Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
19:10
B. Miličić - Vesti A

Rusi pevali pesmu vladike Nikolaja

U nedelju, 17. marta, u okviru obeležavanja Nedelje pravoslavlja održan je 15. susret pravoslavnih horova čiji je domaćin bila Rumunska pravoslavna crkvena opština Rođenja Hristvovog.

B. Miličić
Hram je bio pun gostiju i članova horova

U prepunom hramu Stare katoličke crkve nastupili su horovi Rumunske, Ruske, Srpske, Grčke, Gruzijske, Bugarske, Armenske i Antiohijske pravoslavne crkve. U ime domaćina ovogodišnjeg susreta pravoslavnih horova učesnike i goste pozdravio je dekan dr Aleksandru Nan, a vladika Mark (Arndt) Ruske pravoslavne crkve u inostranstvu za Berlin i Nemačku blagoslovio je ovaj susret.

Prvi je nastupio hor Rumunske pravoslavne crkvene opštine Rođenja Hristovog, a posle njega hor Ruske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata za Minhen i Dahau. Zanimljivo je da je njihova treća kompozicija bila "Naša vera pravoslavna" čiji je autor sveti vladika Nikolaj Velimirović.

Kao treći na ovom susretu nastupili su članovi Crkvenog hora pri hramu Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog pod dirigentskom palicom Jelene Stojković. Naš hor je pevao kompozicije "Hvalite Gospoda", "Heruvika" i "Tebe, Bože hvalim". Naš hor je ostavio dobar utisak na posetioce i druge učesnike, jer je sa 22 člana, po 11 ženskih i muških, delovao zaista lepo na sceni, a dirigent Jelena Stojković je za tri godine rada uspela da Crkveni hor repertoarom i izvođenjem uživa ugled gde god se pojavi.

Među uglednim sveštenim licima bili su vladika Serafim, mitropolit Rumunske pravoslavne crkve za Nemačku, centralnu i severnu Evropu, protojerej Apostolos Malamusis iz Grčke pravoslavne mitropolije za Nemačku, predstavnici drugih pravoslavnih crkava u Minhenu i Bavarskoj, kao i predstavnici Katoličke crkve. Među brojnim sveštenim licima bili su i sveštenici naše Crkvene opštine protojerej Predrag Gajić starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, protojerej-stavrofor Đorđe Trajković i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović.

Akatist iz šestog veka

U nastavku programa smenjivali su se horovi, a samo je Ruska pravoslavna crkva imala tri hora, među njima i hor monahinja iz manastira u Gautingu kod Minhena. Na kraju su sveštenici, članovi horova, studenti Pravoslavne bogoslovije u Minhenu i prisutni zajedno otpevali staru crkvenu pesmu akatist iz šestog veka.

Poštovanje ikona

Nedelja pravoslavlja je istovremeno i molitveno sećanje na 842. godinu kada je u vreme vizantijske carice Teodore i patrijarha Metodija okončana borba sa ikonoborcima. Obeležavanje Nedelje pravoslavlja počelo je te godine u Konstantinopolju (Carigradu), a potom se praznovanje proširilo na sav hrišćanski Istok. Veliki spor i žestoka rasprava oko pitanja da li treba slikati likove Hrista, Bogorodice, svetitelja i anđela nastao je u 8. veku u Vizantiji i trajao je do 9. veka. Ova rasprava je mnoge stajala života, a protivnici su smatrali da je slikanje ikona skrnavljenje duhovnih vrednosti svetih ličnosti pa su ih izvrgavali ruglu i uništavali. Smatra se da je u tom periodu spaljeno na hiljade ikona. Nikejski vaseljenski sabor, održan krajem 8. veka, odobrio je slikanje i poštovanje ikona obrazloživši da molitva pred svetim likom ne znači klanjanje ikoni već da ona teži molitvenoj povezanosti sa svetiteljem, koji je oslikan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online