Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2018.
18:10
N. Popović - Vesti A

Srbe vraćaju sa "češke rute"!

Ruta preko Češke definitivno je postala "omiljena" za Srbe (ali i druge migrante) koji ne poseduju uredne dokumente i putne isprave, ili su već evidentirani kao lica koja su u nemačkoj prekršili Zakon o boravišnoj dozvoli.

EPA/Lukas Barth-Tuttas
Sve češća slika: Policijska kontrola na auto-putu

Putevi preko Mađarske, Austrije ili Italije, zbog višegodišnje izbegličke krize i migranata sa Bliskog istoka, sada se mnogo pomnije kontrolišu, a iznenadne kontrole, na "do juče" potpuno otvorenim šengenskim granicama sada su više pravilo nego izuzetak. Zato se "ilegalci" ili oni koji to nameravaju da postanu (trude da pečatom u pasošu ne bude evidentiran datum dolaska u Nemačku), odlučuju da neprimećeni uđu iz pravca Češke, a pri tom koriste i razne vrste prevoza - od kombija i linijskih autobusa pa do privatnih automobila. Na njihovu nesreću taj trend je u oči upao i nemačkoj policiji.

- Shvatili smo da je "balkanska ruta" promenila pravac, pa smo u skladu sa tim primenili odgovarajuće mere - kazao je za nemačke medije Jorg Radek, predsednik policijskog sindikata Državne policije.

- Granični pojas i sve puteve koji od Češke vode prema Nemačkoj mnogo češće kontrolišemo zbog povećanog rizika dolaska ilegalnih migranata iz pravca te države - dodao je Radek.
Državna policija i carina posebno u viziru imaju auto-put broj 17 koji od Praga vodi prema Drezdenu, a kontrole gotovo svakodnevno "urode plodom". Najnoviji slučaj zabeležila je tako, pre nekoliko dana nemačka državna policija u gradu Kemnicu.

Koristio 10 identiteta

U mestu Bad Šandau nemačka policija na auto-putu broj 17, tokom "dubinske kontrole" granice sa Češkom, u jednom linijskom autobusu, otkrila je 29-godišnjeg Srbina kojem je u Nemačku već zabranjen ulazak i boravak, a koristio je 10 različitih identiteta, pa je posle prijave proteran u Češku.

Naime, zaustavljena su dva automobila sa srpskim registarskim tablicama, a pored dva vozača iz Srbije u vozilima se nalazilo još 12 osoba, takođe državljana Srbije (pet muškaraca, četiri žene i troje dece). Proverom dokumenata jednog od dvojice vozača odmah je utvrđeno da u Nemačkoj već ima otvoren policijski dosije i da se vodi kao "šleper" (švercer ljudi) što je bio znak za uzbunu da se pomnije pregledaju i ispitaju svi drugi Srbi koji su zatečeni u dva pomenuta vozila. Svi oni su, prema izveštaju policije u koji su "Vesti" imale uvid, davali neodređene i verovatno lažne izjave o tome gde su se zaputili, kojim su povodom u Nemačku stigli, te koliko vremena uopšte nameravaju da ostanu. Zbog toga im je pravo na putovanje u Nemačku ukinuto i oni su po kratkom postupku vraćeni u Češku.

Kako smo pre neki dan objavili, takve "sreće" nisu bili dvojica Srba, zatečena u jednom linijskom autobusu, za koje se u saopštenju navodi da su stari 24 i 32 godine. Mlađi od njih dvojice tom se prilikom koristio lažnom ličnom kartom Republike Hrvatske, a starijem je to bio drugi pokušaj u samo nekoliko dana da se dokopa Nemačke iz pravca Češke. Za njih proterivanje u državu iz koje su došli nije više dolazilo u obzir već su dospeli u pritvor odakle će biti proterani direktno u Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online