Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.04.2019.
18:10
Z. V. A

Identitet se brani i igrom

Smotre folklora su kulturne manifestacije folklornih sekcija naših udruženja na području Nemačke, i mi kao organizatori ponosni smo na tradiciju od 26 godina jer uspevamo da na ovim manifestacijama imamo sve više takmičara, kaže u razgovoru za "Vesti" Danilo Đokić, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Z. Vicelarević
Više od takmičenja: Danilo Đokić

- Na ovoj 26. saveznoj smotri srpskog folklora Nemačke nastupiće 20 kulturno-umetničkih društava u takmičarskom i tri u revijalnom delu programa, uz napomenu da u ovom trenutku Savez srpskih udruženja broji 27 udruženja. Smotre su takmičarskog karaktera, svako se trudi da postigne što bolji plasman, ali smotre su u funkciji očuvanja kulturnog identiteta mladih generacija srpske dijaspore. Na ovim manifestacijama se sreću prijatelji koji se godinama ne viđaju, stvaraju nova prijateljstva, rađaju nove ljubavi, te smatram da ovakve manifestacije imaju ogroman značaj za našu zajednicu daleko od otadžbine.

Folklorom se pretežno bave mladi, kakvu poruku imate za njih?

- U svim folklornim ansamblima su mladi koji vole igru, zabavu, oni su ti koji reprezentuju kulturu i tradiciju ne samo na srpskim smotrama, već i na gradskim manifestacijama širom cele Nemačke pokazuju kakvu baštinu posedujemo. Mladi su najbolji ambasadori
naše kulture i tradicije. U poslednje vreme osnivaju se i folklorne sekcije veterana, i može se dogoditi da uskoro organizujemo i prvu smotru.

Da li će Savez pomoći društvima koja nemaju folklorne ansamble da ih osnuju?

- Ukoliko nam se neko udruženje obrati za pomoć, naravno, bićemo srećni da kao Savez možemo da pomognemo da se osnuje igrački ansambl i da
zaživi. Svim novim udruženjima stojimo na raspolaganju u svakom pogledu, uvek spremni da im pomognemo.

Ima li mogućnosti da ansambli napreduju organizaciono i izvođački?

- Svi folklorni ansambli su toliko napredovali i organizaciono i izvođački. Svako udruženje najviše pažnje poklanja igračima jer znaju da je bez mladih u današnje vreme teško sačuvati i udruženje. Svi imaju stručne saradnike, koreografe, a umetnički rukovodioci su toliko osposobljeni da sa velikim uspehom vode i pripremaju ansamble.

Niko kao "Vesti"

Kako ocenjujete saradnju sa "Vestima", koje su godinama medijski pokrovitelj Smotre?

- Saradnja sa "Vestima" traje od osnivanja Saveza. Vaš list, kao naš medijski pokrovitelj, prati nas na svim našim manifestacijama. "Vesti" svim učesnicima dodeljuju nagrade. Osim toga, objavljujete izveštaje iz naših udruženja i možemo reći da se "Vesti" rado čitaju i da su najbolje
novine u dijaspori.

Dati šansu i drugim umetnicima

U drugim zemljama, poput Austrije, na Smotri svoje znanje pokazuju i solisti (pevači i muzičari), recitatori, autori likovnih radova. Smatrate li da neka od tih nadmetanja treba organizovati i na Evropskoj smotri?

- Naravno na smotrama, kako saveznim tako i na evropskim, osim folkloraša, svoje znanje trebalo bi da pokazuju i pevači i muzičari, recitatori, autori likovnih radova, ali nažalost sve to iziskuje dodatno vreme i teško je realizovati. Smatram da će se i to jednog dana naći u prvi plan, ako ne na Smotri folklora, onda u nekom posebnom terminu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online