Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
19:10
N. Popović - M. Stanković A

Katarina "ikona" božićnog bazara

Katarina Lenc (78) na neki je način prava "ikona" božićnog bazara u Bremenu. Ova penzionerka, rodom iz Srbije, tačnije iz mesta Prigrevica kod Sombora, sa sadašnjom stalnom adresom u gradu Zolingenu, već punih 30 godina u živopisnoj, crveno-beloj odeći optočenoj perlama i zanimljivom kapom s perjem sedi na svom "prestolu" kao neka kraljica i posetiocima koji požele, oštrim makazicama, od tvrdog papira crne boje, za svega nekoliko minuta, izrezuje profil lica. U zavisnosti od veličine, njena rukotvorina košta između šest i osam evra.

M. Stanković
Na svom "prestolu": Katarina fon St. Ivan

- Umetnost je to i veština koja potiče iz Kine, a talenat za umetnost nasledila sam verovatno od pokojnog oca koji je u svoje vreme oslikavao crkve po Srbiji - kaže na čistom srpskom jeziku ova podunavska Švabica, koja je još davnih 70-tih godina prošlog veka stigla u Nemačku.

Ovim, ipak, zahtevnim poslom, jer nije lako ceo dan presedeti usred zime čekajući mušterije, bavi se da bi dopunila svoju skromnu penziju koja iznosi svega 250 evra. Da bi privukla mušterije predstavlja se kao Katarina fon St. Ivan.

- Samo bolji poznavaoci geografije i verovatno stariji žitelji današnje Prigrevice znaju da se u vreme Austro-Ugarske zvala Sent Ivan, pa sam odlučila da to uzmem kao neko svoje umetničko ime - kaže naša sagovornica sa kojom smo razgovarali u pauzama kad nije bila zauzeta mušterijama.

Dodaje da je na bremenski Božići bazar pre mnogo godina došla sasvim slučajno.
- Doputovala sam iz čiste radoznalosti, jer sam godinama želela da vidim Bremen. Dopalo mi se i počela sam da dolazim svake godine u vreme adventa (četiri nedelje pre katoličkog Božića) da se bavim ovim poslom. Više godina sam, da bih uštedala što više novca, spavala besplatno u jednom ovdašnjem crkvenom svratištu, koje je na moju žalost prošle godine zatvoreno - priča nam naša sagovornica.

Kaže da je imala sreću da upozna jedan stariji nemački bračni par iz obližnjeg mesta Švahauzen koji su joj ponudili da bez evra nadoknade boravi u njihovoj kući u vreme adventa.
- Tako sam ipak ostala vredna tradiciji i evo ove je godine punih 30 godina otkako sam redovan "inventar" ove priredbe - kaže na kraju razgovora za "Vesti" naša sagovornica.
O Katarini Lenc, koja je s godinama postala nezaobilazan "ukras" Bremena u vreme adventa, reportažu je pre nekoliko dana objavio i najtiražniji nemački dnevnik "Bild".

Drvena kolica

Dok traje božićna pijaca, Katarina počinje da radi već od jutra. Koristi se javnim prevozom, a svoju fotelju, reklamne panoe i podast na kojem sedi prevozi na drvenim kolicima koje sama vuče.

Samohrana majka

Ispričala nam je ova i pored svega nasmejana i vedra starica, koju život očigledno nije mazio, da je mladost i detinjstvo provela u Prigrevici i Somboru, odakle je posle završetka srednje škole otišla u Zagreb gde je studirala slavistiku.

- Onda sam odlučila da kao i mnogi drugi žitelji tadašnje Jugoslavije kao gastarbajter potražim sreću u Nemačkoj. Došla sam u Keln i tu sam se udala za jednog Crnogorca - priča nam naša sagovornica.

Brak se, međutim, nije održao, potrajao je svega nekoliko godina, a kad ju je suprug napustio postala je samohrana majka jedne devojčice. Morala je da prekine započete studije zaposli se i radi da bi preživela. Godinama se sama mučila da podigne i školuje i na pravi put izvede svoju ćerku u čemu je i uspela.

- Ona je sada svoj čovek, završila je medicinu i postala lekar. Živi u Švajcarskoj i mnogo sam srećna da sam kao roditelj obavila svoju dužnost - kaže Katarina Lenc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online