Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.11.2018.
21:15
R. Patković - Vesti A

San traje 15 godina

Bilo je kao najlepši san, rekli su mnogi poštovaoci i gosti dortmundske Srbije, koja je minule subote proslavila 15. rođendan. Školska dvorana u dortmundskom kvartu Šarnorst, kao nikad dosad, bila je popunjena do poslednjeg mesta. Nije to bilo bez razloga. Gosti su želeli još jednom da dožive svoju Srbiju sa dve generacije u zajedničkom nastupu sa AKUD "Lola" iz Beograda i klubovima Dunav iz Hohajma, "Sveti Sava" iz Roterdama, Izvor iz Reklinghauzena, Ambasador iz Kelna, Kolo iz Esena, Moravac iz Diseldorfa, "Njegoš" iz Hama, Borac iz Solingena, Jelek iz Vupertala i Zora iz Ratingena.

R. Patković
Uzdanice kluba: Najmlađa grupa Srbije

Među gostima na rođendanu Srbije bili su i Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije iz Diseldorfa, Vladan Tešanović, direktor AKUD "Lola" i protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački.
Prvi deo programa prepušten je gostujućim ansamblima dijaspore, da bi posle pauze "Lola" očarao igrama iz Pirota, Šumadije, Vranja, Negotina, Glamočkim nemim kolom i drugim koreografijama. Narodni orkestar gostiju iz Beograda izveo je splet melodija, a prave ovacije više od 1.000 prisutnih izazvala je koreografija "Natama" u zajedničkom izvođenju "Lole" i Srbije.
Retko je bilo pauze čak do jutra. Mladi iz Beograda i dijaspore igrali su "Lolin" narodni orkestar, a kasnije i uz Nešu i Draganu.

U zanosu i Srbiji u čast mnogi su se našli i na stolovima.

"Sv. Sava" Roterdam

Dragan Ivašković, predsednik Srbije, pored pozdravne reči izgovorio je reči zahvalnosti svima koji su pomogli da dortmundska Srbija postane ono što danas jeste.

- Večeras smo dokazali još jednom, ne znamo ni po koji put do sada, da je Srbija neuništiva i večna - istakao je Ivašković.

On je posebnu zahvalnost iskazao porodici Momić, koja je u Vitelu, nedalako od Dortmunda, priredila večeru i druženje za goste iz Beograda, koji su inače bili smešteni u domovima članova Srbije.

Da Srbija bude ono što su gosti 15. rođendana doživeli posebna zahvalnost pripada Velimiru - Velji Agovskom, umetničkom direktoru "Lole", koji je i koreograf Srbije i Aleksandru Stepiću, šefu "Lolinog" narodnog orkestra.

Podmladak Ambasadora Keln

Red je pomenuti i majke folkloraša Srbije koje su za svoju decu i goste pripremile svega i svačega, a posebno mnogo poslastica.

U ranim satima nedeljnog jutra gosti su počeli da se razilaze i krenuli su u svoje domove koji su udaljeni i po nekoliko stotina kilometara od Dortmunda. Srbija je dodelila i posebna priznanja, a među onima koji su ih zasluži je i najčitaniji list dijaspore "Vesti".

Veterani Kola Esen

Zavičaj u srcu nosimo

Domaćini su dobili i niz komplimenata za organizaciju.
- Bili su nam zadovoljstvo i čast da prisustvujemo ovako lepom rođendanskom slavlju dortmundske Srbije. Ovakvi događaji, posebno daleko od zavičaja, sigurna su garancija da naša deca nikad neće zaboraviti odakle potiču njihovi koreni. Bez obzira na to gde da se nalazimo, svoj zavičaj u srcu nosimo - istakla je Dara Vasić, predsednica Ambasadora iz Kelna.

"Lola" uzor dijaspori

Mladen Rončević iz Roterdama u Holandiji ističe da je proslava rođendana lepo organizovana, a da je još lepše što se okupilo više od 1.000 gostiju.

- "Lola" i Srbija su nas oduševili i od srca im želimo nove uspehe u radu, a "Lolu" još godinama da gledamo daleko od rodnog kraja.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online