Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.02.2019.
05:00
B. Miličić - Vesti A

Smotre od Minhena do Pariza

U Crkvenom centru u Minhenu održan je sastanak Saveza srpskih udruženja u Nemačkoj (SSUN) kome su prisustvovali predstavnici 19 od ukupno 29 kulturno-umetničkih društava. Utvrđeni su termini održavanja smotri, a jedna od najvažnijih tačaka bila je posvećena novom Statutu SSUN.

B. Miličić
Dogovoreno da poštuju svi: Učesnici sastanka u Minhenu

Ovogodišnja Savezna smotra srpskog folklora u Nemačkoj biće održana 6. aprila u Minhenu, a domaćin će biti KUD Jugos čija je predsednica Olivera Miljanić obavestila da se pripreme odvijaju prema planu. Ona je istakla da će KUD Jugos sve učiniti da bude dobar domaćin za, do sada 16 prijavljenih društava.

Posle Minhena sledi 8. i 9. juna Evropska smotra srpskog folklora dijaspore u Beogradu gde će domaćin biti Savez srpskih folklora Švajcarske. Krajem ove godine u okolini Frankfurta biće održana Savezna smotra srpskog dečjeg folklora Nemačke. Utvrđen je i termin održavanja Evropske smotre u Parizu 30. i 31. maja sledeće godine gde će domaćin biti udruženja iz Francuske.

Danilo Đokić, predsednik SSUN je istakao da je najvažniji cilj izrade novog Statuta da se izbegne mogućnost da jedan čovek odlučuje o svemu, već da svi članovi Saveza zajednički doprinose dobrom radu.

Raspravljajući o novom Statutu prisutni su se izjasnili da novu upravu čine predsednik, potpredsednik, sekretar i blagajnik, a važnu ulogu imaće i Nadzorni odbor od tri člana. Dogovoreno je da trećina članova Saveza može da podnese zahtev za vanrednu skupštinu ako su nezadovoljni radom i odlukama Uprave.

Usvojeni su izveštaji o radu SSUN u prošloj godini 13. saveznoj dečjoj smotri folklora u Nemačkoj.

- Pored dobrih rezultata koje je Savez ostvario u prošloj godini, svedoci smo i problema i prekršaja koje smo uočili, pre svega nepoštovanje starosne granice učesnika Dečje folklorijade, nepoštovanje propozicija i još nekoliko nepravilnosti. Nismo se odlučili na diskvalifikaciju pojedinaca ili društava, ali bih zamolio da se pravila i propozicije poštuju kako ne bi dolazili u neprijatnu situaciju - rekao je Danilo Đokić.

Zanimljivo je bilo i obraćanje Miodraga Simića predstavnika KUD Kolo iz Esena, koji je imao primedbe na rad žirija dosadašnjih smotri folklora u Nemačkoj.

- Iskustva govore da ljudi u žiriju nemaju ujednačen kriterijum u ocenjivanju onog što na sceni prikažu folklori. Događalo se da se odluke žirija menjaju u poslednji čas i da izazivaju nedoumicu, ali i otvoreno nezadovoljstvo učesnika. Ja sam upravi SSUN nekoliko puta predlagao da umesto da se organizacija Smotre u Nemačkoj ustupa klubovima, iza toga treba da stoji Savez. Trebalo bi da svaki klub član Saveza odabere petoricu članova koji će biti deo tima Saveza u organizaciji Smotre - kaže Simić.

Blagajnik Gojko Baralić je istakao da se u kasi Saveza nalazi prihod koji govori o dobroj organizaciji manifestacija prošle godine i podršci pojedinaca i organizacija radu SSUN. Kao primer naveo je vladu Republike Srpske i tadašnjeg predsednika Srpske Milorada Dodika, koji su prošle godine finansijski podržali održavanje Evropske smotre u Banjaluci. Pomenuta je i podrška Uprave za dijasporu Vlade Srbije.

Izmene pravilnika

Prilikom rasprave o Predlogu pravilnika o organizaciji smotri folklora u organizaciji SSUN, dogovoreno je da brojne predloge i primedbe na nacrt ovog dokumenta, razmotri tročlana komisija i ugradi ih u konačan tekst Predloga pravilnika što bi bilo razmatrano na sledećoj sednici Saveza 4. maja u Berlinu. Sugestije za dopunu i izmenu Predloga pravilnika komisiji treba da dostave članovi Saveza do 28. februara. Tročlanu komisiju čine Saša Vićentijević, Katarina Jovanović i Dijana Mančić.

Mladost novi član

Uz veliko odobravanje prihvaćen je zahtev SKUD Mladost iz Hamburga za članstvo u SSUN. Mladost je 29. srpsko kulturno-umetničko društvo u ovoj asocijaciji. Jovana Plakalović, potpredsednica kluba iz Hamburga je da ovo društvo deluje od 1973. i da su u oktobru prosle godine proslavili 45 godina postojanja. Do sada su uglavnom delovali samostalno i pomalo izolovano od ostalih društava u Nemačkoj.

- Stigla je nova generacija koje želi da sarađuje sa društvima u okruženju, ali i na nivou Nemačke. Imamo četiri grupe igrača u folkloru sa ukupno 125 članova. Uglavnom smo do sada nastupali u Hamburgu i okolini, ali sada želimo da izađemo iz tog uskog kruga. Cilj nam je da učestvujemo na smotrama našeg folklora u Nemačkoj, ali i u matici - kaže Jovana Plakalović.

Učesnici sastanka

Na sastanak Saveza u Minhen došli su predstavnici KUD Jugos, KUD Kolo Esen, SKD Sloga Manhajm, Srpskog centra Štutgart, SKC Ofenbah, SKD "Sveti Sava"-FA "Brankovo kolo" Gepingen, SKC Zindelfingen, KUD Zlatni opanak Berlin, KUD Srbija-KUD Izvor Noj Iznenburg, SKSK Sloga Štutgart, SD Dunav Hohhajm, SKSC Šumadija Hajlbron, KHD Kolo Fankfurt, SKK Nova generacija Šorndorf, SKHD Morava Štutgart, SKC Ambasador Keln, KUD Radost Leverkuzen, SKUD Mladost Hamburg i SKD "Sveti Sava" Štutgart.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online