Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.06.2018.
03:00
Z. Vicelarević - Vesti A

Umesto jednog, četiri nastavnika!

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu u Frankfurtu održan je sastanak roditelja koji su prijavili svoju decu za Dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Poziv za sastanak je uputio Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu. Pored konzula sastanak su vodili otac Simon Turkić, starešina Srpske pravoslavne opštine Frankfurt, Katica Stanimirov, član Centralnog saveta Srba u Hesenu i Vladimir Živanov, nastavnik Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu.

Z. Vicelarervić
Vodili sastanak: Konzul Radovanović, otac Turkić, Stanimirov i Živanov

Prikupljanje prijava za upis dece na Dopunsku nastavu na srpskom jeziku, konzulat je počeo u novembru 2017. i do početka sastanka prikupljeno je više od 300 prijava.

O trenutnoj situaciji, planovima, nastavnom programu roditelje je detaljno upoznao i objasnio, a kasnije i odgovorao na pitanja, konzul Branko Radovanović, a za "Vesti" je ocenio da je odziv roditelja bio dobar i istakao da će prema broju učenika koji će pohađati dopunsku nastavu, u septembru, kada će se znati konačna lista, Ministarstvo prosvete dodeliti do četiri nastavnika koji će izvoditi nastavu umesto samo jednog koji je do sada radio.

Glavni centri srpskih škola biće u Frankfurtu, Ofenbahu, Darmštatu i Vizbadenu. 

- Proširena je i kompletirana lista učenika koja će biti zvanično predata nemačkom ministarstvu kulture zbog osiguranja učenika na nastavi i ostalih organizacionih pitanja. Kompletirana je i lista škola kojima ćemo se obratiti za dozvolu za održavanje nastave u njihovim prostorijama.

Oformili smo roditeljski savet od 15 članova, a predsednik je Goran Tomić. Sastanke će roditeljski savet odražavati u konzulatu, u crkvenim opštinama ili u nekom od klubova u zavisnosti od termina sastanaka - izjavio je Radovanović za "Vesti".

Z. Vicelarervić
Sanela i Slavko Jovanović

Sanela i Slavko Jovanović iz Noj Izenburga/Gravenbruha su roditelji troje dece, devetomesečnih bliznakinja i Borisa (6).

- Naš sin Boris ove godine polazi u prvi razred i nalazi se na spisku dece koja će pohađati dopunsku nastavu na srpskom.

O večerašnjem skupu mogu da kažem samo pozitivno.

Bilo je puno dobrih informacija i mislim da je to ujedno i velika motivacija svim roditeljima.

Vrlo je bitno da je još jednom naglašen značaj dopunske nastave za sve koji žive u dijaspori, a za nas roditelje iz Frankfurta i okoline je od suštinskog značaja - kaže Sanela Jovanović.

Milica Dimitrijević iz Frankfurta kaže da je bila očajna kad je pre dve godine došla u Nemačku i shvatila da nema dovoljno dopunskih škola na teritoriji Frankfurta.

- Nadam se da će roditelji shvatiti koliko je ovo značajno i da je bitno da se sačuvaju jezik i identitet i da nikada nećemo moći da budemo veći Nemci nego sami Nemci. Što se mene tiče, daću sve od sebe da moj sin Bogdan (8) pohađa dopunsku školu na srpskom.

Meni je problem to što Bogdan ide u Evropsku školu i ne podudaraju se raspusti i vreme koje deca provode u školi u odnosu na nemačke državne škole, ali se nadamo i borimo da naša deca da dobiju školu na srpskom - ističe Milica.


Crkva uz školu

- Zahvalan sam Konzulatu Srbije i generalnom konzulu Branku Radovanoviću što je ovo veče održano u našem hramu. Kada smo ga kupovali govorili smo da će hram biti izvor kulture i duhovnosti, a ovo veče je dokaz toga. Drago mi je da se odazvao ovoliki broj roditelja. Crkvene opštine Frankfurt i Vizbaden će potpuno podržati ovaj projekat. Do sada smo imali institucionalni problem da SPC, srpski klubovi i udruženja, obavljaju neke stvari koje je trebala da radi otadžbina. Ovo je sada krenulo i obaveza je roditelja, klubova i nas sveštenika da đake koji su do sada imali nastavu u crkvi i klubovima uputimo na časove u škole koje će organizovati Ministarstvo prosvete Srbije - ističe otac Simon Turkić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online