Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.12.2018.
18:10
B. Miličić - Vesti A

Horska pesma otadžbini

U Dominikus centru, drugom bogoslužbenom mestu u Minhenu, gde je paraklis Pokrova presvete Bogorodice, posle nedeljne liturgije održana je akademija posvećena obeležavanju 100 godina od završetka Velikog rata. Na liturgiji su činodejstvovali protojerej-stavrofor Milorad Jovanović i protojerej Ilija Romić, a zajedno s njima služio je i protojerej-stavrofor Nikolaj Zabelič, sveštenik Ruske pravoslavne crkve u Minhenu.

B. Miličić
Zahvalnost za sjajn program: Sveštenici sa nastavnicom i učenicima

Njemu je protojerej-stavrofor Jovanović zahvalio rečima da su Rusi i Srbi bili, a i danas su zajedno i dodao da će Crkvena opština Minhen pomoći gradnju hrama Ruske pravoslavne crkve u glavnom gradu Bavarske.

Posle podele nafore vernici su se preselili u salu, gde je održana akademija. Akademija je, u sali ispunjenjoj do poslednjeg mesta, počela pevanjem himne "Bože pravde" u izvođenju hora Singidunum pod upravom dirigenta Vladimira Milosavljevića. Zatim je o događajima pred početak Velikog rata, njegovom toku i završetku govorio student pravoslavne teologije u Minhenu Predrag Janković.

- Kraj 19. veka obeležili su događaji u Evropi, koji su nastavljeni i u 20. veku sve do 1914. godine i izbijanja Velikog rata, pa je taj period nazvan dugi 19. vek. Malena Srbija je već u prvoj godini rata zabeležila dve briljantne pobede nad višestruko brojnijom i bolje naoružanom vojnom silom Austrougarske. Dogodilo se to u Cerskoj i Kolubarskoj bici posle čega se svet divio hrabrosti i veštini ratovanja srpske vojske i njenih komandanata. Posle toga usledila je žestoka odmazda Austrougarske uz podršku Nemačke, a onda i veliko stradanje civila i povlačenje vojske i naroda preko Albanije - naglasio je Janković i ilustrovao to podacima o stradanju srpske vojske i civilnog stanovništva.

Učenici veronauke i srpskog jezika pri Crkvenoj opštini Minhen su sa svojom nastavnicom Nadom Kovačević pripremili prigodan program koji je oduševio sve prisutne . Program je vodila Lenka Stojadinović, a Valentina Erceg i Teodora Kovačević otpevale su pesmu "Tamo daleko". Stefan Tomašević je pročitao besedu kralja Petra I kojom se obratio deci borcima u Velikom ratu u vreme odbrane Beograda. Ivona Delević je pročitala pesmu "Izgnanici" čija je skraćena verzija "Kreće se lađa francuska" mnogo poznatija, a Sofija Kovačević je kazivala stihove poznate pesme "Plava grobnica" Milutina Bojića.

Sve prisutne je posebno ganula pesma "Crven cvete" koja je posvećena kosovskim junacima, a otpevala ju je Katarina Barač članica hora Singidunum. Akademija je završena pesmom "Ovo je Srbija" koju su sa članovima hora pevali prisutni na akademiji.

B. Miličić
Dirigent Vladimir Milosavljević i hor Singidunum

Cveće za nastavnicu

Učesnicima akademije zahvalio je protojerej-stavrofor Milorad Jovanović i uručio buket cveća Nadi Kovačević, profesoru srpskog jezika, kao priznanje za program koji su izveli učenici veronauke i maternjeg jezika.

B. Miličić
Nikolaj Zabelić (levo) sa našim sveštenicima i narodom

Mala Srbija, veliko čudo

Protojerej Ilija Romić je posle predavanja dodao nekoliko vrlo značajnih detalja vezanih za Veliki rat.

- Mala Srbija napravila je veliko čudo u Prvom svetskom ratu zahvaljujući veri, pravoslavlju i rodoljublju. Vladika Nikolaj je poslat od predsednika Vlade Srbije Nikole Pašića na Zapad da moli saveznike da uđu u rat i pomognu Srbiji. Dva njegova učenika su se za vreme Albanske golgote zamonašili i to su bili kasnije arhimandrit Justin Popović Ćelijski i kasnije episkop Irinej Đorđević. Taj čin i delovanje vladike Nikolaja uz ogromnu žrtvu srpske vojske pokazali su da je naše najjače oružje naša vera i krst i time pobeđujemo. Bez toga mi samo gubimo, a to se videlo i u prošlosti, od izgubljene Krajine, pola Bosne i Kosova i Metohije, a ranije severne Makedonije ili Stare Srbije - rekao je protojerej Ilija Romić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online