Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2018.
22:15
E. V. A

Pisci grade Prosvjetu

Odbor SPKD Prosvjeta u nastajanju u Štutgartu organizovao je u Generalnom konzulatu Srbije prve decembarske susrete pisaca. Program su vodili, najavljivali goste, a i sami bili učesnici Desa Burazor Aslanidu i Jordan Đević. Đević je poznati muzičar i pisac poezije i 2017. objavio je i zbirku novela "Priče slobodnih ljudi".

E.V
Učesnici prvih decembarskih susreta pisaca

- To je knjiga koja se čita u jednom dahu i otkriva teme koje su bile gurnute u zapećak ili su bile tabu. Iz te knjige ima šta da se nauči i drago mi je da će Prosvjeta imati čast da je uskoro promoviše - rekla je Desa Burazor Aslanidu.

Inače, Jordan Đević je u upravi inicijativnog odbora i ulaže veliki trud za nastajanje Prosvjete u Štutgartu. Nastupio je zajedno sa Tatjanom Milićević, glumicom štutgarskog pozorišta, Draganom Milićević profesorkom solo pevanja i Anom Stevanović. Borica Dekanović-Perišić je čitala stihove pesme "Moja zemlja", a Biljana Ifanitis pismo jedne udate Krfljanke upućeno srpskom oficiru posle Prvog svetskog rata. Danijela Stepić je došla iz Kasela i recitovala, a Milica Berlot, profesor, istakla je značaj osnivanja Prosvjete u Nemačkoj i govorila stihove iz svoje zbirke pesama. Pantelija Milosavljević, slikar i pisac iz Danske, ulepšao je veče izložbom i poezijom. Ruža Dekić je govorila stihove iz svoje knjige.

Specijalni gost susreta bio je dr Dario Vidojković, istoričar i profesor na Univerzitetu u Regenzburgu koji je govorio o 100-godišnjici završetka Velikog rata i podsetio na Krf i golgotu prelaska Albanije.

Učesnike je pozdravio generalni konzul Božidar Vučurović i istakao da naši ljudi koji žive u Baden Virtenbergu, treba svake godine da obiđu groblje u Ulmu na kom počivaju oni koji su dali život za našu otadžbinu u Velikom ratu. On je podržao ideju da se Prosvjeta ukoreni u Nemačkoj za dobrobit našeg mladog naraštaja.

- Generalni konzulat je uvek otvoren za kulturne manifestacije koje organizuju naši i u konzulatu možete da se osećate kao u svojoj kući - poručio je Vučurović koji je bio vidno obradovan dolaskom dr Vidojkovića.

Podrška diplomata i crkve

Konzul Dragan Dimitrijević je na kraju zahvalio na nesvakidašnjen programu koji je priredio odbor Prosvjete u nastajanju. U svemu prikazanom uživala je i Biljana Marilović, konzul Bosne i Hercegovine.

- Konzulat BiH uvek je otvoren za naše ljude i za bilo koju vrstu pomoći i saradnje. Znajte da ste svi uvek dobro došli u naš konzulat - poručila je Biljana Marilović.
Protojerej Dragoslav Ćorković je blagoslovio Prosvjetu u njenom radu.

- Pratiću i dalje napredak Prosvjete, crkva će biti uz sve vas. Posebno zahvaljujem dr Vidojkoviću na izlaganju i podsećanju na istinu koju ne smemo da zaboravimo kao narod - istakao je prota Ćorković

Humanitarna aukcija

Na kraju programa organizovana je aukcijska prodaja flaše grčkog vina iz Maronije. Prema legendi Odisej napio Kiklopa vinom iz Maronije i tako je napustio ostrvo kiklopa sa preostalom vojskom i stigao do Itake. Aukcija je počela od dva evra i na kraju su ostala dva učesnika, Vesna Mihajlović i Radovan Raša Perišić, poznati dobrotvor, humanista i član Prosvjete. Vesna je dala najveću ponudu od 120 evra, a novac ide u humanitarne svrhe. Deo će biti uplaćen humanitarnoj organizaciji Radosti moja za novogodišnje paketiće, a deo je namenjen za tri devojčice, čija imena treba da ostanu anonimna, a biće poznata redakciji "Vesti".


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online