Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2018.
18:24
N. Popović - Vesti A

Martin je novi Arčibald Rajs

U srpskom hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu u nedelju su, u prisustvu domaćina protojereja Simona Turkića i pred brojnom publikom promovosane dve izuzetno zanimljive knjige: "Makijato diplomatija - Kosovo mrtvi ugao Evrope" dr Martina Hajperca (41) iz Frankfurta i "Strategija uspešnih žena u 19. veku", mr Julijane Jovičić. Interesantno je da je Jovičićeva prevela s nemačkog knjigu "Makijato diplomatija" koja je za sada objavljena samo na srpskom jeziku. Na promociju je došao i prisutnima se biranim rečima obratio i poznati nemački pisac Martin Mozebah.

Lična arhiva
Gosti i domaćin: Dr Hajperc, mr Jovičić i protojerej Turkić

Još pre zvaničnog dela programa koji je otvoren božanskim pojanjem moćnog baritona, đakona Bratislava Jovanovića iz Kikinde, mnogi naši zemljaci su stajali u redu da kupe knjigu "Makijato diplomatija" sa posvetom autora. Čast da se prva obrati publici imala je Julijana Jovičić.

Ona je kratko predstavila svoju knjigu u kojoj se najviše bavi Minom Karadžić, ćerkom Vuka Karadžića, a zatim je reč dala "zvezdi" promocije dr Martinu Hajpercu, kojeg je protojerej Turkić, slikovito nazvao novim Arčibaldom Rajsom!

On je publici čitao delove svoje zanimljive knjige nastale iz dnevnika koji je, kako je rekao, svakodnevno vodio od kada je pre tačno 10 godina (2008.) doputovao u Prištinu na višegodišnju dužnost zamenika direktora industrijskog i finansijskog sektora Međunarodne civilne kancelarije, koja je kasnije postala Misija EU na Kosovu i Metohiji (Euleks).

Istina mora da se objavi

- Kada sam odlučio da sa sigurnog i dobro plaćenog posla u Evropskoj centralnoj banci odem i preuzmem dužnost u Prištini nikome nije bilo jasno zašto to radim, ni mojim kolegama, prijateljima, a ni mojoj supruzi. Podržao me je tada moj prijatelj i mentor koji danas sedi ovde u publici, književnik Martin Mozebah, koji mi je rekao: "Idi dole i svoja iskustva pretoči u knjigu, istina mora da se sazna." Poslušao sam ga i tako je nastala ova knjiga - kazao je između ostalog dr Hajperc.

Ovaj diplomirani ekonomista, od svoje 18. godine član vladajuće konzervativne stranke CDU, lična iskustva iz života na Kosovu, susreta sa Srbima i Albancima, pretočio je u knjigu reportažnog stila koja daje sasvim drugačiji pogled na "najmlađu državu na tlu Evrope", kako vole da joj tepaju nemački mediji.

Ono što je u knjizi izneo i napisao o kvazidržavi, kako je i sam naziva, u suštoj je suprotnosti sa javno proklamovanim političkim stavovima stranke kojoj pripada o nezavisnosti južne srpske pokrajine, pa je u predgovoru svog dela posebno istakao da je reč o "isključivo njegovim ličnim iskustvu, mišljenju i stavovima".

Laka politika uz kafu

Otkud naziv "Makijato dipomatija" interesovalo je i Branka Radovanovića, generalnog konzula Srbije u Frankfurtu, kojem je autor napisao prigodnu posvetu.

- Kafa makijato (italijanski espreso sa malo toplog mleka) oduvek je simbol prijateljskog brbljanja i odmora, retko se uz kafu govori o ozbiljnim političkim pitanjima. U Henri Kišindžerovoj epskoj knjizi "Diplomatija" on razvija koncept strateške politike, a moja je knjiga obrnuta priča koja pokazuje da je sva diplomatija EU i SAD u slučaju Kosova bila svedena na razgovor o šoljici kafe - pojasnio je dr Hajperc simboliku naziva svoga dela.

Knjiga "Makijato diplomatija" štampana je, za sada, samo na srpskom jeziku, što je "velika šteta" kako su primetili mnogi zemljaci u crkvenoj sali.

- Mi istinu znamo, ona treba da dopre do onih koji su 'otrovani' pristrasnim izveštajima medija i ubeđeni da su Srbi glavni krivci sa sve nevolje na Balkanu - čulo se iz publike.

- Nažalost, zainteresovanog nemačkog izdavača još nisam našao jer morate razumeti da Kosovo nije tema koja interesuje mnogo ljudi ovde pa se svi plaše da bi knjiga skupljala prašinu u knjižarama i da ne bi bila profitabilna. To je osnovni razlog, a ne neki politički kako bi možda neko u prvi mah pomislio - naglasio je na kraju ove zanimljive promocije dr Martin Hajperc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online