Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.10.2018.
19:17
B. Miličić - Vesti A

Kroz igru zavole matematiku

Od septembra prošle godine u Minhenu radi Institut Premijum Mentalna aritmetika, a već u prvoj godini postojanja kao glavna filijala za Bavarsku, zainteresovao je roditelje i decu predškolskog i školskog uzrasta, tako da trenutno u šest grupa ima 70 dece. S njima rade dva, a u toku su pregovori oko angažovanja i trećeg nastavnika.

B. Miličić
Svi zadovoljni nastavom: Slađana Marković i Merima Telalović sa decom

Institut u Minhenu vodi Novosađanka Nina Vig koja najavljuje nove četiri grupe dece. Na časove vikendom dolaze deca od četiri do 12 godina, raspoređena u grupe u kojima ih je od šestoro do dvanaestoro.

- Ovaj poseban program edukacije namenjen je zdravom razvoju dečijeg mozga, a cilj je da dete maksimalno probudi mentalne kapacitete, povećavajući sopstveni intelekt i emocionalnu inteligenciju. Mentalni razvoj se postiže na zabavan i razigran način, zasnovan na tri ključne stvari: abakus, mentalna aritmetika i didaktičke igre - ističe Nina Vig.

Sudeći po reakcijama nekih roditelja koji dovode svoju decu na časove mentalne aritmetike (menar), oni su, kao i njihova deca, zadovoljni onim što rade i uče, ali i uspehom koji ostvaruju.

Slađana Marković navodi da njeni sinovi Vasilije i Miljan dolaze na časove od februara ove godine.

- Za decu je to dobra stvar. Stariji sin ide u školu i njemu je sve to vrlo interesantno, dok mlađi ne ide u školu i trebaće mu malo vremena dok sve to shvati. Prvo smo bili na probnoj nastavi, deca su bila oduševljena i nastavila su redovno pohađanje tog programa. Ja sam primetila da je kod starijeg sina puno bolju koncentraciju, a napredak se vidi i kod mlađeg. Verujem da će dobri rezultati doći vrlo brzo kod obojice.

Ljubica Matović dovodi osmogodišnje blizance Ognjena i Mariju.

- Menar program za decu je koristan jer na interesantan način shvataju sistem računanja, pa kroz samoinicijativno vežbanje deca postaju mali stručnjaci za matematiku. Kod svoje dece sam se uverila da se matematika ovom metodom bolje i brže savladava, a oni lakše školske zadatke kontrolišu i proveravaju njihovu tačnost. Ovo jeste jedna obaveza više za roditelje, ali se isplati, jer deca kroz igru, druženje i kolektivno učenje zavole matematiku i stvaraju naviku učenja. Moja deca se raduju svakom vikendu i mislim da će završiti dvogodišnji program.

Merima Telalović kaže da je vrlo brzo osetila pozitivne promene kod sina Armana koji ima devet godina.

- Bolja mu je koncentracija u školi, popravio je ocene, u prvom redu iz matematike. Ja ću ga dovoditi dok ne završi dvogodišnji ciklus, a i on je vrlo zainteresovan i rado dolazi na časove.
Mihael Leončik iz Belorusije dovodi osmogodišnjeg sina Maksimilijana. I on je zadovoljan dosadašnjim rezultatima i ima nameru da sin završi kompletan dvogodišnji ciklus. Mihael smatra da će mu to znanje, veština i iskustvo dobro doći u daljem školovanju.

Upis u toku

Od septembra je počela nova školska godina u Menar programu, u toku je prijavljivanje dece, a upis traje do kraja ovog meseca. Institut Premijum mentalna aritmetika ima lepo uređene prostorije u Bayerstr. 57.

Redovna nastava se odvija subotom i nedeljom kada se obavlja i probna nastava od 9 do 18 časova. Informacije se mogu dobiti i prijava obaviti na tel. 0162-2778255 i mejlom na info@menarpremium.de. Prijave se mogu obaviti od ponedeljka do petka od 16 do 20 časova.

Japanski model

Program aktiviranja dečjih sposobnosti na adekvatan način uz pomoć računaljke (abakus ili soroban) je nastao u Japanu i uspešno aktivira obe moždane hemisfere kod dece. Menar program daje dobre rezultate i sve je popularniji kod roditelja i dece. Brzo se raširio po svetu, pa je tako stigao i do Evrope.

U regionu Balkana postoji 90 internacionalnih centara u kojima se kod dece na originalan način razvijaju kreativnost i analitičko razmišljanje.

Jednom naučeno za ceo život

U katalogu o ovoj metodi rada stoji da se u periodu od 4. do 12. godine odvijaju procesi veoma važni za dalji razvoj dečjeg mozga. Posebne metode i tehnike Menar programa aktiviraju obe hemisfere dečjeg mozga, a kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz mentalnih sposobnosti deteta, kao što su memorija, inteligencija, koncentracija, mašta. Rad se odvija u grupama kroz zabavne aktivnosti, različite igre i takmičenja i sve to u opuštajućoj i kreativnoj atmosferi.

Deca posle savladavanja rada na abakusu (računaljka) i sticanja sposobnosti korišćenja obe moždane hemisfere su u stanju da obavljaju komplikovane računske operacije snagom sopstvenog uma i bez ikakvih pomagala. Ova sposobnost se zadržava tokom celog života a naučene veštine i sposobnosti poboljšavaju mentalni kapacitet deteta.

Program Menar ima dva nivoa, osnovni i napredni i svaki traje po 10 meseci, odnosno 120 časova. Nastava se odvija jednom nedeljno po tri časa, a na kraju se polaže test i dobija međunarodno priznat sertifikat o završenom nivou programa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online