Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.06.2018.
20:20
A. Vučićević - Vesti A

Srce vuče u Banjaluku

Dva bračna para iz Štutgarta, Petrovići i Marići, pored prijateljstva koje neguju godinama, dele i ljubav prema Banjaluci. Folklorijadu koja je nedavno održana u prestonici Republike Srpske iskoristili su za zajedničko putovanje. Uz druženje kraj reke Vrbas, iskoristili su priliku i da zajedno pogledaju nastupe folklornih ansambala u predivnoj tvrđavi Kastel.

Z. Vicelarević
Gledali unuke: Petrovići i Marići

Mileva Petrović je rođena u Banjaluci, ali od davne 1969. živi u Nemačkoj.

- Krenula sam, što naš narod kaže, trbuhom za kruhom. Radila sam u firmi Kodak, koja se bavi proizvodnjom foto-aparata. Nekad sam radila i dodatne poslove, ništa me nije bilo sramota da radim. A sada sam penzioner i u tome uživam. Što se kaže, dobrostojeća penzionerka, švapska - šali se Mileva.

Pored prijatelja i supruga, sa njom je došla i njena porodica.

- Unuk Milan igra folklor u Eslingenu i sada je ovde. Baš sam radosna što je došao da nastupa, a mi smo tu svi da navijamo - kaže Mileva, koja je i sama u Nemačkoj igrala folklor kao devojka.

- I ne samo da sam igrala, nego sam i svirala harmoniku u klubu Budućnost iz Eslingena. Unuk je krenuo mojim stopama i okrenuo se tradiciji i presrećna sam zbog toga. Treba čovek da zna odakle potiče - kaže Mileva.

Od kada je u penziji, živi na relaciji Bosna-Nemačka.

- Rođena sam ovde. Tu sam svoj na svome i zato dolazim stalno. Uživamo u tome i osećamo se ovde ispunjeno i kompletno. Iako sam zasnovala porodicu tamo, odmalena sam učila sinove srpskom jeziku i kulturi i trudila se da im što više približim ono gde pripadaju - kaže Mileva.

Njeni prijatelji, Boško i Nadica Marić u Nemačkoj su od 1973. Sada su u penziji i uživaju u češćim putovanjima u domovinu. Boško je u mlađim danima bio blagajnik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

- U Nemačku sam došao iz Banjaluke. Ovo je moj grad, tako je divno doći ovde, uživati u folkloru u svom gradu. Srce uvek vuče ovamo. Naš unuk ovde nastupa, pa nam je ova Folklorijada posebnija od bilo koje pre. Spojili smo podršku unuku, posetu familiji uživanje u srpskoj tradiciji i druženje sa prijateljima Petrovićima - kaže Boško.

Nadica je rođena na jugu Srbije, u Vranju, u Štutgart je otišla u posetu, a ostala zauvek.

- Posetila sam ujaka koji je tamo živeo, pa ostala. Tamo sam se srela sa Boškom, i eto, brak, porodica, sve kako ide... Kao mlada cura igrala sam folklor i pevala, dok sam živela u Vranju. Posle sam tu svoju ljubav prenela na decu, a oni su na svoju decu - kaže Nadica.

Posebno mesto u duši

Nadica kaže da joj je Banjaluka sudbinski suđena. Svi putevi su je na razne načine vodili u taj grad.
- Moj pokojni brat je došao u Banjaluku 1959. Zaljubio se u snajku, koja je rođena Banjalučanka. Imam divne bratance koji ovde žive. Moj suprug je ovde rođen.Meni je srce puno svaki put kada dolazimo u ovaj grad jer me on podseća na puno vrlo dragih ljudi i zato Banjaluka ima posebno mesto u mojoj duši - kaže Nadica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online