Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.08.2018.
18:10
N. Popović - Vesti A

Srpske škole širom Hesena!

Roditelje i njihovu decu, polaznike Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu obradovali smo u junu dobrom vešću da će od ove školske godine (2018/2019), umesto jednog - na području ove nemačke pokrajine - srpski jezik, pod ingerencijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predavati četvoro nastavnika.

Z. Vicelarervić
Dolaze tri nove nastavnice: Druženje polaznika srpske i makedonske dopunske škole u Frankfurtu

Nova lepa vest je da je plan da se pored Frankfurta srpske škole "rašire" po celoj pokrajni Hesen. Već sada je više nego izvesno da će se nastava održavati u Darmštatu, Langenu, Ofenbahu (u više škola nego do sada) Noj Izenburgu... Planira se i otvaranje odeljenja na severu Hesena, u gradu Kaselu, a izučavanjem maternjeg jezika biće obuhvaćena i naša deca koja žive u Majncu, mada se on nalazi u drugoj pokrajini (Rajnland Falc) i moći će da je posećuju u susednom Vizbadenu.

Lepe vesti za naš list potvrdio je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, koji je unapređenje izučavanja maternjeg jezika dece naših zemljaka uvrstio u prioritete svoga rada od kada je, pre oko godinu dana, preuzeo dužnost u metropoli na Majni.

Učionice u više škola

- Primera rad, na području grada Frankfurta do sada smo dopunsku školu imali jednom nedeljno samo u školi Centgrafenšule u naselju Zekbah, a sada smo podneli zahtev, (ako bude dovoljno đaka) da nam se odobre učinioce u sedam škola u gradu na Majni. Time ćemo sigurno olakšati roditeljima, jer će moći da za svoju decu odaberu najbližu školu po mestu stanovanja, ili će se ona čak i održavati u onoj gde njihovo dete već pohađa redovnu Nemačku - kaže konzul Radovanović.

- Tačno je, dobili smo bitku za ćirilicu! Mogu da obavestim sve zainteresovane roditelje da će deci, osim nastavnika Vladimira Živanova, koji je ovde već nekoliko godina, predavati i njegove koleginice Sonja Zrnić, Tatjana Milanović i Biljana Bukinac - kaže za "Vesti" Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

On zahvaljuje na podršci Ministarstvu prosvete i ministru Mladenu Šarčeviću, koji su pokazali veliko razumevanje i na pravi način reagovali na zahteve dijaspore za unapređenje dopunskih škola u ovom delu Nemačke.

Koordinator u Frankfurtu

- Biljana Bukinac neće biti samo predavač, pa će preuzeti i dužnost kooordinatora dopunskih škola na teritoriji cele Nemačke - navodi konzul Radovanović

Ove je godine redovna škola u nemačkim školama u Hesenu počela veoma rano, već 6. avgusta, "ali nas to ne obavezuje ni na koji način", ističe konzul Radovanović.

- Dopunska nastava na srpskom će početi kad budemo za to spremni i to na mnogo više mesta nego do sada. Obaveštenja sa rasporedom časova još nisu upućeni na adrese roditelja i klubova niti će taj posao biti moguće uraditi sve dok svih četvoro nastavnika ne stigne u Frankfurt. Predstoji nam posao da za nove nastavnice obezbedimo radne dozvole i odobrenja Ministarstva prosvete pokrajine Hesen. Sva ta procedura nam je već poznata, imamo sa njima dobru saradnju, jer smo to već prošli sa kolegom Živanovim. Ali, ipak iziskuje truda i vremena tako da sam siguran da školska godina na srpskom jeziku neće započeti pre kraja septembra - navodi konzul Branko Radovanović.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online