Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.03.2019.
21:15
Z. Vicelarević - Vesti A

Stopalima slika laž i istinu

U umetničkoj kafe-galeriji Familie Montez u Frankfurtu performans Korak po korak (Step by Step) izvela je naša likovna umetnica Spomenka - Moli Alečković. Korak po korak je način slikanja stopalima, a umetnik direktno pred publikom slika potapa stopalo u boju i stvara sliku.

Z. Vicelarević
Istina u nastajanju

- Ovaj način slikanja je obavezno vezan za neku poruku koja je umetniku važna i koju želi odmah da pokaže publici. Ovog puta je moja poruka je suprotstavljanje dva pojma, laž i istina. Dešava se da prisustvujemo događaju, a potom kroz medije, ili druge načine vidimo da je to drugačije predstavljeno. Meni je vrlo bitno da li je to stvarno istina ili laž. Imamo brojne aktuelne primere da se kroz medije činjenice okrenu - kaže za "Vesti" Spomenka Alečković koja je prvi performans Step bdž Step prikazala još 2012. u Njujorku po čemu je u umetničkom svetu postala prepoznatljiva.

Moli je, s maskom na licu u crnom kostimu na kome je belim slovima pisalo "Istina", sigurnim korakom gazila po bojama, a za njenim stopalima su se nazirale senke demonstranata sa zastavama koji negodujui pokazuju istinsku želju za promenom. Kad je poslednjeg sata umetnica na kraju stavila pečat Laž , publici je u isto vreme bilo i jasno i nejasno šta se stvarno događa, što je, na kraju, bio i cilj performansa.

-Veliko mi je zadovoljstvo što sam postigla kod publike osećaj zbunjenosti koji sam želela da ova moja slika učini. Nije jednostavno držati ceo sat publiku napetu i u iščekivanju šta će na kraju biti - rekla je Moli posleperformansa.

Ona se veoma obradovala kada je kao nagradu dobila veliki aplauz.

Z. Vicelarević
Laž razotkrivena: Slika završena za sat vremena

Ide u Srbiju

- Maska na licu je simbolika jer je istina uvek sakrivena i nikada se istina ne vidi odmah. Koliko sam primetila, laži kruže svetom. Laži nam više pokazuju i to više vidimo i te laži nekako kao da pobeđuju, a ovo je moj pokušaj da se to zaustavi i da istina bude to što vidimo - kaže Spomenka - Moli Alečković.

Moli Alečković obećava da će ovakvih performansi biti još, a ne krije da će, pored njoj veoma dragog Krčedina, gde je već izvela performans, ovu umetnost pokazati i u još nekim delovima Srbije.

Njen performanse su već videli ljubitelji ove umetnosti u Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Budimpešti.

Muzika istoka i zapada

Performans Laž ili Istina, koji je Moli izabrala za frankfurtsku publiku u kafe-galeriji, smeštenoj u luku mosta koji spaja dve obale Majne, pratio je na harmonici Klements Vinter, spajajući muziku evropskog istoka i zapada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online