Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.12.2018.
19:10
M. Stanković - Vesti A

Sačuvati istinu o srpskim oficirima

Udruženje Antiratna baraka Ater iz Osnabrika, nazvano po logorskoj baraci sa brojem 35 iz Drugog svetskog rata, nedavno je održalo godišnju skupštinu na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Za predsednika je ponovo izabran dugogodišnji čelnik Petar Miloradović, za potpredsednika dr Željko Dragić, za sekretara Diter Bokelman, za blagajnika Vera Miloradović-Šreder, za kontrolora blagajne Milorad Gajić, a članovi su još Ginter Haselman i Lili Peno.

M. Stanković
Sudbine za knjigu: Centralni spomenik na Oficirskom groblju

Skupštini iz opravdanih razloga nije prisustvovalo nekoliko članova, među kojima i dr Ljilja Slijepčević, dosadašnja potpredsednica, koja više neće moći aktivno da učestvuje u radu. Nju je po funkciji zamenio dr Dragić koji je odmah izneo svoje ideje.

- Napravićemo internet prezentaciju o logoru i info brošuru. U planu je da napišemo knjigu na srpskom i nemačkom jeziku. Ideja nam je da pronađemo potomke logoraša kojih još ima u Osanbriku, a njihove životne priče našle bi se u toj knjizi. Već sam imao susret sa jednim potomkom koji sada ima 73 godine. Njegova majka je Nemica, a otac srpski oficir kome se posle kratke i lepe veze izgubio svaki trag i koga ceo svoj život traži. Takva i slične priče bile bi zapisane u knjizi. Želimo da osnabrički logor bude i tema nastave svih osnabričkih škola jer je bitno da se sačuva istorija naših oficira koji su pokazali najlepše ljudske osobine odmah posle oslobađanja logora. Oni se nisu svetili nego su stanovništvu pružali svaku vrstu pomoći.
Petar Miloradović koji godinama vodi bitku za održavanje barake 35 u kojoj je neophodno obaviti mnoge radove koji zahtevaju velika ulaganja je veoma srećan što je mladi dr Dragić prihvatio funkciju njegovog prvog saradnika.

- On je kao istoričar stručan i pun energije da se uključi u rad. Njegove ideje i organizatorske sposobnosti su već dale vidljive rezultate. Osnivač je udruženja Gradimo mostove u obližnjem Berzenbriku čiji je cilj da povezuje ljude različitih vera, kultura i narodnosti. Kruna tog rada je bratimljenje Berzenbrika s Rumom u Srbiji. Ranije je povezao Langenhagen i Bijeljinu - rekao nam je Petar Miloradović

Udruženje Antiratna baraka Ater nastalo je pre 10 godina s ciljem da se očuvana autentična baraka, što je ekspertizom potvrđeno, nazvana Baraka br. 35, logora OFLAG 6C , koji se za vreme Drugog svetskog rata nalazio u delu grada Everzburg, pretvori u muzej i stavi na raspolaganje zainteresovanima za ostvarivanje antiratne kulture i mirovnih akcija.

Vidovdanski parastos

Zajedno sa brojnim uglednim organizacijama u gradu sa ovim udruženjem sarađuje i Srpska pravoslavna opština u Osnabriku (koju su osnovali preživeli logoraši udruženi sa pridošlim migrantima posle Drugog svetskog rata), koja neguje uspomenu na stradalnike, a svih posleratnih godina se redovno na oficirskom groblju održava vidovdanski parastos.

Sprečena prodaja

Na prostoru bivšeg logora veličine 136 hekatara, u kome je bilo zarobljeno oko 5.000 oficira, od kojih najviše srpskih, kao i političkih zarobljenika iz Francuske, Holandije, Poljske, Rusije i Ukrajine, a među njima oko 400 zarobljenika jevrejske veroispovesti, nalazila se engleska kasarna koja je napuštena 2008.
Savezni zavod za nekretnine Nemačke nastojao je da se ta velika parcela proda. Zalaganjem udruženja Antiratna baraka Ater odlučeno je da se na neko vreme stavi moratorijum na prodaju autentične barake, koja zauzima svega jedan procenat ukupnog zemljišta bivšeg logora.

Film o Oficirskom logoru

Dr Dragić je najavio da od 20. do 24. decembra očekuje u Berzenbriku delegaciju saradnika iz Rume koje prati Radio-televizija Vojvodine sa željom da posete istorijska mesta u Osnabriku i naprave film o Oficirskom logoru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online