD "Nikola Tesla" iz Lucerna. Pre nego su binu prepustili mladima, publici i učesnicima biranim rečima obratili se i sveštenik SPC u Cirihu Branimir

Petković i Zvonko Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza Švajcarske.
Počeo je zatim pravi spektakl, vatromet igre, muzike i narodnih nošnji, a zemljaci u Švajcarskoj su i ovoga puta pokazali i dokazali da nema brige za budućnost srpskog folklora na ovim prostorima. U takmičarskom delu programa nastupilo je 11 ansambala, a u revijalnom najmlađi folkloraši "Nikole Tesle" iz Lucerna, ANI "Abrašević - CH" iz Vetingena, Zavičaj iz Vintertura i Kolo iz Badena.

Svih 11 ekipa su dobile zlatne plakete, a za nijansu bolji od ostalih bio je FMD Izvor iz St. Galena. Opšta je ocena da su sva folklorna udruženja pokazala veoma visok kvalitet folklora, pa je žiri, u sastavu Mirjana Zakić, (etnomuzikolog), Vilma Niskanović (etnolog), Slobodanka Rac (koreograf) sve ekipe nagradio zlatnim plaketama.

- Možda zvuči kao floskula, ali zaista, večeras su sva udruženja pobedila jer mislim da nigde u Evropi nema toliko dece na jednom mestu koja igraju u folkloru. To je za svaku pohvalu i kao predsednik Saveza dičim se time. Naša deca, iako smo u dijaspori, uče i ne zaboravljaju srpsku tradiciju i to me čini srećnim. Svaka im čast - kazao je za "Vesti" Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj i dodao da bi naredna Smotra, prema njegovom mišljenju trebalo da bude koncertnog tipa.

Sijaju naše zvezdice

- Naš dečji ansambl je osvojio drugo mesto koreografijom "Izgrejale dve zvezdice" - pesme i igre iz Gornje Resave, koreografa Dajane Kostić u aranžmanu M. Marića. Čestitam svim članovima, upravi, roditeljima i umetničkom rukovodiocu Srđanu Kostić na izuzetnom uspehu, a pogotovo našoj deci, koja su lepo odigrala i ovaj trud svih nas je nagrađen. Ponosan sam na našu decu kao roditelj i kao član našeg kluba - izjavio je Ljubiša Mirić, predsednik SKK "Sveti Sava" iz Altštetena.

- Mislim da posluživanje publike ićem i pićem dok traje takmičenje nije ono što nam treba: stvara se dosta galame i nepotrebne gužve ispred bine što dekoncentriše decu a i žiri ima problema sa ocenjivanjem - ističe Milenković.

U pauzi dok su sumirani rezultati, Element bend je razveselio prepunu dvoranu. Na sve strane su se vijorile zastave takmičarskih udruženja. Posle podele plaketa "Vesti" svim učesnicima, zahvalnica i suvenira, nastavljeno je veselje do dva sata posle ponoći.

Konačan plasman

1. mesto - Izvor iz St. Galena
2. mesto - "Sveti Sava" iz Altštetena
2. mesto - Kolo iz Nojhauzena
3. mesto - Zavičaj iz Vintertura
3. mesto - Sloga iz Ciriha
4. mesto - "Vuk S. Karadžić" iz Roršaha
5. mesto - "Nikola Tesla" iz Lucerna
6. mesto - "Vuk S. Karadžić" iz Šenenverda
7. mesto - "Kikac" iz Bazela
8. mesto - Homolje iz Gosaua
9. mesto - Ostrog iz Vila

Specijalne nagrade

Najbolji pevački ansambl: Homolje - Gosau
Najbolji originalni kostimi: Izvor - St. Galen i "Kikac" - Bazel
Najbolji muzički aranžman: "Nikola Tesla" - Lucern
Najbolji igrač: Kristijan Đokić, Izvor - St. Galen
Najbolja igračica: Jovana Bogičević, Sloga - Cirih
Najbolji scenski nastup: "Vuk S. Karadžić" - Roršah
Najbolje postavljena koreografija: Sloga - Cirih








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online