Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2018.
19:10
R. Patković - Vesti A

Folklorni urnebes u Hamu

U Severnoj Rajni i Vestfaliji, već godinama važi nepisano pravilo u srpskim asocijacijama, kada se užele lepe zabave odlaze na one koje pripremaju članovi kluba "Petar Petrović Njegoš" iz Hama. Tako je bilo i nedavno kada je u lovačkom domu u Bergkamenu bilo kao u košnici. Okupilo se više od 500 gostiju i poštovalaca srpske folklorne umetnosti. Neki od njih su prevalili i više od 100 kilometara da bi uživali na manifestaciji Folklor u srcu.

R. Patković
Razgalalili srca svima u publici: Gosti i domaćini

Uz domaćine su nastupali i klubovi Srbija iz Dortmunda, Jelek iz Vupertala, Borac iz Solingena, Kolo iz Esena i Izvor iz Reklinghauzena.

Po starom dobrom običaju nadigravanje folkloraša su otvorili mladi domaćini igrama iz Levča i prvi zagrejali dlanove publike koja ih je nagradila aplauzima. Nastavili su članovi Izvora iz Reklinghauzena i u svojoj prelepoj koreografiji prisutne odveli čak do Leskovca.

Prava poslastica bila je koreografija "Pirot" dortmundske Srbije, koja je zasluženo burno pozdravljena. Esensko Kolo sa svoje dve generacije napravilo je pravi urnebes, a Jelek iz Vupertala nastavio u istom stilu. Borac iz Solingena je igrama iz Dragačeva krunisao folklornu manifestaciju. U pravom spektaklu su uživali i učesnici i publika, pa niko nije ni primetio da je počelo i da sviće kada je priredba završena.

Inače je sve funkcionisalo kako treba, pa su se gosti, vrlo zadovoljni, vratili u mesta svog boravka. Jedan od onih koji su oduševljeni svime što je viđeno jeste i Dragan Gagić iz Bohuma.

On je prešao 120 kilometara do Hama i nazad, a pratioje kćerku Teodoru i ostale članove Srbije i prelepe kćerke Teodore. Iz Hama se vratio sa puno pozitivnih utisaka.

- Što se tiče folklorijade u Hamu moram da pomenem pravi domaćinski i izuzetno srdačan doček našeg ansambla. Trudili su se članovi "Njegoša" da sve posetioce i učesnike na najbolji način ugoste. Stolovi su bili lepo dekorisani, a bina sa vidljivim elementima srpskoga folklora. Za oko su mi zapali i dobro raspoloženi konobari i vredne domaćice koje su izdavale hranu i kolače. Sve su to radili s osmehom na licu, što je veoma bitno za dobro raspoloženje gostiju. Sve u svemu bilo je to još jedno uspelo druženje folkloraša i dokaz da i naš narod može složno i zajedno - navodi Gagić.

Takav utisak poneli su svi iz Hama gde već nekoliko decenija deluje KUD "Petar Petrović Njegoš", klub koji je pre izvesnog vremena reorganizovan i koji je još jednom organizovao veoma uspešnu folklorijadu.

Pomoć za Ninu

Među uvaženim gostima bio je i protojerej-stavrofor Branislav Čortanovački. On je pozdravio prisutne i uputio apel za pomoć Nini Blažnjaković (16) koja se leči od leukemije u Kliničkom centru u Esenu. Rečeno - učinjeno. Prikupljeno je 720 evra i predato Miodragu Simiću, predsedniku ansambla Kolo, s molbom da skromnu pomoć preda Nininim roditeljima. Da je sudbina Nine Blažnjaković dirnula u srca i dušu brojne goste u Hamu, ne treba posebno naglašavati. Ista akcija pomoći biće nastavljena na velikoj manifestaciji KUD Jelek.

Poziv koji se ne odbija

- Privilegija je imati prijatelje i drugare kao što su naši večerašnji domaćini KUD "P. P. Njegoš" iz Hama. Mi iz Vupertala sve stavljamo na sporedni kolosek, kada nas pozove Njegoševa omladina. Evo, opet smo, ne znamo ni po koji put, u Hamu ostali do jutra. Sve je funkcionisalo super kao i mnogo puta pre i zato se uvek vraćamo tamo gde smo dobro došli. Mladima u klubu iz Hama želimo puno uspeha uz dužno poštovanje i zahvalnost - kaže Tomislavka Mijatović iz Vupertala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online