Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.02.2019.
01:00
M.Stanković A

Zavet slavnom pretku

U hramu Svetog Georgija u Bremenu i ove godine su se okupili đaci Srpske dopunske škole "Sveti Sava" da zajedno sa profesorkom, roditeljima, rodbinom i prijateljima uskliknu najznamenitijem pretku, Svetom Savi.

M. Stanković
Svečano: Svi učesnici akademije

Đaci su prisustvovali liturgiji koju je služio protojerej Saša Momirović sa pomoćnicima. Povremeno je služba bila i na nemačkom jeziku, a služio je đakon gruzijske crkve Ilija Šlepegrel. U oltaru je pomagao i Damjan Momirović, student teologije i bivši đak dopunske škole.
Svoju propoved otac Saša je posvetio svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi. Sa gornje galerije je pojao ruski hor. Mnogo đaka se pričestilo.

Tokom liturgije su se svi đaci, roditelji i gosti okupili oko slavskih znamenja, koje je ove godine pripremila porodica Nikolić, Aleksandar i Ivana sa ćerkama Aleksijom i Jelenom. Kumstvo za narednu godinu je preuzela porodica učenika Save Matejića, majka Sonja i otac Goran.

Sava Matejić nosi ime po znamenitom pretku Svetom Savi, jer je rođen baš na dan kada slavimo svetitelja. Ovog 27. januara je napunio 10 godina, pa se odmah kada je preuzeo kumstvo hramom zaorilo "Na mnogaja ljeta..." Svi su mu čestitali rođendan!

Na svečanoj akademiji Lidija Ivanović konzul Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu je čestitajući slavu govorila o značaju svetiteljevih dela:

- Najveće delo Svetog Save je srpski narod, a nerazdvojivi deo naroda je jezik. Kad nema jezika, nema ni naroda. Zato - učite! Ne zaboravite svoj maternji jezik. Budite dobri, vredni, marljivi, plemeniti, kako to dolikuje svetosavskom narodu - poručila je Ivanovićeva koja je na akademiju došla sa suprugom Borisom i sinom Vukom.

M. Stanković
Sadašnji i bivši đaci sa sveštenikom, konzulom, učiteljicom i gostima

Radosno je odjeknula Svetosavska himna, a zatim su đaci izveli program koji je je vodila Mia Marković učenica osmog razreda. Sa zadovoljstvom se uključio i Dejan Tomašević, student prava, nekadašnji učenik srpske škole. Pažljivo i bez greške đaci su recitovali najlepše stihove posvećene Svetom Savi i dali zavet da će ostati na njegovom putu. Dužinom izgovorenih stihova i dobrom dikcijom istakli su se Jelena Bikicki, Vanja Jovanović, Jelena Lazarević i Damjan Jovanović. U scenskom prikazu "Stara srpska imena" igrali su Jelena Lazarević i Danilo Bojanić Monteiro.

Svi đaci su bogato darivani: paketićima koje su pripremili kumovi slave, od svoje učiteljice su dobili slatkiše i obeleživače za knjige, a od crkve slatkiše i dvojezični časopis za decu koji izdaje Eparhija diseldorfska i nemačka.

Došli i bivši đaci

Sadašnji i bivši đaci sa sveštenikom, učiteljicom konzulkom i gostima
Na opštu radost svečanosti su prisustvovali i bivši đaci Srpske dopunske škole, među kojima su bili Dejan Tomašević, Dragan Rangelović, Sara Desnica, Koviljka i Lidija Mićić, Mihajlo i Mile Pantelić, Dejan i Aleksandar Nikolić, Damjan Momirović, Branka Pantelić rođena Jovanović i Darko Jovanović.

Gosti

Svečanost su svojim prisustvom uz konzulku Ivanović uveličali i Tatjana Stefanović bivša profesorka Srpske dopunske škole u Hamburgu, Violeta Tasić zaposlena u GK u Hamburgu, Borislav Marković, predsednik Srpskog kulturnog centra Bremen, Ratko Desnica bivši predsednik SKC Bremen sa suprugom Draganom, a iz Ahima, obližnjeg gradića, je došao Darko Jovanović predsednik kluba Jedinstvo sa suprugom Radmilom i decom, malom Janom i Damjanom, koji je već đak prvak srpske škole.

Izložba radova

Hram je krasila izložba đačkih radova na temu "Lik Svetog Save", a žiri je proglasio najbolje radove. Nagrade su pripale Darjanu Brankoviću, Ilinki Marjanović i Miji Marković.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online