Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
19:10
R. Patković - Vesti A

I sloga čuva korene

Sastanak Saveza srpskih udruženja Nemačke održan je minule subote u prostorijama CO "Sv. Stefan" u Esenu. Besprekorni domaćini su bili članovi kulturno-umetničkog društva Kolo. Prisustovali su predstavnici Srbije (Noj Izenburg), Srpskog centra (Štutgart), Šumadije (Hajlbron), Jugosa (Minhen), Morave (Štutgart), Borca (Solingen), Srbije (Dortmund), Nove generacije (Šorndorf), Zore (Ratingen), Kola (Esen), Sloge (Štutgart), Kola (Frankfurt), Sloge (Manhajm), kao i predstavnici KUD-ova Dijamanti (Vupertal), "Nikola Tesla" (Hagen), Ambasador (Keln) i Radost iz (Leverkuzena).

R. Patković
Grupni portret: Članovi Saveza srpskih udruženja u hramu Svetog Stefana

Prisutne su pozdravili predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke Danilo Đokić, kao i predstavnici domaćina sveštenik Dragan Čolaković i predsednik Kola (Esen) Miodrag Simić.

Nakon usvajanja dnevnog reda usvojen je i zapisnik sa poslednjeg sastanka Saveza održanog u junu u Gepingenu. Na sastanku je prisustovalo 13 aktivnih članova udruženja, a želju da se učlane u Savez izrazili su i Dijamanti (Vupertal), "Nikola Tesla" (Hagen), Ambasador (Keln) i Radost (Leverkuzen). Prijem novih članova je jednoglasno prihvaćen. Osim toga, doneta je i odluka da i svi dosadašnji aktivni članovi moraju da ažuriraju svoje pristupnice do sledećeg sastanka Saveza koji će se održati 2. februara 2019. u Minhenu.

Dopuna Statuta

Na sastanku je doneta i odluka da se sredstva dobijena na Evropskoj smotri podele na 19 članova učesnika Smotre, dva udruženja koja su učestovala na kvalifikacionim smotrama u Nemačkoj i jedan deo u humanitarne svrhe. Vođena je rasprava o promeni i dopuni Statuta Saveza srpskih udruženja. Izabrana je radna grupa za dopunu Statuta. Predstavnik srpskog humanitarnog kulturnog društva Morava Siniša Burgić predstavio je prisutnima koncept rada udruženja Morava na humanitarnom polju.

Olivera Miljanić, predsednica KUD-a Jugos, na molbu "Vesti" prokomentarisala je sastanak:

- Ne žalim što sam došla iako je moje društvo Jugos u saradnji sa KUD-om Soko iz Minhena ovog vikenda sa gostima iz Srbije organizovalo radionice tradicionalnog pevanja i izrade tradicionalnog nakita od perli. Ovaj sastanak je za razliku od prethodnih, gde sam bila prisutna, bio konstruktivan i miran. Bilo je naravno diskusije o ovoj ili onoj tački, ali ipak su svi bili dostojanstveni jedni prema drugima i manje se osećala tenzija između južnih i severnih društava.

Spremni za novu sezonu

Naša sagovornica smatra da je bilo vreme za neki preokret u Savezu nakon toliko godina:

- Vidim da smo krenuli dobrim putem za zajedničke projekte. Prvenstveno svima bi trebalo da nam bude glavni cilj da našoj omladini ukažemo da moraju da nauče sve o svojim korenima, kako bi to znanje mogli dalje da prenesu na svoju decu. U negovanje tradicije ne spada samo folklor, čime se mi u Savezu dosta bavimo, već mnogo više od toga, što ponekad često zaboravimo. Potvrda da se sve kreće nabolje je činjenica da su se Savezu priključila četiri nova društva. Veća društva treba da pomognu manjim, pa makar savetima oko pravila koja i njima omogućavaju da budu aktivni učesnici na smotrama.

Dečja smotra u Kalvu

Predsednik Saveza Danilo Đokić izvestio je prisutne o sastanku Saveta Evropske smotre koji će se sledeće sedmice održati u Beogradu. Ovom sastanku prisustvovaće Danilo Đokić i Saša Vićentijević. Đokić je saopštio da je 13. dečja evropska folklorna smotra planirana 1. decembra u Kalvu kod Štutgarta. Uloga domaćina Smotre poverena je Srpskom kulturnom centru u Sindelfingenu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online