Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.10.2018.
19:10
B. Miličić - Vesti A

Kumstvom čuvamo veru

U Dominikus centru, na drugom bogoslužbenom mestu Crkvene opštine Minhen, koje je posvećeno Pokrovu Presvete Bogorodice, obeležena je slava. Za vreme bogosluženja prostorija je bila prepuna vernika uglavnom iz severnih delova grada.

B. Miličić
Zastave i ikone na čelu kolone: Litija oko Dominikus centra

Liturgiju su služili protojereji-stavrofori Đorđe Trajković, Slobodan Milunović, Milorad Jovanović i Zoran Andrić, protojerej Ilija Romić i đakon Oliver Grulović, a pevala je grupa pevača pod upravom Vladimira Milosavljevića.

Posle liturgije slavu bogoslužbenog mesta u Dominikus centru vernicima četvrte parohije čestitao je protojerej-stavrofor Đorđe Trajković koji je istakao značaj ovog praznika o čemu svedoče ikone Svete Bogorodice u svim pravoslavnim manastirima i crkvama.

Posle pričešćivanja vernika i podele nafore protojerej-stavrofor Milorad Jovanović zahvalio je sveštenicima i gostima koji su došli u velikom broju na devetu slavu ovog drugog bogoslužbenog mesta u Crkvenoj opštini Minhen.

Po toplom i sunčanom vremenu učinjen je i ophod oko Dominikus centra, a crkvene zastave i ikone nosili su kumovi ovogodišnje slave. Kako ih je bilo 12, nošena su i slavska obeležja koja su pripremili domaćini slave. Posle litije u sali Dominikus centra kumovi su pripremili zajednički ručak, koji je počeo molitvom i blagoslovom sveštenika. Među vernicima bilo je dosta mladih, kao i porodica sa malom decom.
Jedan od kumova bio je i Jovan Gavrilović.

- Prošle i ove godine moja porodica i ja bili smo kumovi slave ovog drugog bogoslužbenog mesta. Mi to shvatamo kao dužnost prema crkvi s ciljem da se održi naša vera. I do sada smo pomagali našoj crkvi kada god je trebalo, a 11 puta bili smo kumovi za Svetog Savu, hramovnu slavu Sv. Jovana Vladimira i slavu drugog bogoslužbenog mesta, gde ove godine četvrti put kumujemo. Želja moja, moje supruge Draženke i sinova Njegoša i Petka jeste da na slavi gde smo kumovi na isti način budu ugošćeni sveštenici i svi drugi vernici i gosti. Verujem da i na ovaj način mi čuvamo obraz naše crkve i našeg naroda - ističe Jovan Gavrilović.

Pre svečanog slavskog ručka za sve prisutne, saopšteno je da se za kumove slave Pokrova Presvete Bogorodice 2019. godine prijavilo 15 porodica. Na kraju su domaćine i goste na slavi muzikom i pesmom zabavljali tamburaši Marka Jovanovića.

Domaćini

Domaćini devete slave drugog bogoslužbenog mesta bili su pojedinci i cele porodice. To su: Dejan Ljuboja, Jovan Gavrilović, Dragan Panajetković, Željko Radisavljević, Dejan Stanojević, Sibinka Milosavljević, Lazo Perić, Kristijan Vicender, Duško Miljković i Stana Repić, Tatjana Šmit, Gordana Bačić i Veselka Vrhovac.

Svake nedelje na službi

Dejan Stanojević je sa Jovanom Gavrilovićem nosio ikonu na litiji.
- Moja porodica je više puta bila kum slave ovog bogoslužbenog mesta. Stanujemo u blizini i skoro svake nedelje smo na službi. Ove godine bili smo kumovi slave sa još 11 porodica, a odlučili smo da i sledeće godine prihvatimo kumstvo među 15 porodica. To je naš doprinos i neka vrsta žrtve za zdravlje moje porodice, moje supruge Vesne i sinova Nemanje i Bojana - kaže Dejan Stanojević.

Aplauz katoličkom svešteniku

Na slavi bili i predstavnici katoličkog hrama St. Gertrud Kirće
čiju kapelu za bogosluženja devet godina koristi naša crkva na ovom drugom bogoslužbenom mestu. U toku ručka stigao je i sveštenik ove crkve Matijas Clonkijevič koga su svi pozdravili dugim aplauzom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online