Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.12.2018.
20:00
B. Đorđević A

Zlatne suze za srebro

Zlatni opanak je najmlađe srpsko folklorno društvo u Berlinu, ali ne propušta priliku da se na takmičenjima folkloraša pokaže i sa favoritima konkuriše za najviše nagrade. Tako je nedavno prvo učešće pripremnog ansambla na Saveznoj dečjoj folklorijadi u Kalvu, gde je osvojeno srebrno odličje, prevazišlo sva očekivanja.

D. Jovičić i B.Đorđević
Prvi put na smotri: Nastup pripremnog ansambla u Kalvu

Iako je smotra održana 1. decembra u klubu još vladaju uzbuđenje i radost zbog dobrog rezultata. Milena Vojkić, predsednica društva, kaže da su srebrnom nagradom na prvom učešću više nego zadovoljni. Posle proglašenja rezultata usledilo je oduševljenje, a i suze radosnice kada su David Trivić i Milica Nedeljković preuzeli pehar "Vesti" i plaketu.

U Kalv se inače zaputio pravi konvoj. Uz 27 članova pripremne grupe, bili su roditelji, braća, sestre, ukupno više od 70 putnika.

Milena dalje objašnjava detalje postignutog velikog uspeha:

D. Jovičić i B.Đorđević
U "opančićima" deca od tri do sedam godina

- Ove godine pripremni ansambl je prvi put učestvovao na saveznoj smotri srpskog folklora. Izveli su Vlaške igre iz Kobišnice, prilagođene njihovom uzrastu. Odigrali su super i mi smo izuzetno ponosni na njih. Pripreme su trajale više od godinu dana, a pripremali su ih koreograf Milan Glamočanin i umetnički rukovodioci Viktorija Gojković, Milan Gašić i Nebojša Uzurov. Zaista je bilo fenomenalno - ne krije oduševljenje Vojkićeva.

Pripremni ansambl čine deca do 14 godina u koji, kada dovoljno stasaju, dolaze deca iz kategorije "opančići", a iz koga od 15. godine članovi prelaze u stariji izvođački ansambl.
Ove tri starosne grupe na koje je društvo podeljeno, neumorno svake nedelje vežbaju u berlinskoj opštini Veding. Probe su pred folklorijadu za pripremni ansambl intenzivirane na dva puta nedeljno, pošto im je prvi ansambl ustupio salu. Solidarnost među grupama je neophodna jer bi učestalije korišćenje sale finansijski išlo na uštrb nabavke novih nošnji.

KUD Zlatni opanak je osnovan u septembru 2011. godine.

- Interesovanje mlađe dece za folklor tada je bilo veliko i od osnivanja broj članova se stalno povećavao - navodi Milena Vojkić.

David Trivić i Milica Nedeljković

Ona s ponosom ističe da najmlađi "opančić" ima tek tri godine i igra u najmlađoj grupi koja prima članove do sedam godina.

- Opančići su još mali, oni tek uče korake, šta je levo, šta je desno, još su nesigurni - ističe predsednica Milena Vojkić, neopterećena brigom za budućnost društva.
Sve tri grupe okupljaju ukupno 80 mladih članova iz Berlina. Probe vodi šest koreografa, koji su pored velike ljubavi za narodne igre, svoje znanje upotpunili i na kursevima koje organizuje Savez srpskih folklornih društava Nemačke.

Prijateljstvo

Prvih godina dobijali su prostorije od državnih ustanova, ali sada već treću godinu plaćaju zakupninu sale i pratećih prostorija. Česta preseljenja društva nisu uticala na zajedništvo i prijateljstvo koje se neguje i vlada u Zlatnom opanku, što se kroz igru i pesmu potvrđuje na svakom nastupu. Tako je bilo i u Kalvu gde su navijači bili glasni dok je grupa nastupala.

Nošnja za svaku koreografiju

Za svaku od četiri koreografije imaju nošnje, a za folklorijadu je kupljena i nova nošnja za pripremni ansambl. Prvi ansambl je već izvodio Vlaške igre, pa je sada ista nošnja obezbeđena i za pripremni ansambl. Za "opančiće" nošnju kupuju roditelji, dok se planira kupovina nošnje za novu koreografiju prvog ansambla. Među uvežbanim koreografijama su igre iz Crne Trave, Vlaške igre iz Kobišnice, igre iz Niša, zatim igre iz Gruže i igre iz Radujevca.

Žele u Beograd

U aprilu 2019. godine biće održana Savezna smotra Nemačke za prve ansamble. Ta folklorijada biće kvalifikaciona za Evropsku smotru, koja će biti u Beogradu. Prvi ansambl Zlatnog opanka priprema igre iz Bele Palanke uz nadu da će izboriti plasman za nadigravanje u glavnog gradu Srbije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online