Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.03.2019.
20:14
R.Lukić - Vesti A

Hrabri pobeđuju iskušenja

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i nemački, bio je u subotu i nedelju u prvoj kanonskoj poseti parohiji hanoverskoj. Za vreme svog boravka u glavnom gradu Donje Saksonije služio je dve službe, izvršio smenu sveštenika i prisustvovao Godišnjoj skupštini na kojoj je izabran novi Upravni odbor.

R. Lukić
Početak obreda: Vladika sa novim parohom Aleksandrom Perkovićem (drugi levo)

Vladika je svojom diskusijom i savetima odredio konstruktivan tok sednice, pa su u novi Crkveni odbor, bez rascepa koji je najavljivan i preko društvenih mreža, izabrani Darko Blagojević, Nikola Milosavljević, Miroslav Dinić, Gordana Plavšić, Dragan Bojić, Milan Arsić, Boris Dimitrijević, Brankica Mataruga, Slavko Bosančić i Dragana Radosavljević. Predsednika će birati između sebe na posebnoj sednici, a mandat im po Statutu traje šest godina.

Vladiku su u nedelju ujutro na ulazu u hram dočekale devojke u narodnim nošnjama Sara Milenković, Jelena Milićević i Vanesa Mišić, grupa sveštenika i vernika, a posle pozdravljanja s narodom i sveštenstvom počeo je svečani obred uvođenja u službu protonamesnika Aleksandra Perkovića, dosadašnjeg paroha kaselskog.

Hijerarhijsku službu služili su sveštenici protostavrofor Milan Pejić, protojerej Zoran Perković iz Zemuna, protojerej Matijas Cirenberg iz manastira Gajlna u Nemačkoj, protonamesnik Mladen Janjić iz Kelna, jerej Borislav Petrić iz Beograda, jerej Aleksandar Mirković iz Kragujevca, protonamesnik Aleksandar Perković, te đakoni Ilija Šlepegrel iz Bremena, Slavko Bosančić iz Hanovera i protođakon Milutin Marić iz Kelna.

Svečaniji ton liturgiji dao je hor "Sveti Simeon Mirotočivi" kojim je dirigovala Jelena Agbaba Milosavljević, i hor dece koji je u predivnim narodnim nošnjama doprineli i vizuelnoj lepoti događaja. Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i veliki broj vernika iz okolnih mesta koji su došli da prvi put vide i čuju novog episkopa. Posle blagosiljanja vernika, pričešća, podele nafore i predaje krsta proti Milanu Pejiću, vladika Grigorije je protu Perkovića i zvanično proglasio parohom hanoverskim.

- Proti Milanu poklanjam krst da ga nosi i ostane dostojan, a tebi, oče Aleksandre, prenosim ovu parohiju i da se ugledaš na svog prethodnika koji je ovde s narodom izgradio ne samo hram već i zajednicu koju je povezao i s drugim crkvama. Ugledaj se i na svog oca Zorana koji je bio zarobljen, ali nijednog tenutka nije pokazao strah, pa je tako delovao i na druge. Takav i ti budi, oče Aleksandre. Čovek s verom ne nože da bude kukavica. Ti si u Kaselu uspešno nosio jaram, a parohija u Hanoveru nije ti nikakva nagrada, već je još teži jaram koji te čeka. Biće iskušenja, ali hrabrost i ljubav neka te nikada ne napuste, kao i tvog oca Zorana - rekao je, između ostalog, vladika Grigorije koji je na okupljeni narod ostavio snažan utisak.

Novom svešteniku kraćim govorima podršku su pružili i predstavnici više hanoverskih crkava među kojima je sveštenik Pejić uživao ugled iskusnog sveštenika i istaknutog ekumeniste. Posle obreda novi sveštenik protonamesnik Aleksandar Perković svima se zahvalio na poverenju i podršci. Posle završetka svečanosti, za goste je priređena trpeza ljubavi.

Opraštanje je zapovest

R. Lukić
Vladiku dočekali mladi u narodnim nošnjama

- Svi grešimo. Oprostimo jedan drugom. Opraštanje nije molba, to je Božja zapovest. Iz dobrog srca zlo neće izaći. Na našem srcu počiva naše biće. Bog će nas deliti prema tome koliko ljubavi imamo u sebi - reči su vladike Grigorija.

Ugledni gosti

R. Lukić
Rolf Kope sa suprugom Ilzom

Sveštenik Pejić je gradio dobre veze s domaćim stanovništvom, crkvama, dobrotvornim organizacijama i gradskim i pokrajinskim političkim institucijama i ličnostima. Mnogi od njih su došli ne samo da se oproste od dugogodišnjeg saradnika i prijatelja , već i da upoznaju i da dobrodošlicu požele njegovom nasledniku, s kojim očekuju istu takvu saradnju.

Došli su Martin Tenge propst Katoličke regije, Tomas Heflih superitendant Gradskog crkvenog saveza, Volfgang Pušman gradski superintendant Evangelističke crkve, profesor emeritus Rolf sa suprugom Ilzom iz Getingena, prof. dr Kristof Daling Zander iz Zadužbine Hansa Lilije, zatim David i Moses Tan iz sirijske pravoslavne crkve i Jirgen Faupel iz grčke crkve. U ime Regije Hanover došao je Mihael Dete, zamenik predsednika Haukea Jagaua i više drugih predstavnika raznih gradskih službi grada Hanovera.

Stigao i gradonačelnik Bijeljine

R. Lukić
Mićo Mićić sa porodicom

Na svečano ustoličenje sveštenika Aleksandra Perkovića neočekivano je stigao i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić. On je sa suprugom Radmilom, ćerkom Milom i zetom Goranom, predavačem na hanoverskoj Visokoj muzičkoj školi, bio gost na proslavi 60-godišnjice grada Langenhagena, a u srpsku crkvu stigli su sa Marijom Zdravković, koordinatorom saradnje dva grada, pobratima.
- Crkva ima jake korene u našoj dijaspori - primetio je Mićić, koji nije hteo da propusti ovu izuzetnu svečanost i susret s vladikom Grigorijem.

Bogosloviju završio na Lovćenu

Otac Aleksandar Perković je Bogoslovsku školu završio na Lovćenu, a Teološki fakultet u Beogradu. U čin sveštenika rukopoložio ga je vladika Konstantin 2011. u Diseldorfu. Otac Aleksandar je sin sveštenika prote Zorana koji je službovao širom Jugoslavije, a posle raspada Jugoslavije, sveštenik je u Zemunu. Otac Aleksandar je u Hanover došao sa dužnosti paroha kaselskog. Njegova supruga Jovana završila je Fakultet političkih nauka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online