Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.10.2017.
21:11
Ž. Marković - Vesti A

"Vesti" u Švajcarskoj: Seminar u Luganu postaje tradicija

U Luganu je nedavno održan deseti po redu seminar folklora u organizaciji Saveza srpskih folklora Švajcarske, a domaćin je bio SKUD "Branko Radičević" iz Lugana. Na ovom seminaru bilo je oko stotinak polaznika iz 13 folklornih udruženja.

Ž. Marković
Aleksandar Jeremić (u sredini) sa organizatorima

Predavači su bili mr Gordana Roganović, etnokoreolog i etnomuzikolog, Filip Paunjelović, najveći poznavalac izvornih igara iz Crnorečja, Zvezdan Đurić, koreograf, Milenko Martić, etnomuzikolog korepetitor, i Stefan Radovanović, solista na duvačkom instrumentu duduk, dva puta prvak Srbije u izvornoj muzici. Na sastanku SSFŠ, odlučeno je da se ovaj seminar ubuduće održava svake godine u ovom gradu na jugu Švajcarske.

Ž. Marković
Čekanje: Pred početak predavanja

Učesnici

Udruženja koja su učestvovala na seminaru: "Branko Radičević" - Lugano, "Homolje" - Gosau, Izvor - St. Galen, "Karađorđe" - Bern, Kolo - Baden, "Nikola Tesla" - Lucern, Ostrog - Vil, "Petar Kočić" - Soloturn, "Vuk Stefanović Karadžić" - Roršah, "Vuk Stefanović Karadžić" - Šenenverd, Zavičaj - Vintertur i Zlatnik - Vevej.

- Srećan sam što je sve prošlo u najboljem redu, što se tiče organizacije seminara i smeštaja polaznika. Nije bilo lako organizovati sve za ovoliki broj ljudi, ali činjenica je da folkloraši vole naš grad i pre svega nas - kaže predsednik kluba domaćina Aleksandar Jeremić i nastavlja:

- Zahvalan sam svim polaznicima na učešću, dokazali su da su najbolji folkloraši u Evropi, a pre svega kulturna omladina, koja me čini srećnim i ponosnim. Veliko hvala organizatoru, Savezu srpskog folklora Švajcarske i potpredsedniku Ivanu Ristoviću, koji mi je bio uvek na raspolaganju što se tiče organizacionih potreba, naravno, mojoj upravi i članovima SKUD-a "Branko Radičević" Lugano. Dokazali smo da smo ekipa koja obećava i koja može da dostigne visoke lestvice u svemu - ističe Jeremić i zahvaljuje se i ljudima koji su odvojili svoje vreme da bi došli da svoje znanje i dugogodišnja istraživanja po terenu prenesu polaznicima seminara.

- Nikad nije kasno - uz osmeh je rekla Danijela Milenković iz SKUD-a "Vuk Stefanović Karadžić" iz Šenenverda.

- Prvi put sam na seminaru i mogu reći da mi se mnogo svidelo. Domaćin SKUD "Branko Radičević" nas je lepo prihvatio i odseli smo dve noći u hotelu. Sve pohvale predsedniku Aleksandru Jeremiću, koji je to vrhunski organizovao, tako da smo i predavanja imali na vreme i po planu. Imali smo vremena i za obilazak Luganskog jezera, a posle smo imali i drugarsko veče uz Element bend i žurku do zore - hvali Danijela domaćine i ističe da je "najbitnije da su polaznici bili zadovoljni kako organizacijom tako i predavanjem".

- Pored Gordane Roganović i Zvezdana Đurića, čast nam je svima bila da upoznamo i Filipa Paunjelovića, koji nam je pokazao prelepe vlaške igre iz Crnorečja - dodala je na kraju Danijela Milenković.

Ž. Marković
Filip Paunjelović sa Danijelom Milenković

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Hram niče iz pepela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online