Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.12.2018.
21:15
B. Miličić - Vesti A

U čast herojstva srpske vojske

Nedavno je u minhenskom Pravoslavnom centru Kulturno-umetničko društvo Soko održalo 10. godišnji koncert koji je tematski bio posvećen veku od završetka Velikog rata i malom srpskom narodu koji je bio veliki u pobedama i stradanju. Pored izvođačkog ansambla, na sceni su nastupili i polaznici školice folklora, kao muška i ženska pevačka grupa ovog društva. Tokom večeri predstavili su se i gosti muška i ženska pevačka grupa KUD Jugos iz Minhena, kao i folklor KUD "Sveti Sava" iz Augzburga.

B. Miličić
U slavu junaka: Domaćini i gosti na sceni

Celovečernji program pored pesme i igre obeležili su i recitacije i sadržaji koji su govorili o srpskom herojskom narodu u Velikom ratu, koji je uz veliku žrtvu i stradanje vojnika i civila izgubio 28 posto celokupnog stanovništva, odnosno 1.247.000. stanovnika.

- U čast te ogromne žrtve i u slavu našeg herojskog i stradalničkog srpskog naroda, večeras ćemo igrati, pevati i svirati za vas i tako ćemo se zajedno prisetiti njihovog učinjenog podviga - rekao je voditelj programa.

Tokom programa posetioci su čuli i recital u kome je bilo reči o Gavrilu Principu, obraćanju majora Dragutina Gavrilovića svojim vojnicima koji su branili Beograd, a recitovana je i jedna rodoljubiva pesma Jovana Dučića. Zatim su domaćini i njihovi gosti posetiocima predstavili splet igara iz centralne i južne Srbije, Šumadije, Leskovca, Užica, Vojvodine i istočne Srbije.

Posebno zanimljiv deo programa bio je nastup muških i ženskih pevačkih grupa KUD Soko i KUD Jugos, kao i gostiju iz Augzburga članova KUD "Sveti Sava" sa spletom igara iz južne Srbije.

B. Miličić
Igrači KUD Soko

U delu programa posetiocima se predstavio Mihajlo Obradović, jedan od najmlađih članova KUD Soko, koji je zajedno sa orkestrom Novice Todića iz Osijeka odsvirao nekoliko narodnih kola. Posetiocima je bila zanimljiva i "Ljubavna ciganska igra iz Vojvodine" u kojoj su nastupili Bojana Kimisoglu i Siniša Gajić. Završnica godišnjeg koncerta pripala je muškoj i ženskoj pevačkoj grupi KUD Soko koje su izvele "Nizamski rastanak".

Gosti iz Austrije

Među posetiocima godišnjeg koncerta KUD-a Soko bili su minhenski sveštenici Milorad Jovanović i Đorđe Trajković, sveštenik Mihail Gavrilović iz austrijskog grada Kufštajna koji je na koncert doveo grupu dece iz tamošnjeg kulturno-umetničkog društva, kao i Peter Hilkes iz nemačke nevladine organizacije Morgen e.V.
s kojom KUD Soko ima dobru saradnju.

Prijatelji i saradnici

Tokom večeri posebno je istaknuto nekoliko primera dobre saradnje i pravog prijateljstva članova KUD Soko. Jedan od tih prijatelja je koreograf Goran Ćetojević iz Republike Srpske čiju su koreografiju "Igre iz okoline Užica" izveli igrači KUD Soko. Pomenuta je i odlična saradnja sa Jugosom, jer su članovi ova dva minhenska društva zajednički nedavno realizovali zanimljiv projekat Ćirilizacija koji je podržala i nemačka organizacija Morgen e.V. Istaknuta je i uspešna višegodišnja saradnja sa KUD "Sveti Sava" iz Augzburga.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online