Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.02.2019.
20:14
R. Patković - Vesti A

Deca da uče srpski

U organizaciji Generalnog konzulata u Diseldorfu, održan je drugi sastanak srpskih klubova na ovom konzularnom području, a najviše reči je bilo o dopunskoj nastavi na srpskom jeziku koju organizuje pokrajina Severna Rajna-Vestfalija (SRV).

R. Patković
Prijaviti mališane na nastavu: Učesnici sastanka

Branislava Perin Jarić, generalni konzul u Diseldorfu zamolila je predstavnike klubova i crkvenih opština da se angažuju u širenju informacije o mestu i vremenu održavanja nastave. Učesnicima sastanka uručene su adrese i kontakti Ureda za školstvo u regiji u kojoj imaju prebivalište, s molbom da se obrate Uredu kako bi dobili formulare za prijavu dece na dopunsku nastavu.
- Važno je prijaviti se jer su nastavnici srpskog jezika ranije preneli žalbu državnom sekretarua da pojedine škole prilikom upisa decu srpskog porekla ne informišu o mogućnosti pohađanja dopunske nastave. Takođe, ako imate informaciju da u vašoj okolini živi neki nastavnik srpskog jezika i književnosti, uputite ih da se prijave Uredu za školstvo jer imaju manjak nastavnika - istakla je Branislava Perin Jarić, generalni konzul.

Nastavnica Mire Deč je navela da ima roditelja koji ne žele da upišu decu jer su nezadovoljni dijalektom pojedinih nastavnika. Branislava Perin Jarić je tim povodom već predložila državnom sekretaru Severne Rajne-Vestfalije da se u izbor nastavnika uključi i lektor srpskog jezika s Katedre za slavistiku u Kelnu. Generalni konzul je navela i da je moguće da se raspiše konkurs za nastavnika srpskog jezika u svakom delu SRV.

- Predlog u Ured za školstvo mora da dođe iz naših klubova i molim i crkvene opštine da u tome pomognu. Potrebno je najmanje 40 dece koja že da pohađaju nastavu na srpskom, da bi bile oformljene dve ili tri grupe - navela je Branislava Perin Jarić.
Na sastanku je zajednički zaključeno da srpski jezik i tradicija treba negovati, a sa nastavnicima će u Generalnom konzulatu biti održan poseban sastanak.

Prijave na konkurse

Bilo je reči i o tome da se treba prijavljivati na konkurse Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Uprave za dijasporu koji pružaju finansijsku pomoć projektima koji podstiču kulturno stvaralaštvo i doprinose očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta.
Generalni konzul je zamolila prisutne da obrate pažnju na mejlove koje im prosleđuje konzulat, a koji se odnose i na konkurse nemačkih institucija za projekte integracije.

Umrežavanje

Predstavnik kluba "Nikola Tesla" u Diseldorfu naveo je da klubovi treba da se umreže i izrade zajedničku platformu sa najrazličitijim informacijama korisnim za Srbe u ovoj pokrajini. Perin Jarić je predložila da u svrhu boljeg povezivanja klubova u SRV, svakih šest meseci jedno udruženje preuzme "predsedavanje", time što bi u kontaktu sa Generalnim konzulatom redovno informisalo ostale klubove o konkursima, projektima, kulturnim dešavanjima dijaspore u SRV. Sledeći sastanak zakazan je za jun 2019. a jednoglasno je odlučeno predsedavajući za prvi kvartal bude Darko Maletin iz KSC "Nikola Tesla" Disledorf.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online