Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.11.2018.
18:15
B. Đorđević - Vesti A

Složno grade novu kuću

Posle višemesečnih problema sa prostorijama, Srpsko-nemačka zajednica dobila je novu stalnu adresu u severozapadnom delu Berlina. U pitanju je 300 kvadratnih metara novog prostora u ulici Askanierring 155 na Špandauu.

Z. Mirković
Izbačene su tone šuta: Vukica, Danijela i Goran

Predsednik zajednice Slobodan Đorđevski sa saradnicima iz Upravnog odbora uspeo je za kratko vreme da konsoliduje finansijsku situaciju i obezbedi "krov nad glavom" najstarijem klubu srpske zajednice u Berlinu.

Predsednik Đorđevski navodi da su početkom oktobra zakupljene nove prostorije, čiji je raspored zahtevao podrobni građevinski zahvat da bi se prilagodile nameni Srpskog kluba. Intenzivni radovi su u toku, a završetak se očekuje krajem novembra.

Članovi kluba, među kojima, potpredsednik Goran Stević, koordinator Danijela Lazović i Vukica Rosić nisu štedeli svoje slobodno vreme tokom vikenda da dobrovoljnim radom doprinesu bržem dovođenju u red novih prostorija. Sekretarica Nevena Ljubinković i blagajnik Zlatan Matić takođe su svoje primarne funkcije u klubu podredili grubim građevinskim radovima.

- Posle toliko vremena utrošenog na traženje prostorija ne nedostaje nam motivacija da sve uglancamo. Entuzijazam i kooperativnost članova kluba doprinose tome da se ovi opsežni radovi ubrzo privode kraju kako bi celokupna srpska zajednica u Berlinu redovno uživala u kulturnim dešavanjima koja su u vezi sa našim zavičajem - ističe Stević.

B. Đorđević
Neumorni: Goran Stević, Mladen Mišković, Biljana Zugaj, Aleksandar Lalević, Vukica Rosić, Danijela Lazović, Slobodan Đorđevski

Predsednik Đorđevski dalje naglašava da opština Špandau nije u centralnom delu grada, ali se u novije vreme tu naseljava sve više naših ljudi zbog finansijskih pogodnosti.

- U novim prostorijama obnovićemo rad šah-kluba, ribolovačkog društva i Kluba žena. Novi raspored prostorija će to svakako omogućiti, a pored velike svečane sale za folklor i ples biće otvoren i poseban kafe-klub koji će dobro doći roditeljima dok čekaju da najmlađi folkloraši završe probu - dodaje Đorđevski.

Upravni odbor kluba sačinjava sedam članova, među kojima su i dva nadzorna organa. Slobodan Đorđevski je na nagovor prijatelja najpre prihvatio funkciju blagajnika, da bi krajem 2017. godine na isti način postao predsednik. Skromno navodi da su pređašnji veliki dug od preko 20.000 evra uspeli da saniraju i da se sada čak nalaze u blagom plusu, uprkos nedavnim troškovima oko početka zakupa.

Improvizacija

Ovaj klub osnovan je daleke 1970. godine. Kako je Berlin, postavši glavni grad ujedinjene Nemačke 1990. godine, polako prerastao u svetsku metropolu, tako su cene zakupa i privatnog i poslovnog prostora rasle.

Zbog velikih troškova za prostorije klub je bio primoran na preseljenje. Iako neko vreme bez prostorija, Srpsko-nemačka zajednica nastavila je aktivnosti folklorne sekcije i škole u privremeno iznajmljenim i improvizovanim prostorijama.

Folklor mu ulepšao život

Slobodan Đorđevski je rođen u Berlinu, ali je osnovnu školu započeo u bivšoj Jugoslaviji, da bi se kao 11-godišnjak vratio u Berlin. Tadašnje prilagođavanje u velikom gradu punom stranaca nije bilo jednostavno i on se nešto kasnije priključio našoj folklornoj grupi što mu je, kako kaže, uveliko olakšalo i ulepšalo život u inostranstvu.

Zato je uprkos velikim privatnim i poslovnim obavezama odlučio da sada istraje u oživljavanju Srpsko-nemačke zajednice. Poslovima osiguranja bavi se više od 20 godina. Zemljacima preporučuje da obnavljaju ugovore osiguranja svake 2-3 godine, jer se zbog sveukupne digitalizacije pojavljuju nove oblasti osiguranja koje stare polise ne pokrivaju.
 

B. Đorđević
Slobodan Đorđevski na radnom mestu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online