Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2019.
04:00
M. Stanković - Vesti A

Srbija je divna zemlja

U maloj brošuri gradića Fersmold, nedaleko od Osnabrika, u pokrajini Severna Rajna Vestfalija, koja je naslovljena "Prijatelji za prijatelje" predstavljeni su rezultati saradnje između dva prijateljska grada, nemačkog Fersmolda i sremskog Vrdnika.

M. Stanković
"Vesti" u Fersmoldu: Nataša Stanojević, Doris Makita Holc i Silke Derkum

Navedeni su i važni datumi među kojima je najznačajniji jul 2012. kada je osnovano udruženje za kooperaciju Vrdnik - Fersmold. Osnivanju udruženja prethodilo je nekoliko uzajamnih poseta, a sve zahvaljujući Draganu Dragičeviću iz Vrdnika koji je nekoliko godina živeo i radio u Fersmodlu.

Od osnivanja udruženje ima oko sto članova, a šestočlanim predsedništvom predsedava Doris Makita Holc.

- Cilj udruženja je razumevanje među ljudima Vrdnika i Fersmolda i Srbima i Nemcima koje negujemo kroz međusobne posete. Naša saradnja je naročito jaka u oblastima koje obuhvataju mlade, sport i kulturu - rekla nam je Makita Holc.

Značajan član predsedništva je i Silke Derkum novinar, koja beleži sve važnije događaje o radu društva. Brojni su njeni članci u lokalnim novinama "Haller Kreisblatt"
kojima doprinosi da se prevaziđu predrasude i da se pozitivni stavovi o Srbima i Srbiji šire, što i uspeva.

Jednu od interesantnih izjava posle posete Vrdniku dala je Ute Divald:
- Ja sam do sada znala samo negativne stvari o Srbiji, ali sam posle posete bila iznenađena kako je tamo lepa priroda, a ljudi otvoreni i gostoljubivi. Ja ću u mom okruženju reklamirati Srbiju, jer smatram da je važno da se izbriše negativni imidž.

Dolasci mladih iz Vrdnika u Fersmold bili su vezani i za velike festivale u ovom gradu kada nastupaju folklorne grupe iz Španije, Poljske sa kojima su takođe uspostavljene partnerske veze.

Svake godine dolaze i mladi fudbaleri iz Vrdnika uzrasta od 12 do 14 godina koji se uključuju u takmičenja, a saradnja poljoprivrednika je već odlično razvijena. Cilj je da se postignu direktni kontakti u što više oblasti.

U monografiji Fersmolda tekst je napisan na nemačkom, engleskom, španskom, poljskom i srpskom jeziku.

Sa Dunava u manastire

- Ove godine ćemo tokom uskršnjih praznika organizovati posetu prijateljima u Vrdniku uz čiju pomoć ćemo realizovati ekskurziju koja obuhvata plovidbu Dunavom od Vrdnika do Sremskih Karlovaca, izlet na Frušku goru i posete manastirima i šetnju po Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi - kaže nam Silke Derkum.
Udruženje ima odličnu saradnju sa srpskom zajednicom u svom gradu, a godinama je Nataša Stanojević bila član uprave udruženja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online