Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.05.2018.
18:40
N. Popović - Vesti A

"Zasvirale" pesničke lire

Jelena Opačić iz Ofenbaha, kod Frankufrta, osvojila je zlatnu Pesničku liru na 31. majskim susretima pisaca u rasejanju, koje je proteklog vikenda u Frankfurtu organizovala Srpska književna radionica (SKR).

Žiri u sastavu Tatjana Milanović, Zorica Davidović (obe profoserke srpskog jezika i književnosti) i Sava Ilić, pesnik iz Švajcarske, srebrnu liru za do sada neobjavljenu pesmu dodelili su Veri Gajić iz Šapca, dok je bronzanu liru dobila gošća iz Švajcarske Snežana Milanović, članica Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Svi radovi koje je žiri ocenjivao bili su pod šifrom i tek se posle proglašenja najboljih saznalo ko su autori.

Filip zadužen za muziku

Ni na ovom druženju nije moglo bez pesme i igre, a za to je bio zadužen Filip Radukić, potpredsednik Književne radionice, koji je svojim glasom i muzikom "obojio" i ulepšao ovo veče.

Počasni gost Majskih susreta pisaca, koje je vodila Jagoda Rajtel, predsednica SKR bio je gost iz danskog Odenzea, Pantelija Milosavljević, svestrani umetnik koji se bavi pisanjem proze i poezije, ali i slikanjem i ikonopisanjem, pa je ovom prilikom napravio i malu izložbu svojih ikona.

Gost skupa bio je i Mitar Pavić, konzul BiH u Frankfurtu, koji se biranim rečima obratio piscima i pesnicima poželevši im sreću na odgovornom zadatku očuvanja srpskog jezika u dijaspori.

Pored članova Radionice iz Frankfurta i okoline pesničkoj večeri - na kojoj je lepa reč bila zvezda vodilja učesnika, a svi su dobili svojih pet minuta - prisustvovala je i delegacija Udruženja srpskih pisaca Švajcarke na čelu sa predsednikom Milisavom Đurićem.

Iz Beča je stigla profesor Svetlana Matić, potpredsednica austrijskog ogranka Prosvjete. Ona je govorila o potrebi negovanja srpskog jezika u dijaspori.

- Sto godina od završetka Prvog svetskog rata i i slavne epopeje koju su tada ispisali naši preci, motiviše me da ovogodišnje tradiocionalne Oktobarske susrete pisaca organizujem na Krfu i nadam se da ću tu ideju uspeti da realizujem - kazala je i za to dobila veliki aplauz gošća iz Štutgarta, Desa Burazor, predsednica Inicijitivnog odbora za osnivanje ogranka Prosvjete u Nemačkoj.

Na 31. majskim književnim susretima predsednica Radionice Jagoda Rajtel objavila je i da je zvanično otvoren tradicionalni Oktobarski konkurs Srpske književne radionice, a najbolji od pristiglih radova biće proglašeni na jesen, u toku održavanja čuvenog Sajma knjiga u Frankfurtu.

Nesporazimi su prošlost

Kao gosti na Majskim susretima pojavila se i delegacija Udruženja pisaca Sedmica, na čelu sa predsednikom Ljubišom Simićem, koji su recitacijama i lepim rečima takođe dali svoj doprinos lepoti skupa. Time je dat i konačan signal da su nekadašnji nesporazumi dva srodna udruženja u metropoli na Majni sada samo stvar daleke prošlosti, čemu se radovao i Miki Vujović iz Ofenbaha koji je bio među osnivačima oba udruženja.
 

Poklon monahinjama

Jasna Sofija Kosanović, gošća iz Štutgarta, pročitala je na ovoj priredbi pesmu iz svoje zbirke "Tebe Bože ljubim mojom pesmom", koju je napisala kada je uspela da se izbori sa teškom bolešću. Svoju je knjigu već promovisala po mnogim pravoslavnim hramovima u Nemačkoj, a sav prihod od prodaje usmerava ženskom manastiru Koporin kod Nove Plane (Republika Srbija) i monahinjama koje tamo žive.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online