Petak 22. 3. 2019.
Washington
70
 • Chicago
  40
 • New York
  20
 • Belmont
  20
 • Atlanta
  80
 • Boston
  130
 • Firt
  50
 • Denver
  60
 • Detroit
  20
 • Dover
  80
 • Hartford
  40
 • Orlean
  40
 • Helena
  100
 • Ren
  10
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  110
 • Portland
  170
 • Salem
  30
 • Santa Fe
  40
 • Tampa
  150
 • Topeka
  30
0
Utorak 05.02.2019.
05:00
B. Miličić - Vesti A

Smotre od Minhena do Pariza

U Crkvenom centru u Minhenu održan je sastanak Saveza srpskih udruženja u Nemačkoj (SSUN) kome su prisustvovali predstavnici 19 od ukupno 29 kulturno-umetničkih društava. Utvrđeni su termini održavanja smotri, a jedna od najvažnijih tačaka bila je posvećena novom Statutu SSUN.

B. Miličić
Dogovoreno da poštuju svi: Učesnici sastanka u Minhenu

Ovogodišnja Savezna smotra srpskog folklora u Nemačkoj biće održana 6. aprila u Minhenu, a domaćin će biti KUD Jugos čija je predsednica Olivera Miljanić obavestila da se pripreme odvijaju prema planu. Ona je istakla da će KUD Jugos sve učiniti da bude dobar domaćin za, do sada 16 prijavljenih društava.

Posle Minhena sledi 8. i 9. juna Evropska smotra srpskog folklora dijaspore u Beogradu gde će domaćin biti Savez srpskih folklora Švajcarske. Krajem ove godine u okolini Frankfurta biće održana Savezna smotra srpskog dečjeg folklora Nemačke. Utvrđen je i termin održavanja Evropske smotre u Parizu 30. i 31. maja sledeće godine gde će domaćin biti udruženja iz Francuske.

Danilo Đokić, predsednik SSUN je istakao da je najvažniji cilj izrade novog Statuta da se izbegne mogućnost da jedan čovek odlučuje o svemu, već da svi članovi Saveza zajednički doprinose dobrom radu.

Raspravljajući o novom Statutu prisutni su se izjasnili da novu upravu čine predsednik, potpredsednik, sekretar i blagajnik, a važnu ulogu imaće i Nadzorni odbor od tri člana. Dogovoreno je da trećina članova Saveza može da podnese zahtev za vanrednu skupštinu ako su nezadovoljni radom i odlukama Uprave.

Usvojeni su izveštaji o radu SSUN u prošloj godini 13. saveznoj dečjoj smotri folklora u Nemačkoj.

- Pored dobrih rezultata koje je Savez ostvario u prošloj godini, svedoci smo i problema i prekršaja koje smo uočili, pre svega nepoštovanje starosne granice učesnika Dečje folklorijade, nepoštovanje propozicija i još nekoliko nepravilnosti. Nismo se odlučili na diskvalifikaciju pojedinaca ili društava, ali bih zamolio da se pravila i propozicije poštuju kako ne bi dolazili u neprijatnu situaciju - rekao je Danilo Đokić.

Zanimljivo je bilo i obraćanje Miodraga Simića predstavnika KUD Kolo iz Esena, koji je imao primedbe na rad žirija dosadašnjih smotri folklora u Nemačkoj.

- Iskustva govore da ljudi u žiriju nemaju ujednačen kriterijum u ocenjivanju onog što na sceni prikažu folklori. Događalo se da se odluke žirija menjaju u poslednji čas i da izazivaju nedoumicu, ali i otvoreno nezadovoljstvo učesnika. Ja sam upravi SSUN nekoliko puta predlagao da umesto da se organizacija Smotre u Nemačkoj ustupa klubovima, iza toga treba da stoji Savez. Trebalo bi da svaki klub član Saveza odabere petoricu članova koji će biti deo tima Saveza u organizaciji Smotre - kaže Simić.

Blagajnik Gojko Baralić je istakao da se u kasi Saveza nalazi prihod koji govori o dobroj organizaciji manifestacija prošle godine i podršci pojedinaca i organizacija radu SSUN. Kao primer naveo je vladu Republike Srpske i tadašnjeg predsednika Srpske Milorada Dodika, koji su prošle godine finansijski podržali održavanje Evropske smotre u Banjaluci. Pomenuta je i podrška Uprave za dijasporu Vlade Srbije.

Izmene pravilnika

Prilikom rasprave o Predlogu pravilnika o organizaciji smotri folklora u organizaciji SSUN, dogovoreno je da brojne predloge i primedbe na nacrt ovog dokumenta, razmotri tročlana komisija i ugradi ih u konačan tekst Predloga pravilnika što bi bilo razmatrano na sledećoj sednici Saveza 4. maja u Berlinu. Sugestije za dopunu i izmenu Predloga pravilnika komisiji treba da dostave članovi Saveza do 28. februara. Tročlanu komisiju čine Saša Vićentijević, Katarina Jovanović i Dijana Mančić.

Mladost novi član

Uz veliko odobravanje prihvaćen je zahtev SKUD Mladost iz Hamburga za članstvo u SSUN. Mladost je 29. srpsko kulturno-umetničko društvo u ovoj asocijaciji. Jovana Plakalović, potpredsednica kluba iz Hamburga je da ovo društvo deluje od 1973. i da su u oktobru prosle godine proslavili 45 godina postojanja. Do sada su uglavnom delovali samostalno i pomalo izolovano od ostalih društava u Nemačkoj.

- Stigla je nova generacija koje želi da sarađuje sa društvima u okruženju, ali i na nivou Nemačke. Imamo četiri grupe igrača u folkloru sa ukupno 125 članova. Uglavnom smo do sada nastupali u Hamburgu i okolini, ali sada želimo da izađemo iz tog uskog kruga. Cilj nam je da učestvujemo na smotrama našeg folklora u Nemačkoj, ali i u matici - kaže Jovana Plakalović.

Učesnici sastanka

Na sastanak Saveza u Minhen došli su predstavnici KUD Jugos, KUD Kolo Esen, SKD Sloga Manhajm, Srpskog centra Štutgart, SKC Ofenbah, SKD "Sveti Sava"-FA "Brankovo kolo" Gepingen, SKC Zindelfingen, KUD Zlatni opanak Berlin, KUD Srbija-KUD Izvor Noj Iznenburg, SKSK Sloga Štutgart, SD Dunav Hohhajm, SKSC Šumadija Hajlbron, KHD Kolo Fankfurt, SKK Nova generacija Šorndorf, SKHD Morava Štutgart, SKC Ambasador Keln, KUD Radost Leverkuzen, SKUD Mladost Hamburg i SKD "Sveti Sava" Štutgart.

TRENUTNO NAJČITANIJE

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Miomir Kecmanović (20)
GUBITNIK
Nikola Gruevski (49)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
U iskušenju ste da budete grubi prema prijateljima zbog onoga što nisu uradili ili zbog njihovih sporih reakcija. Previše ste osetljivi, strpite se.
SAVET: sagledajte situaciju malo šire.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Premoreni ste i neraspoloženi. Osim toga, spoznaćete nešto što će vas razočarati. Ipak ne očajavajte, sve će izaći na dobro.
SAVET: prijaće vam šetnja.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Premoreni ste i neraspoloženi. Osim toga, spoznaćete nešto što će vas razočarati. Ipak ne očajavajte, sve će izaći na dobro.
SAVET: prijaće vam šetnja.
 • 2019 © - vesti online