Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2019.
20:05
R. Lukić - Vesti A

Vodica za zdravlje i duševni mir

Bogojavljenje, praznik koji vernike podseća na dan kada se Bog prvi put pojavio pri Hristovom krštenju na reci Jordan, u prepunom Hramu Svetoga Save u Hanoveru obeležen je liturgijom i osvećnjem bogojavljenske vodice. Liturgiju su služili sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić, a svečanost su ulepšali i pojci crkvenog hora.

R. Lukić
Osvećivanje vodice: Otac Milan i đakon Slavko

Molitva je završena sveštenikovim bogojavljenskim pozdravom: "I Bog se javi" i potvrdnim odgovorom vernika: "I zaista se javi". Najsvečaniji čin bilo je osvećenje bogojavljenske vodice kojom su napunjene dve velike plastične posude i jedan, nešto manji bakarni vrč u koji je sveštenik, simbolično, kao u reku Jordan, umakao svoj metalni krst.

Sa rukoveti bosioka koji je namočio u osvećenu bogojavljensku vodicu sveštenik je unakrst poprskao hram i vernike, a posle uzimanja nafore vernici su s praznim flašama stali u red da utoče vodicu, za koju svi veruju da je lekovita i da u kuću unosi duševni mir.

R. Lukić
Savići iz Beograda: Leon, Milena i Marija

Među prvima, flašu je napunila Beograđanka Marija Savić koja je u hram došla sa svekrvom Milenom i dvoipogodišnjim sinom Leonom.

- Bogojavljensku vodicu u kući imamo cele godine. Imamo još onu od prošle godine. Uvek kad osetimo da je u kuću ušao neki nemir mi prostorije poprskamo bogojavljenskom vodicom i onda se svi osećamo srećnije - kaže Milena koja je u Nemačku došla pre pet decenija, ali svoj običaj koji je ponela iz Srbije nikada nije napuštala.

R. Lukić
Tonka Živković

Tako je i kod Tonke Živković koja je iz svoje Ljubovije u Hanover došla pre nešto manje od pola veka. Ona s Javorkom Stefanović sedi pored zida na levoj ženskoj strani i čeka da joj prijateljica Jovanka Pađen donese vodicu.

- Nešto je noge izdale pa se u poslednje vreme služi i štapom - opravdava Jovanka Tonkino sedenje, dajući joj jednu od tri flašice koje je uspela da natoči.

- Nas Srba u Olovu nikada nije bilo mnogo, ali smo uvek imali crkvu u kojoj smo gajili pravoslavne običaje pa tako i one vezane za bogojavljensku vodicu. Najčešće je upotrebljavamo za velike praznike, a uvek pri pravljenju slavskog kolača i česnice - kaže Nedeljko Jelisić koji čeka da "glavna gužva" prođe.

Đakon Slavko praznik zagrljajem čestita Bati Spasojeviću i prenosi mu "bratsku hrišćansku ljubav". Bato je blizu vrata, žuri kući jer mu je iz Srbije u posetu stigla majka, koja zbog svojih 80 godina u hram nije mogla da dođe.

R. Lukić
Mišo i Žaklina Šunić

Valja se i popiti

Vodicu je sa suprugom Žaklinom uzeo i fudbaler Mišo Šunić. Sedi i vodicu štedljivo pijucka.
- Valja se, a treba je imati preko cele godine - pojašnjava Žaklina, pravdajući svoga "specijalistu za autogolove".

Slava po niškim običajima

Srba Bačanin je na Bogojavljenje doneo na osveštavanje i slavski kolač za Jovandan. Sa osvećenim slavskim kolačom među prvima je uhvatio kvaku .
Kako reče, po njihovim niškim običajima krsna slava se slavi uoči slave i još dva dana.

Svetosavska priredba

Sveti Sava ove godine pada u nedelju pa će prema rečima nastavnice Brankice Ot tradicionalna đačka priredba biti i održana na Savindan u nedelju 27. januara. Program će početi posle liturgije koja počinje u 10 časova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online