Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.10.2018.
19:11
E. V. A

Ćirilica za decu i roditelje

U Rojtlingenu je u prostorijama koje koriste srpski klubovi "Karađorđevići" i "Sveti Sava" otvorena biblioteka koja trenutno ima oko 500 naslova, ali će se taj broj u narednom periodu povećati. Knjige su obezbedili Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu i nastavnica Nataša Milenković u saradnji sa Kulturnim centrom u Aleksincu i OŠ "Ljupče Nikolić" u Aleksincu, sa kojima uspešno sarađuje već tri godine.

Vesti
Učenici iz Rojtlengena, nastavnicam konzul i sveštenik

Priređen je i prigodan program koji je vodila učenica Andrea Feldeši, a generalni konzul Vučurović je u pozdravnom govoru istakao "da je ovo poseban dan za decu i roditelje u Rojtlingenu i da se nada da će deca redovno čitati knjige, a da će možda jednog dana i neko od njih postati pisac".

Sveštenik Milenko Bakmaz je blagoslovio decu i sve prisutne goste u publici i poželeo mališanima da se rado druže sa knjigama.

Nastavnica Milenković izrazila je nadu da će ubrzo biti i znatno više knjiga.
- Izuzetno dobro sarađujem sa srpskim klubovima "Karađorđevići" i "Sveti Sava" u Rojtlingenu, a zahvaljujući toj divnoj i uspešnoj saradnji obezbeđena je prostorija u kojoj su smeštene knjige. Deca će moći redovno da pozajmljuju i čitaju knjige na ćirilici. Verujem da će literatura koja je sada dostupna mališanima znatno obogatiti njihov rečnik i proširiti njihova znanja o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda - istakla je nastavnica Milenković.

Ona je navela da su knjige prilagođene uzrastu školske dece, ali da ih mogu čitati i odrasli.
Roditelji su uživali u programu najmlađih učenika Dopunske škole na srpskom jeziku. Porodica Kruškonjić je izrazila veliko zadovoljstvo povodom otvaranja biblioteke. Matija i Đorđe su srećni jer će sada moći da čitaju dela na ćirilici.

- Ima mnogo interesantnih knjiga - poručili su Matija i Đorđe Kruškonjić.

Teodora Kremenović kaže da će rado čitati knjige na srpskom.
- Primetila sam da ima mnogo knjiga koje mi se dopadaju. Sigurna sma da ću obogatiti svoj rečnik na srpskom jeziku - rekla je Teodora.

Dobrodošlica prvacima

U programu je srdačnu dobrodošlicu svim gostima, a posebno najmlađim đacima koji su tek krenuli u prvi razred, poželela Anđelina Kerk pesmom "Dobrodošlica". Angelina Stevanović je pesmom "Sada je već velika" poručila da je i ona sada velika i da sve može sama. Stihove pesme "Au što je škola zgodna" Ljubivoja Ršumovića govorili su Ana Tripković i Đorđe Krukonjić. Recitovali su još Benjamin i Nenad Duraković, Matija Kruškonjić, Pavle Angelovski, Mila Tripković, Andrej Feldeši, Dajana Kovačević, Neven
Ćetojević i Teodora Kremenović.

Romani, bajke, basne

Biblioteka poseduje knjige o poznatim srpskim ličnostima: Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli, Nadeždi Petrović, Svetom Savi i mnogim drugim poznatim ličnostima, potom dela o događajima i ličnostima koji su obeležili pojedine epohe u našoj istoriji: o Milošu Obrenoviću, Hajduk Veljku, Stanoju Glavašu i drugim ličnostima. Zatim su tu i poznate bajke, basne, pesme, romani, priče, ali i pesme i priče koje su učenici Dopunske škole pisali i koje se nalaze brojnim zbornicima i u knjizi "Deca deci s ljubavlju" koja je nastala kao zbirka književnog ostvarenja učenika iz dijaspore.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online