Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2018.
20:10
Vesti A

Nagrade za film i basne

Nastava u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Berlinu, koja radi pod okriljem Ministarstva prosvete Srbije počela je krajem avgusta, a u učionicama je 160 đaka. Upis u razrede na nekoliko punktova u Berlinu, koje vode profesori Mirjana Stefanović i Milana Rakić, još je moguć, a podaci o vremenu i mestima održavanja nastave nalaze se na sajtu Ambasade Srbije u Berlinu i na blogu Naša škola - srpskaskolauberlinu.blogspot.com.

Lična arhiva
Prvo mesto: Učesnici koji su nagrađeni za film i nastavnica Rakić

Inače, za učenike u Berlinu, prošla školska godina bila je više nego uspešna. Oni su sa učiteljicom, master profesorom jezika i književnosti Milanom Rakić, vredno radili i učestvovali na brojnim međunarodnim konkursima i takmičenjima u Srbiji, odakle je stiglo puno nagrada i diploma.

Na konkursu Radionica basnopisaca, koji je organizovala Zadužbina "Dositej Obradović" iz Beograda, Marko Milinković, učenik četvrtog razreda u Berlinu, za svoju basnu "Mačke i miš" osvojio je drugu nagradu u kategoriji originalan pristup.

Prema propozicijama konkursa, tema je mogla biti obrađena u pisanoj formi, kao likovni rad, ili oboje. Maleni vredni basnopisci iz Berlina su se opredelili da svoje tekstove i ilustruju, pa su se uz naslove "Lisica i vrabac", "Vuk i jagnje", "Dve žabe", "Vuk i sova" ili "Mačke i miš", našli i lepi crteži koji prate tematiku basne.

- Učenici trećeg i četvrtog razreda, koji su bili obuhvaćeni konkursom, lako su pojam prenesenog značenja ili alegorije utkali u svoje priče. Stvaranje basni, kao i bilo koja druga vrsta samostalnih učeničkih radova, doprinosi usavršavanju jezičkih veština dece, što je posebno potrebno učenicima van matice pri učenju srpskog jezika - navodi profesor Milana Rakić.

Vannastavne aktivnosti su, osim održavanja veze sa maticom kao važnog segmenta u njihovom obrazovanju, podstakle dečju kreativnost, takmičarski duh, druženje kroz stvaralačku igru i ucene na Dositejevim, ali i poukama svetski poznatih basnopisaca.

Učenici iz Berlina Emilija Kolundžić, Tijana Pavlov, Simeon Barać, Teodor Barać i Lazar Pavlov su, takođe pod mentorstvom profesora Milane Rakić osvojili u svojoj uzrasnoj kategoriji prvu nagradu za film na međunarodnom konkursu Jezik moje majke, u organizaciji Pravoslavnog dečjeg časopisa "Svetosavsko zvonce" i Srpskog odeljenja Javnog međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve, a u okviru projekta Dani slovenske pismenosti.

Oni su kroz kraću filmsku priču govorili o značaju negovanja i prenošenja maternjeg jezika na nove generacije srpske dece u dijaspori. Prema rečima Radmile Mišev, glavnog i odgovornog urednika "Svetosavskog zvonca", ovo je prvi put da je prvu nagradu osvojio neko od učenika iz šire dijaspore.

Pohvale

Likovni radovi Linde Pelizaeus i Lazara Grujića dobili su pohvale na nagradnom konkursu U svetu bajki, koji je organizovala Narodna biblioteka "Raka Drainac" iz Blaca.
Na konkursu Dani ćirilice 2018. u Bavaništu, učenica prvog razreda Terezija Babić osvojila je pohvalu za svoj rad u kategoriji inicijal, a dvadesetoro učenika je za svoje radove dobilo diplome Čuvar srpstva.

Roditelji, dovedite decu

Pohađanje Dopunskih škola na srpskom jeziku je veoma značajno i za decu koja lepo govore srpski jezik, jer time održavaju kontinuitet. Oni uče ćirilično pismo, jezik, istoriju, geografiju i kulturu svoga naroda. U školi se druže sa decom srpskog porekla, gde kroz razgovor dodatno ovladavaju srpskim jezikom.
- Često roditelji misle da nije potrebno dovoditi dete na naše časove, jer ono već dobro govori srpski. To je samo privid i nije dovoljno zato što kod dece, vremenom, jezik koji je zastupljeniji u svakodnevnoj upotrebi nadvlada onaj drugi, koji se ređe koristi. To je neminovan proces. Posebno je važno dovoditi decu koja uopšte ne govore srpski. Moja poruka roditeljima je da se ne stide toga što im dete jedva ili uopšte ne govori srpski. Za takve situacije postoje različiti razlozi. Mnogo je važnije da se organizuju i jednom nedeljno dovode decu na nastavu, koja je besplatna - ističe profesor Rakić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online