Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
19:20
R. Lukić - Vesti A

Radost i mladost u hramu Božjem

U subotu je u Svetosavskom centru u Hanoveru počela nova školska godina u Srpskoj školi pri crkvi. Glasni žagor, pesma i molitve, radost i lepota ponovo su se uselili u srpsku svetu kuću na Listu. Mnogo je toga za vreme raspusta doživljeno.

Vesti
Lejla i Lenka: U Srbiji je lakše

Utisci moraju da se srede, ali vremena za gubljenje nema.

Nastava se održava samo subotom, a ako se hoće nešto da nauči klupa mora da se pritisne od prvog dana. Ipak, olašavajuća je okolnost što su deca došla s odmora koji su najvećim delom provela u otadžbini, pa je i samo pričanje u stvari učenje.

Tako je Olivera Đukanović, koja je baš prvi čas zamenila učiteljicu Svjetlanu Bojić, stalnu nastavnicu, uzela za zadatak da s decom porazgovara o godišnjem odmoru i srpskom jeziku u otadžbini.

Vesti
Brankica Ot i Marija Arsić sa sinom Jovanom

Različiti naglasci u Srbiji

Lejla, koja je odmor provela u Kragujevcu, kaže da je đacima u njenom gradu lakše da uče srpski nego njoj u Hanoveru, jer tamo svi govore srpski.

S njom se slaže i Lenka koja je odmor provela u Pančevu, ali Lenka primećuje da ni oni u otadžbini ne govore svi jednako. Kaže da su im naglasci različiti, a to potvrđuju i dva dečaka iz Crne Gore koji su primetili da se naglasci u Srbiji i Crnoj Gori bitno razlikuju, ali da su oni sve jednako dobro razumeli.

Učiteljica Brankica Ot, koja nam je bila vodič kroz ovu kuću nauke, odvela nas je u omanju prostoriju u kojoj Marija Arsić brine o predškolskoj deci. U sobi sa niskim stolićem i desetak malih stolica samo ona i njen petomesečni sin Jovan.

Brankica Ot i Marija Arsić sa sinom Jovanom

- Radimo po programu koji smo uradili sami. Zapravo, uradila ga je nastavnica Svjetlana Bojić, koja srpski u ovoj školi predaje više od 20 godina, a mislimo da bi Ministarstvo prosvete u Beogradu, uz saradnju sa grupom stručnjaka iz Srbije i dijaspore, moglo da uradi program koji bi bio dobar oslonac za sve srpske škole u svetu - kažu Brankica Ot, nastavnica srpskog i Ilija Jović, nastavnik veronauke.

Deca su otišla na sprat na čas pevanja kod Jelene Agbabe Milosavljević, a ona i Jovan dobro se razumeju i bez jezika. Odnekud dopire pesma, a Jovan živahno širi ručice, kao da želi da kaže da bi i on rado zapevao.

Brankica otvara sledeća vrata i tu zatičemo Katarinu Dabetić koja s grupom iz trećeg i četvrtog rzreda uvežbava igre i pesme, koje će kako kaže, izvesti na Svetosavskoj priredbi. Deca su se obradovala da će se njihova slika ponovo pojaviti u novinama, a i mali Jovan je prestao da maše ručicama, pa smo i njega mogli da uslikamo.

Nastavnica veronauke Đurđica Bosančić prvi čas je slobodna, jer njena grupa nastavu ima tek drugi čas. Đurđica je pripremila ilustraciju koja prikazuje Hristovo preobraženje o čemu će deci pričati, jer je Preobraženje, kod pravoslavaca veliki praznik.

Prvi susret s ikonom

U velikoj sali pravo veselje. Odrasla grupa s doktorkom Ivanom Ružić uvežbava "Negotinske igre", pa im i ne bi pravo da je već vreme za molitvu i pauzu koja počinju u 11. 30. časova.

Molitvu čita prota Milan Pejić, a osim svih učenika prisutne su i učiteljice. Posle molitve sledilo je celivanje ikone. One najmanje učiteljica Brankica Ot je podizala i pokazivala da pre celivanja treba da se prekrste.

Nekima je to očevidno bio prvi susret s ikonom i krštenjem, ali su se trudili da shvate da je i to nešto što pripada njihovoj veri i školi u koju su pošli.

Posle molitve usledio je odmor, a potom su deca ponovo zauzela svoja mesta u učionicama. Tišinu je remetila samo pesma iz učionice sa sprata, iz koje su Jelenini đaci pozivali: "Mile, dođi u naš kraj."

Prijave i upis

Srpska škola u Hanoveru radi pri Svetosavskom centru (Mengendamm 16c), a nastava se po grupama održava subotom od 10.00 do 14.45 časova.
Opširnije informacije o upisu i odvijanju nastave mogu se dobiti na telefon 0511 3941924, mobilni: 01732320992 i mejl: SOKGHannŽaol.com .

Posni sendviči i čips

Meteorolozi nisu omanuli. Napolju dan kao od Boga dan, pa je dobar deo dece iz bogomolje prvo istrčao u portu i tek posle kratkog skakutanja nađoše se pred kuhinjskim šalterom, za kojim je Damir Krekić, predsednik Saveta roditelja delio sokove i sendviče s dimljenom ribom.

- Sendviči su uvek različiti, ali danas su zbog Gospojinskog posta od ribe - objašnjava Damir.
Deca nemaju ništa protiv ribe, a Marija i Elena učenice četvrtog razreda, koje rekoše da ćirilicu znaju da čitaju i pišu, kažu da ribu čak i vole, ali su ukus doručka ipak
"popravile" slanim čipsom.

Za susednim stolom Anđela (4. razred), Ksavija (5. razred) i "Brazilac" Nikolas (3. razred) koji su se okupili oko čika Spasoja, više pažnje posvećuju svojim pingvinima nego sendvičima. Kažu da su s pingvinima proveli raspust, pa su ih danas poveli i u školu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online