Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
21:10
N. Popović - Vesti A

Operacije u direktnom prenosu

Dr Predrag Matić kasnio je desetak minuta na dogovoreni, kasnopopodnevni sastanak u Bolnici "Sveta Katarina" (St. Katharinen Krankenhaus) u frankfurtskom naselju Zekbah, ali to nam je već unapred javio. A kasnije, tokom razgovora - za koji je povod bila činjenica da se pre nekoliko meseci našao među 20 istaknutih ličnosti pokrajine Hesen stranog porekla koji su nagrađeni za poseban doprinos razvoju nemačkog društva o čemu su "Vesti" tada izvestile - saznaćemo da je za to imao i više nego dobre razloge.

N. Popović
Ništa mu nije teško: Dr Matić u kancelariji Bolnice "Sveta Katarina"

U pomenutom kardiovaskularnom centru dr Matić nije zaposlen već ima svoju sopstvenu lekarsku praksu, a ovde obavlja unapred zakazane složene operacije na pacijentima s teškim srčanim problemima i manama.

- Mahom je reč o ugradnji veštačkih srčanih zalistaka, pejsmejkera... Delom su to invazivne, delom neinvanzivne metode kojih je, uzgred, u modernoj kardiologiji sve više, a radim u tandemu sa mojim bivšim mentorom, a sada partnerom, svetski poznatim kardiologom prof. dr Horstom Zivertom ( Horst Sievert ) - priča nam dr Matić.

Deca znaju maternji jezik

- U toku radne nedelje "nakupim" sigurno 70 ili 80 radnih sati. Nije lako, naravno, ali kada neko voli svoj poziv kao ja, onda to zaista ne pada teško. Ako čovek dobro i razumno rasporedi svoje vreme, sve se može stići. Ne mogu zato da kažem da sam zbog posla i karijere zapostavio privatni život i porodicu jer se trudim da i njima posvetim dovoljno vremena. Evo, baš sam danas odvezao najstarijeg sina na časove dopunske škole u Darmštat jer nam je kao roditeljima stalo da sva naša deca nauče dobro maternji jezik - priča nam Matić.

Rođen u Vupertalu

Zahvati i operacije koje dr Matić obavlja u tandemu sa prof. dr Zivertom veoma su zahtevni, ali po metodama često jedinstvene u medicinskoj struci. Zato se one često putem video-linka direktno prenose kolegama kardiolozima širom sveta - u Americi, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima...

Dr Predrag Matić nije osoba koja se hvali, ali iz biografije koju smo pre ovog susreta imali prilike da vidimo saznajemo da je ovaj lekar, rođen pre 44 godine u nemačkom Vupertalu (pokrajina Severna Rajna-Vestfalija), ponosni vlasnik pet specijalizacija iz različitih oblasti medicine, što je čak i u Nemačkoj velika retkost među njegovim kolegama.

Dr Matić je, naime, internista, kardiolog, dijabetolog, specijalista medicine rada, a ima i subspecijalizaciju iz vazduhoplovne i urgentne medicine! Ipak, kardiologija je, po sopstvenom priznanju, njegova prva ljubav i ono čime se najviše bavi.

Piloti pod lupom

Pored ordinacije u Darmštatu i rada na klinici u Frankfurtu, dr Matić je vlasnik i direktor Instituta za vazduhoplovnu i medicinu rada u gradu na Majni.
- Radimo s velikim nemačkim firmama, mahom na prevenciji profesionalnih bolesti i povreda koje se događaju na radnom mestu. Obavljamo i zahtevne preglede pilota i letačkog osoblja za mnoge poznate aviokompanije poput Lufthanze, Etihada, Kondora - dodaje Matić.

N. Popović
Svaki zahvat novi izazov: Dr Predrag Matić pored operacionog stola

Uz sve te godine rada, školovanja i studiranja, a samo za pobrojane specijalizacije trebalo mu je punih 11 godina, dr Matić je uspeo da ne zapostavi ni privatni život - srećno je oženjen Ninom, takođe lekarkom (specijalista opšte medicine), sa kojom ima četvoro dece - najstariji je devetogodišnji sin Julijus, potom su na svet došli šestogodišnji blizanci Lukas i Elijas, a najmlađa je njihova sestrica Mila, beba od 18 meseci.

