Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.02.2019.
18:15
N. Popović - Vesti A

Sve je lakše uz đuveč

Milena Kenđur pripremila za članove Multi-kulturalnog društva u Rodingu tipično srpsku večeru

Lična arhiva
Gosti na srpskoj večeri

Put do dobre integracije u nemačko društvo može da vodi i preko - stomaka! Milena Kenđur (39), koja se iz Srbije u Nemačku sa suprugom Zlatkom (40) i dvoje dece doselila pre pet godina u mesto Roding, u istočnoj Bavarskoj, najbolji je dokaz za tu tvrdnju.

Ona je, naime, nedavno, u tamošnjem multi-kulti udruženju, za 30-ak sugrađana Nemaca, ali i pripadnika drugih naroda (Poljaci, Bugari, Francuzi...) koji žive u ovom gradiću smeštenom između Nirnberga i Minhena, u blizini granice sa Češkom, napravila večeru za pamćenje. Ali, vratimo priču na početak.

- Moram priznati, mi smo dobro živeli i u našem Novom Sadu - oboje smo softverski inženjeri, imali smo lepo plaćene poslove, ali kad je suprug dobio ponudu iz Nemačke "koja se ne odbija", odlučili smo se na odlazak prvenstveno zbog dece - kaže za "Vesti" Milena Kenđur koja je, inače, rodom iz Gradačca u Bosni i Hercegovini, ali je rodni grad davno napustila i zbog studija se preselila u Novi Sad.

Lična arhiva
Lepo druženje uz đakonije (Milena treća zdesna)

Ona priča da je Roding lep i pitom gradić.

- Tek pre pet meseci ovde se doselila još jedna porodica poreklom iz Srbije - kaže kroz smeh Milena, ali ističe da su domaćini ovde susretljivi i ljubazni, kao i drugi stranci koje su ovde sretali.
- Mi smo se lepo snašli - ćerka Teodora (9) i sin Pavle (7) su kad smo ovde stigli odmah pošli u vrtić, savladali nemački, sada su u školi i sa privikavanjem na novu sredinu nisu imali mnogo problema. Ja sam pronašla posao u jednoj veb-agenciji u Rodingu. Ipak, za druženje imali smo u ovih pet godina malo vremena i prilika, pa su nam sedeljke i naši prijatelji zaista nedostajali.
Milena kaže da je zbog toga oberučke prihvatila ponudu gospođe Ane Davah iz Multi-kulturalnog udruženja u Rodingu da za njihove članove pripremi tipične srpske specijalitete.

- Kako sam od nje čula, ta se priredba kod njih organizuje, po tradiciji, jednom mesečno, u školskoj menzi u Rodingu, i do sada je bilo bar 50-ak večeri na kojima su kuvana i promovisana jela iz celog sveta, a gosti su se u isto vreme upoznavali sa kulturom zemlje domaćina - priča nam naša sagovornica.

Po našem lepom srpskom običaju, Milena i Zlatko nisu otišli praznih ruku:

- Već kod kuće smo suprug i ja napravili pravo srpsko-bosansko hladno meze - ražnjiće sa kobasicama, sirom, salamom i povrćem, a poneli smo i nekoliko flaša domaće šljivovice i kruškovače kojom su svi oduševljeni. Vreme za koje je potrebno pripremiti kompletnu večeru za 30-ak ljudi, koja podrazumeva predjelo, glavno jelo i desert, dosta je kratko, oko sat vremena, tako da sam morala da predložim relativno jednostavna jela. Običaj je da svi prisutni pomažu u kuhinji u pripremi hrane, pa sam podelila recepte i onda smo složno prionuli na posao.
Posebno su, kaže, vodili računa da svima bude prijatno. Večera je protekla u lepom razgovoru i druženju.

Pita pun pogodak

Lična arhiva
Zadovoljni u Nemačkoj: Milena i Zlatko Kenđur

Milena je za predjelo poslužila pitu sirnicu kakva se pravi u njenom rodnom kraju, glavno jelo bio je pravi srpski đuveč, a za desert je pripremila bombice od kokosa.
- Pita je bila pun pogodak. Mnogi nisu probali takvu sirnicu i odmah su mi zatražili recept - hvali se naša sagovornica.

Novo iskustvo

- Bila sam iznenađena koliko su svi bili zainteresovani za nova iskustva i sa toliko entuzijazma uzeli učešća u toj vrsti kulturne razmene. Bilo mi je zaista zadovoljstvo da upoznam toliko novih i divnih ljudi - kaže Milena Kenđur.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online