Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2018.
18:10
N. Popović - Vesti A

Oro između spasa i propasti

Jedno od najstarijih srpskih kulturnih društava u dijaspori, Oro iz Frankfurta na Majni, u godini u kojoj slavi vredan jubilej, 45 godina postojanja, nikako da stane na zdrave noge i prevaziđe krizu koja već dugo potresa ovo udruženje.

N. Popović
Propao dogovor: Skupština održana početkom marta ove godine

Svi pokušaji ( dve skupštine) da se odgovornost za sudbinu i budućnost kluba - kroz koji je prošlo nekoliko generacija dijasporaca iz metropole na Majni i okoline - prebaci na mlade snage na kraju su neslavno propali, pa je na čelu Ora i dalje dugogodišnja predsednica Svetlana Ilić.

Ona u razgovoru za "Vesti" obećava "resetovanje" i novi početak od nule, mada bi tačnije bilo reći - iz minusa!

- Tačno je, klub je i dalje u dugu prema vlasniku prostorija u Oberurselu - gde klub sada ima stalnu adresu - više od 26.000 evra, ali s obzirom na to da smo u uređenje uložili zaista mnogo novca i truda, sa njim imamo džentlmenski dogovor da taj dug miruje, a mi ga otplaćujemo koliko i kako možemo - kaže za "Vesti" Svetlana Ilić.

A posle neuspele skupštine iz oktobra 2017. godine, činilo se da će ona održana početkom marta ove godine ("Vesti" su opširno o tome izveštavale) značiti zaista veliki zaokret u radu Ora.

Tada su članovi tajnim glasanjem na čelo kluba doveli podmlađeno rukovodstvo, pa je za predsednika izabrana Andrijana Lisica (24), sada Bjelac, jer se u međuvremenu udala, za potpredsednika još mlađi Nikola Novaković (21), dužnost sekretara trebalo je da obavlja Bojan Regeljac, a blagajnika Irena Kalcalojo. Bila je to "ekipa" ljudi koja se još ranije pobunila zbog, kako su to isticali "samovolje Svetlane Ilić, koja je vedrila i oblačila u klubu".

Tvrdili su da je zbog nje većina mladih članova već ranije napustila Oro, a folkloraši umesto u ovom klubu zaigrali za druge srpske ansamble u Frankfurtu i okolini. Primopredaja između stare i nove uprave trebalo je da bude obavljena do početka leta ove godine, ali na kraju do toga nikad nije došlo.

- Mogu da kažem da smo se spasli u zadnji čas! Da smo zaista preuzeli dužnost upravljanja klubom preuzeli bismo i dugove koji su, ispostavilo se, mnogo veći nego što se pominjalo na toj skupštini kada smo izabrani - kaže za "Vesti" Bojan Regeljac, nesuđeni sekretar Ora.

On navodi da im je Svetlana Ilić predala samo ključeve prostorija i neke dokumente, ali da bank-kartice i račun kluba nikad nisu dobili.

- Na kraju smo "papire", koje smo imali u rukama, odneli našem poreskom savetniku koji nam je posle površnog uvida u dokumentaciju savetovao da od svega dižemo ruke, jer je dug već tada bio veći od 31.000 evra - ističe Regeljac.

On dodaje da ih je potom kontaktirao i advokat Svetlane Ilić koji je tvrdio "da je i skupština na kojoj smo izabrani bila nezakonita".

- Odlučli smo da sve pustimo niz vodu i ne bunimo se više, a Oro prepustimo njegovoj sudbini - rezignirano konstatuje Regeljac.

A Svetlana Ilić, puna optimizma tvrdi da sudbina ipak nije mračna kako to neki vide. Tvrdi da će se klub, uz pomoć mladih koji se, prema njenim rečima, vraćaju, ponovo naći na stazi stare slave.

- Već za jesen imamo mnogo planova, prostorije smo ponudili na iznajmljivanje zainteresovanima koji tu mogu da organizuju svoja privatna slavlja, pa ćemo i tako ostvarivati dodatnu zaradu. Na spisku i dalje imamo 50-ak najvernijih, onih koji uredno plaćaju članarinu i mislim da je to solidna baza za nastavak rada - kaže na kraju razgovora za "Vesti" Svetlana Ilić.

Osnovali Vidovdan

Bojan Regeljac je u međuvremenu sa Andrijanom, Nikolom i još desetak bivših članova Ora osnovao novi klub u Frankfurtu koji su nazvali Vidovdan.

Proslava jubileja u Titus forumu

Oro se sprema da ove godine velikom priredbom obeleži 45 godina od osnivanja. Dvorana Titus forum u Frankfurtu za tu je namenu već odavno rezervisana, a priredba je zakazana 8. decembar ove godine.
- Više od 80 odsto troškova iznajmljivanja dvorane, s obzirom na to da je ovaj klub u međuvremenu postao institucija u pravom smislu te reči, snosi Ministarstvo kulture pokrajine Hesen. Biće sigurno mnogo izvođača u programu, a već sada znam da nam u goste sigurno dolaze članovi KUD "Milica Petrović" iz okoline Čačka - kaže Svetlana Ilić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online