Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.04.2019.
20:15
Z. Vicelarević - Vesti A

Ikone daju život hramu

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu nastavljeno je ikonopisanje. Prošle nedelje su postavljene skele koje dopiru do plafona. Skele su postavljali majstori iz firme K&B bau iz Milhajma.

Z. Vicelarević
Uz majstore za skele rade i parohijani i otac Sima

Radove nadgleda, a i pomaže gde zatreba otac Simon Turkić, pa kaže:

- Naš vernik Svetozar Bojanić nam je stavio na raspolaganju skelu koja će da bude u hramu dok traju radovi na plafonu. U vreme službe i liturgija srednji deo skele ćemo sklanjati kako bi bilo mesta za naše vernike - kaže otac Simon.

On ističe da je ponosan jer njegovi zemljaci sa Kupresa montiraju skelu.

- Ovo je fizički najteži posao da se postavi skela, a poznato je da su Kuprešani jaki ljudi, tako da smo sigurni da će posao biti urađen kako treba. Tu su majstori Stanislav Glišić, Goran Mišić, Gojko Lugonja i Saša Pantelić.

Ikonopisac Rade Sarić je posle nekoliko meseci pauze ponovo na skeli u hramu, a kako će sve izgledati kada se ova faza završi, za "Vesti" kaže:

- Produžavamo oslikavanje hrama i montiramo skele za plafonski deo. Radiće se i bočne strane, onoliko koliko se stigne za naredna dva meseca. Plafon će biti u plavoj i zelenoj boji. Zeleni deo već postoji na delovima koji služe za amortizaciju zvuka, a plava je produžetak neba koje već postoji na zidovima živopisa. Ornamentima će biti oslikane grede koje presecaju plafonsku površinu - kaže nam Rade koji je do sada ikonopisao u više manastira, crkava i hramova.

Z. Vicelarervić
Oslikava Hram: Ikonopisac Rade Sarić

Njegova dela, između ostalih, krase zidove manastira Rakovica i Grgeteg, kriptu Hrama Svetog Save u Beogradu i mnoge druge bogomolje.

Radovi na sve strane

Trenutno se u u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg radi na više frontova. Priprema se i rad na podu hrama koji će sam po sebi biti umetničko delo. Pod će biti nalik na na onaj u Crkvi cara Teodosija u Raveni. Biće i položene ploče tehnikom "otvorena knjiga" koja je rađena u Hilandaru.

U međuvremenu, jedna skela je okružila i stub zvonika. Nedavno nevreme oštetilo je bakarni krov zvonika pa je skela tamo dok se radovi ne završe. Glavni i najveći radovi u hramu tek predstoje kada stigne dozvola za nastavak preuređivanja crkvenog podruma u salu.

Dobrovoljni prilozi

Sve ovo što se radilo, što se trenutno radi i što još predstoji da se oko hrama radi, sve je zahvaljujući dobrovoljnim prilozima vernika. Svako ko želi da i dalje pomaže može to da učini direktno u hramu ili na crkveni račun.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online