Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.01.2019.
18:16
B. MILIČIĆ - Vesti A

Medalja i aplauz za Dušana

Dušan Radović (87) iz Minhena nedavno je na tradicionalnoj svečanosti Socijaldemokratske partije (SPD) za Minhen i region, dobio medalju "Tomas Vimer" za višegodišnji uspešan angažman u ovoj partiji.

B. Miličić
Kruna društvenog rada: Dušan Radović (desno) sa dobitnicima medalje "Tomas Vimer"

Radović je jedan od tri, ove godine, nagrađena člana SPD za doprinos uspehu ove partije, ali i za integraciju stranaca u nemačko društvo. U obrazloženju za dodelu ovog najvišeg priznanja minhenskog SPD, stoji da je Dušan Radović 15 godina bio član radničkog povereništva u BMNj
, 16 godina aktivno je radio u Savetu seniora grada Minhena, jedan je od osnivača Saveta stranaca u Minhenu i osnivač i dugogodišnji predsednik Internacionalnog foruma seniora koji je okupljao ljude iz bivše Jugoslavije.

Pored dugogodišnjeg angažmana u rukovodstvu i raznim telima minhenskog SPD, Dušan Radović se angažovao u Savezu nemačkih sindikata (DGB), njegovom ogranku IG Metal i u radnoj grupi SPD za ljude starije od 60 godina. Uz medalju i buket cveća Dušan Radović je dobio i aplauze nekoliko stotina članova SPD iz Minhena i regiona, kao jedan od nevelikog broja stranaca koji su se uspešno integrisali u nemačko društvo i aktivno uključili u politički, sindikalni i društveni život u Minhenu. Taj njegov višegodišnji angažman u SPD nije ostao nezabeležen i dodela medalje "Tomas Vimer" predstavlja krunu tog njegovog društvenog rada na raznim poljima.

- Naravno da mi je drago da su oni prepoznali to moje angažovanje, a još više da su na svom redovnom godišnjem okupljanju članovi SPD za Minhen i region odlučili da dobijem ovo najviše partijsko priznanje. Ono je osnovano 1986. i prošle godine dobilo ga je sedam pojedinaca, a ove godine troje, među kojima i ja. Zbog godina se polako povlačim iz brojnih foruma i te poslove prepuštam mlađim članovima, a jedino ću još u sindikalnom radu nastaviti da se angažujem dok je to DGB potrebno - kaže Dušan Radović.

Zanimljivo je da je Dušan kao dugogodišnji stanovnik 12. gradskog okruga Švabing sticao poverenje svojih komšija Nemaca i na izborima dobijao glasove za izbor u organe SPD, ali i Saveta stranaca i Saveta seniora. Iako je stranac sa nekada jugoslovenskim, a danas pasošem Srbije, skoro redovno su mu birači davali prednost u odnosu na sugrađane Nemce, što dovoljno govori o njemu kao čoveku koji punih pet decenija živi u ovoj sredini.

Pomagao sunarodnicima

Dušan Radović je rođen 1931. u Zrenjaninu, u Nemačku je došao početkom 1969. godine i zaposlio se u koncernu BMW u Minhenu. Tu je radio sve do odlaska u penziju 1996. godine i bio angažovan u Radničkom savetu, Sindikatu DGB i ogranku IG Metal . Uz to, angažovao se u SPD Minhena, ali i Bavarskoj i činio je dosta za ljude iz bivše Jugoslavije pomažući im da reše neka od egzistencijalnih pitanja. U kasnijoj fazi aktivno je radio na okupljanju penzionera iz nekadašnje Jugoslavije i pomagao da ostvare neke svoje specifične potrebe.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online