Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
19:10
R. PATKOVIĆ - Z. VICELAREVIĆ A

Donosi mudrost koja nam nedostaje

Ustoličenje episkopa Grigorija bilo je posebna duhovna svetkovina. Porta i hram bili su kao košnica, jer se okupilo više od 3.000 vernika iz više zemalja.

R. PATKOVIĆ - Z. VICELAREVIĆ
Kao u košnici: Porta Hrama Svetog Save

Svi koji su prisustvovali liturgiji, trpezi ljubavi i kulturno-umetničkom programu ističu da je sve bilo veličanstveno. Dok se slavio dolazak dobrog pastira retko je ko pomislio koliko je bilo neprespavanih noći oca Danila i sabraće u Hramu Svetog Save u Diseldorfu dok su sve pripremali i organizovali. Bilo ih je puno, a kako i nebi.

Posle trpeze ljubavi u porti je priređen kulturno-umetnički program u kome su učestvovali horovi iz Trebinja i Nevesinja. Čula se i drevna hercegovačka zdravica Danijela Gagovića i niz pesama iz Hercegovine gde je episkop Grigorije služio Bogu i narodu punih 25 godina. Ansambl pesama i igara Moravac iz Diseldorfa je oduševio prisutne. Pozdravljeni su pravim ovacijama.

Činu ustoličenja prisustvovali su i Branislava Perin-Jarić, generalni konzul Srbije iz Diseldorfa i Mićo Ćetković, šef predstavništva Republike Srpske u Nemačkoj sa sedištem u Štutgartu.

- Kao vernik koji redovno odlazi u crkvu pratim sve što je naš preosvećeni vladika do sada uradio. Sada imamo tu čast, to zadovoljstvo i sreću da nam dolazi jedan takav čovek za episkopa ovde. Danas sam ga pažljivo slušao i u njegovim rečima sam osetio mudrost - a to je upravo ono što je svima nama, Srbima, nedostajalo ovde - rekao je Ćetković za "Vesti".

Magistar Enver efendija Pašalić, glavni imam nemačke pokrajne Baden Virtemberg bio je izaslanik muftije nemačkog.

- Muftija nemački iz opravdanih razloga i ranije planiranih obaveza nije mogao da bude danas ovde. Meni je učinjeno veliko zadovoljstvo da prisustvujem ovom činu. Rekao bih isto što sam rekao i predsedniku Dodiku, mi ne možemo da promenimo prošlost, ali štetimo sadašnjosti ako ne gradimo svetliju budućnost - rekao je efendija Pašalić.

Duško Perić, predsednik Crkvene opštine Sv. Sava u Diseldorfu:
- Sa radošću i zadovoljstvom smo primili odluku Sabora SPC da imenuje episkopa Grigorija za vladiku u Nemačkoj. Posebno nas je obradovala vladičanska odluka da za sedište eparhije izabere grad Diseldorf. Nadam se da smo opravdali episkopovo poverenje i da su se gosti iz cele Evrope i sveta puni utisaka vratili u svoja mesta boravka. Mi smo u Diseldorfu navikli na masovna okupljanja u našem hramu, ali ustoličenje episkopa Grigorija je prevazišlo naša očekivanja. Samo iz Hercegovine imali smo više od 300 gostiju - naglasio je Perić.

Videli smo njegovih ruku delo

Blažo Martinović iz Diseldorfa je na ustoličenje episkopa Grigorija došao sa suprugom Lelom.
- Za nas ovo ustoličenje Grigorija puno znači. Radi se o mlađoj generaciji sveštenika, a osim toga bili smo zadivljeni onim što smo videli prolazeći kroz Trebinje. To nam je uobičajena ruta kada idemo na more na odmor. Videli smo njegovih ruku delo, a posebno nas je zadivilo kada smo u Mostaru videli kako se obnavljaju naše svetinje. Verujemo da će s njim ići samo nabolje. Ostavio je dobar utisak na nas. Inače bih pohvalio i svešetnike ovde u Diseldorfu, koji su takođe mladi i rade onako kako to dolikuje pravoslavnom sveštenstvu. Poznajemo ih sve i uvek su nam izlazili u susret kad god je bilo potrebno. Otvoreni su prema narodu i vernicima i možemo uvek da računamo na njihovu pomoć - navodi Blažo.

R. PATKOVIĆ - Z. VICELAREVIĆ
Mićo Ćetković, Duško Perić, vladika Grigorije, Dušan Vidaković i Dejan Bodiroga

Da i ovde uradi velike stvari

Dejan Bodiroga naš proslavljeni reprezentativac i svetska košarkaška legenda bio je takođe u Diseldorfu.
- Došao sam na poziv vladike Grigorija da prisustvujem ustoličenju. Veliko mi je zadovoljstvo da budem ovde danas. Svi znamo šta je uradio zajedno sa preosvećenim vladikom Atanasijem i bratstvom u Hercegovini.
Želim mu da ovde sa narodom i bratstvom takođe uradi velike stvari. Svako zdravlje, sreću i puno uspeha na novoj dužnosti mu od srca želim - rekao je za "Vesti" Dejan Bodiroga.

Hercegovina zauvek njegova kuća

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će Trebinje i Hercegovina zauvek da ostanu kuća vladike Grigorija u koju je uvek dobrodošao. Petrović je posle ustoličenja rekao da je vladika u Hercegovini ostavio neizbrisiv trag, živeći s narodom i deliti s njim i lepe i ružne trenutke.

- I u najtežim vremenima, tokom devedesetih godina, bio je sa svojim Hercegovcima, dok je u posleratnom periodu dao veliki doprinos sveukupnoj, duhovnoj, društvenoj, kulturnoj, sportskoj obnovi našeg Trebinja i Hercegovine - rekao je Petrović, koji je predvodio delegaciju Trebinja na ustoličenju vladike Grigorija.

Prema njegovim rečima, dobrosusedski i prijateljski odnosi koje je vladika Grigorije razvio tokom 25 godina koliko je boravio u Hercegovini, na ponos su i primer svima u regionu.
On je naveo i da će besede vladike Grigorija zauvek ostati u analima hercegovačke javnosti kao poruke koje pozivaju na duhovno vaskrsenje, mir, toleranciju, društveni oporavak.
Petrović je u ime Gradske uprave, građana Trebinja i svoje lično ime poželeo vladici Grigoriju da novo iskušenje uspešno savlada i da srpskom narodu u Nemačkoj bude duhovni pastir kakav je bio i narodu u Hercegovini.

- Verujem i znam da nisu mogli da dobiju boljeg i sposobnijeg čoveka iz redova naše svete crkve. Još jednom, želim Vam blagosloven rad u novoj eparhiji - poručio je Petrović.
Vladika Grigorije je episkop zahumsko-hercegovački i primorski bio od 1999. godine do maja ove godine kada se na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora sam prijavio da vodi Eparhiju frankfurtsku i sve Nemačke.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online