Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
18:10
Z. Vicelarević - Vesti A

Našoj Milkici mesto u vladi

Za predstojeće izbore u nemačkoj pokrajini Hesen, predsednik hesenske Socijal-demokradske partije (SPD), Torsten Šefer Gibmel pozvao je u svoju takozvanu vladu u senci Milkicu Romić, poslanika SPD-a u parlamentu grada Frankfurta.

Z. Vicelarervić
Srdačan susret: Debora Krig, Meron Mendel, Torsten Šefer Gimbel, Mili Romić i Aleksandar Vidaković

Milkica Romić je advokat u metropoli na Majni i biće zadužena za pitanja integracije u jednoj od najbogatijih pokrajina Nemačke. Ona ulazi u izbornu kampanju sa sloganom "Obrazovanje je ključ integracije". Ukoliko SPD dođe na vlast na narednim izborima, Milkica Romić će biti prva Srpkinja u jednoj pokrajinskoj vladi u Nemačkoj, što je istorijski događaj za našu srpsku zajednicu.

Zvanično nominovanje Milkice ili Mili Romić, kako je svi znaju, bilo je u Obrazovnom centru "Ana Frank" u Frankfurtu, a u obraćanju prisutnima predsednik SPD Torsten Šefer Gimbel je između ostalog rekao:

- Znam da je nominacija Mili Romić za mesto zamenika ministra bilo iznenađenje, ali meni je bilo veoma bitno da na tom mestu bude žena, po mogućstvu iz Frankfurta i oba uslova Mili ispunjava. Takođe je bilo očekivano da će na to mesto doći neko iz nemačke ili turske zajednice, ali smo sa ovim želeli da poručimo da se kod integracije ne radi samo o nemačko-turskoj zajednici, već o svim zajednicama koje žive u našoj pokrajini.

- Veoma smo počastvovani posetom gospodina Gimbela zato što je pronašao vremena da poseti naš centar. Znamo da u vreme pred izbore, a on je, u dvočasovnom boravku pokazao da je veoma zainteresovan za naš koncept i rad i saslušao naša iskustva koja smo stekli u susretu sa problematikom diskriminacije. To nas čini veoma ponosnim i motiviše nas da i dalje radimo na preventivnoj borbi protiv rasnih i svih drugih diskriminacija. Posebno smo ponosni na imenovanje zamenika ministra za integracije u našem centru - rekao je Meron Mendel, direktor obrazovnog centra "Ana Frank" u Frankfurtu.

Nakon posete Obrazovnom centru, Torsten Šefer Gimbel je za "Vesti" rekao:

- Mili Romić je u prošlosti pokazala da integracija nije samo politika, već je ona i lično živi. To je za mene bio glavni razlog da je pitam da li će preuzeti odgovornost za pitanja integracije i zajednice u mom timu. Ona je u parlamentu Frankfurta stekla mnogo iskustva, a i kao advokat za porodično pravo takođe. To su dve idealne kombinacije, a uz to, ona još razmišlja politički - rekao je Gimbel, predsednik SPD Hesena.

Centar koji obrazuje mlade

Centar "Ana Frank" je izložbeni prostor u vidu laboratorije znanja na temu: Rasizam i diskriminacija u prošlosti kao i u današnje vreme. Osim toga, izložene su mnoge istorijske i političke činjenice u elektronskom i digitalnom izdanju.
Centar organizuje seminare, obilazi škole i firme u Hesenu i obrazuje mlade kadrove, a za pojedinačne posete je otvoren subotom i nedeljom od 12 do 18 časova.

Za veće šanse stranaca

- Kao zamenik ministra za integracije u budućoj vladi Hesena moje zaduženje i obaveza će biti da se brinem da svi građani koji nisu poreklom Nemci imaju ista prava i veće šanse za što bolji život ovde u Hesenu. Takođe, ima i velikog značaja za naš narod koji, iako jedan od prvih "gastarbajtera" do sada nije imao svog predstavnika u bilo kojoj vlasti, za šta je odavno bilo vreme. To je bitno, naravno, kao uzor i za našu decu koja će da žive ovde i koja će zastupati u nekim budućim vladama naša prava. Za mene je velika čast što me je gospodin Torsten Šefer Gimbel pozvao u njegov kabinet u senci - rekla je Mili Romić, buduća zamenica ministra za integracije u Hesenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online