Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
02:00
N. Popović - Vesti A

Doktori ponos nacije

Lepo je bilo u utorak uveče biti Srbin u Vizbadenu, glavnom gradu Nemačke pokrajine Hesen. Među 20 istaknutih ličnosti, stranog porekla, koje su nagrađene za poseban doprinos razvoju nemačkog društva našla su se i dva istaknuta Srbina: prof. dr Veselin Mitrović, poznati kardiolog i medicinski direktor Kerkof klinike u Bad Nauhajmu kod Frankfurta i dr Predrag Matić, internista iz Darmštata, kod Frankfurta.

Z. Vicelarević
Ministar Gritner, dr Matić, prof. dr Mitrović, konzul Radovanović, Stojković i Medof

Posebno je značajno da su oni prvi koji su priznanje zaslužili na nivou cele pokrajine Hesen, a imali su čast da im, posle čitanja inpresivnih biografija koje su nagrađene burnim aplauzima, prigodnu plaketu uruči Štefan Gritner, ministar za integraciju pokrajine Hesen.

- Bila je velika čast naći se ovde večeras, u ovom odabranom društvu - kazao je posle dodele priznanja za "Vesti" prof. dr Veselin Mitrović i to baš u trenutku kada se jedan od gostiju, bez ozbiljnijih posledica sapleo na postavljeni plakat. Dr Mitrović je kroz osmeh prokomentarisao "ima nas dovoljno i da nekoga oživimo ako treba".

Priredba koju je organizovao i inicirao Komunalni savet stranaca iz Frankfurta na čelu sa predsednikom Jumasom Medofom, održana u dvorcu Bibrih u Vizbadenu. Pored dobitnika priznanja, njihovih prijatelja i rodbine, predstavnika medija, svečanosti su prisustvovali i članovi diplomatskog kora, među njima i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu. Bio je tu i Dušan Vidaković, predsednik kompanije Nidda Verlag, izdavača "Vesti".

Podrška kancelarke

Ideja o dodeli priznanja za istaknute ličnosti stranog porekla, potekla je u Frankfurtu na Majni, koja traje već nekoliko godina, i jedinstvena je u Nemačkoj, a sada je proširena na celu pokrajinu Hesen. Akcija je dobila podršku i kancelarke Angele Merkel, a komisiju koja je ove godine birala dobitnike priznanja na pokrajinskom nivou činili su predsednici Saveta stranaca iz Frankfurta (Jumas Medof, Mesut Altiok i Ming Jang), Bad Homburga (Miodrag Stojković), Benshajma (Ivon Dankvert) i Fridrihsdorfa (Renco Seći).

Ministar Štefan Gritner je naglasio da su nagrađeni "pravi heroji integracije i putokaz svim drugim strancima da se radom, pameću i upornošću mogu dostići neslućene profesionalne visine". A među nagrađenima, koji su poreklom iz Turske, Kenije, Kine, Srbije, Hrvatske, Alžira, Indije, Irana... bilo je doktora, naučnika, inženjera, bankara, vlasnika uspešnih preduzeća. Na dvojicu Srba u tom odabranom društvu, kako reče konzul Radovanović, "mogu biti ponosni ne samo Srbi u ovoj pokrajini nego u celoj Nemačkoj".

- Ovo priznanje je dokaz da Srbi u Nemačkoj daju i vredan doprinos razvoju nauke u državi u kojoj žive i rade - dodao je konzul Radovanović:

"Vesti" će u narednim brojevima objaviti opširne razgovore sa Srbima, dobitnicima ovog vrednog priznanja.

Učenje se isplati

Ministar Štefan Gritner je naveo da udeo dece stranaca koji uspevaju da dođu do gimnazijske mature, što je osnovni preduslov za upis na studije, na nivou pokrajine iznosi 21 odsto u odnosu na 46 odsto Nemaca kojima to pođe za rukom.

- I to je jedan od razloga da se knjižica u kojoj smo odštampali sve biografije večeras nagrađenih podeli u školama kao neka vrsta putokaza i podstreka deci stranaca da marljivim učenjem mogu u ovoj zemlji postići neslućene rezultate na raznim poljima - kazao je za "Vesti" naš zemljak Miodrag Stojković, predsednik Saveta stranaca iz Bad Homburga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online