Pacijenti sve mlađi

- Nažalost, kardiolozi danas imaju sve više posla. Do pre nekoliko godina bilo je uobičajeno da srčane probleme ljudi dobiju u poznijim godinama života, ali s današnjom žurbom, ritmom često skopčanim na enormnim stresom i pritiskom visokih očekivanja, više nije retkost da mi se na operacionom stolu nađu i oni mlađi od 30 godina koji su preživeli teške infarkte - vajka se Matić.

Srećna porodica živi u Darmštatu kod Frankfurta. Tu dr Matić, zajedno sa svojom suprugom, poseduje i veliku specijalističku lekarsku ordinaciju, u kojoj je pored njega i supruge zaposleno još šest lekara.

Do ostvarenja svojih snova dr Matić nije stigao lako. Rekosmo, rođen je u Vupertalu, a roditelji Radovan (70) i Ljiljana (62), koji su kao gastarbajteri došli u Nemačku početkom sedamdesetih godina prošlog veka, poslali su ga u Srbiju, u rodni Šabac, kod bake i dede koji su ga odgajali do pete godine kad se vratio u Nemačku. Pošao je u školu i završio 10 razreda kada je 1988. godine njegova porodica odlučila da je bilo dosta pečalbarskog života.

Rad bez predaha

- Radimo od sedam ujutro pa sve do 19 sati uveče, nema pauze kao kod drugih jer imamo dovoljno lekara i drugog osoblja koji svakom momentu mogu da "uskoče " i zbrinu naše pacijente, a u proseku ih dnevno dođe oko 160 - kaže dr Matić koji je na sastanak sa "Vestima" stigao pravo od svojih pacijenata u Darmštatu.
Nakon razgovora sa nama čekaju ga već zakazane operacije u Frankfurtu, pa kući verovatno nije stigao pre ponoći.
 

Maturirao u Šapcu

- Nažalost, odluka da se vratimo na ognjište par godina kasnije pokazala se pogrešnom i s produbljivanjem krize na Balkanu mi smo se 1993. godine svi zajedno ponovo obreli u Nemačkoj. U međuvremenu sam u Šapcu maturirao, ali ovde mi to nisu priznali, pa sam morao da ponovo polažem i nemačku maturu da bih stekao pravo da upišem Medicinski fakultet što sam oduvek žarko želeo.

U Nemačkoj je medicinu teško upisati čak i kad kao dr Matić imate srednjoškolski prosek 1.0 (u Nemačkoj je 1 najbolja ocena) a u to se i sam uverio jer je morao da čeka da se na fakultetima, na koje je konkurisao, ukaže slobodno mesto.

Da bi prekratio vreme, kako kaže, završio je školovanje za tehničara-radiologije i tim se poslom, praktično, izdržavao sve vreme studija.

- Imali su moji roditelji materijalne mogućnosti da me finansiraju tokom studija, ali ja sam uvek voleo po onoj narodnoj u se i u svoje kljuse - uz osmeh dodaje dr Matić.

Medicinu je prvo upisao u holandskom gradu Nijmegenu jer se tamo najpre otvorilo slobodno mesto. Nije nas iznenadio podatak da je odlično savladao holandski jezik.

Nakon dve godine prešao je na Gete univerzitet u Frankfurtu, gde je diplomirao medicinu, ali i sreo ljubav svog života, suprugu Ninu, koja je u Frankfurt na studije stigla iz austrijskog Inzbruka, gde je bila započela studije medicine, a venčali su se 2005. godine.

Zanimljiv razgovor i susret sa dr Predragom Matićem morao je da se privede kraju jer njega su te večeri čekalo još mnogo posla, a već narednog jutra je putovao u Koblenc gde je takođe imao zakazane operativne zahvate.

S obzirom na energiju i znanje koje naš uspešni zemljak poseduje ovo sigurno nije poslednji put da će se naći na stranicama našeg i vašeg lista, ali sigurni smo i mnogih uglednih medicinskih publikacija u svetu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online