Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.02.2019.
19:10
Z. Vicelarević - Vesti A

Konzulat, kuća svih u dijaspori

U Generalnom konzulatu u Frankfurtu priređen je prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije. Okupljenim gostima rečima dobrodošlice obratio se Branko Radovanović, generalni konzul, podsetivši na istorijski značaj i povod zbog koga su se okupili.

Z. Vicelarervić
Brojne zvanice: Prijem u konzulatu

Radovanović je pozdravio predstavnike Srpske pravoslavne crkve, predstavnike CSSH i predstavnike svih srpskih klubova koji su aktivni na ovom konzularnom području. Pozdravio je istaknute pojedince, podsetio i na one koji više nisu sa nama, a koji su ostavili dubok trag u razvoju srpske zajednice.

Zahvalio je svojim saradnicima koji obavljaju redovne konzularne poslove, a veoma su aktivni i u drugim manifestacijama koje se održavaju u Frankfurtu i okolnim gradovima.

- Veliku zahvalnost izražavam Ministarstvu prosvete Srbije i nastavnicima koji rade u Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku. A treba da se zna da imamo dobru saradnju sa nemačkim ministarstvom za obrazovanje. Nadam se da će nas uskoro posetiti ministar prosvete Mladen Šarčević i potpisati sporazum sa pokrajinom Hesen o regulisanju dopunske nastave - naveo je Radovanović.

Konzul je izrazio veliko zadovoljstvo zbog toga što su se predstavnici dijaspore okupili u ovolikom broju i iskoristio priliku da rekapitulira sve ono što je konzulat uradio zajedno sa srpskom zajednicom u prethodnom periodu.

- Ovo je prilika i da najavim brojne manifestacije koje su u planu za ovu godinu u gradu Frankfurtu i pokrajini Hesen. Između ostalog, to je obeležavanje desetogodišnjice Centralnog saveza Srba u Hesenu (CSSH), 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 50 godina od potpisivanja ugovora između SFRJ i Savezne republike Nemačke o ekonomskim migracijama i izložbu u Carskoj sali u Gradskoj kući u Frankfurtu.

Među zvanicama je bio i Dragoslav Stepanović, naš proslavljeni internacionalac, svojevremeno trener Ajntrahta iz Frankfurta u danima kada je ovaj klub imao najviše uspeha:

- Iako smo daleko od Srbije, mesta gde se to slavi mnogo jače, važno je da se radujemo, slavimo i ne zaboravimo dan kada je na Sretenje usvojen prvi srpski ustav. Lepo je videti ove naše uspešne ljude koji se sastaju i ostvaraju kontakte i dalje napreduju i na najbolji način predstavljaju Srbiju u svetu - kaže Stepanović i dodaje da je veoma zadovoljan uspesima "njegovog" Ajntrahta, a posebno što su za to najzaslužnija trojica naših mladih fudbalera Jović, Gaćinović i Kostić.

Manastirsko vino

Na prijemu su služeni domaći proizvodi, vino tamjanika iz manastira Bukovo kod Negotina i domaća rakija jelički dukat iz Čačka, koja je mnogo puta do sada bila odlikovana najvećim priznanjima. Za bife su se potrudili poznati restorani iz Frankfurta, Balkan gril, Šemsudina Ljajića i Vi cu hauze Petra Škare.

Šampion harmonike

Prijem u konzulatu muzički je uobličio Milorad Marinković, trostruki svetski šampion i dvanaestostruki pobednik evropskog takmičenja u sviranju klasične harmonike.
- Uvek mi je bila čast da se odazovem našoj zajednici kad god je to bilo potrebno. Živeo sam u Parizu, kasnije u Frankfurtu i sada u Vizbadenu i rado sam bio spreman da pomognem srpskoj dijaspori - kaže za "Vesti" Marinković koji u Vizbadenu ima privatnu muzičku akademiju koja je najveća u Nemačkoj i trenutno ima 520 učenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online