Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.04.2019.
19:15
Z. Vicelarević - Vesti A

Pune ulice, puno srce

Članovi Kulturno-umetničkog društva Kopaonik iz Leposavića su nekoliko dana boravili u, može se reći, radnoj poseti Nemačkoj gde su imali više nastupa. Povod njihovog dolaska bio je celovečernji koncert na proslavi obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu, o čemu su "Vesti" već pisale.

Z. Vicelarević
Ponosno pod zastavom: Uspomena ispred Gradske kuće Frankfurta

Prilikom dvodnevnog boravka u evropskoj prestonici banaka, domaćini su gostima iz Leposavića pokazali delove Frankfurta koji su do sada mogli da vide samo na televiziji. Dragoslav Tomović, član crkvene zajednice i grupe Svetosavci je prvog dana folklorašima pokazao stari centar grada i Gradsku kuću Frankfurta (opštinu) na kojoj se tada vijorila srpska zastava, jer je gradonačelnik priredio prijem povodom desetogodišnjice Centralnog saveta Srba Hesena. Taj prizor je naišao na veliko oduševljenje gostiju iz Leposavića.

Drugog dana, Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica i Andrija Lović iz srpskog konzulata su goste poveli u obilazak Geteove kuće i Cajla, centra modernog Frankfurta i i najduže šoping ulice u Nemačkoj (duga 3,5 kilometra).

Utisak koji je Frankfurt ostavio na mlade iz Leposavića najbolje je preneo Mirko Premović, ekonom i tehničar KUD Kopaonik.
- Prvo da kažem da su nas domaćini lepo dočekali, svi se trude da nam boravak ovde bude što lepši. A Frankfurt je fenomenalan. Ovo je jedinstvena prilika da ova deca posete i vide ovakav grad. Mnogi od njih nemaju srpske pasoše i ne mogu nigde da putuju bez vize. Izuzetan grad. Srećom, bilo je lepo vreme i mogli smo mnogo toga da vidimo. Oduševljeni smo visokim zgradama koje su uglavnom u staklu, velikim brojem trgovina i puno je ljudi na ulici i treba se navići na to. Videli smo centar grada i obišli kuću gde je živeo, najpoznatiji nemački pisac Gete i još mnogo toga - kaže Mirko Premović.

Karavan KUD Kopaonik je svoje putovanje nastavio ka Štutgartu gde su našim zemljacima, takođe, priredili celovečernji folklorni koncert.

Izostao pogled s tornja

Imali smo želju da vidimo Frankfurt i sa visine, sa tornja u centru grada, ali nažalost nije nam se ostvarila ta želja. Bila je tolika gužva pa smo odustali jer smo bili ograničeni vremenom. Domaćini su bili stvarno predivni i zahvalio bih se što su imali vremena za nas. Dolazak u Frankfurt je uspeo 100 posto, kaže Mirko Premović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online