Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
07:50
R. Lukić - Vesti A

Vaskršnje jutrenje u Hramu Svetog Save u Hanoveru

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs proslavljen je u hramu Svetoga Save na Listu, a budući da se pored srpskog nalazi grčki hram, porta je bila puna pravoslavaca iz cele Evrope, dok su u srpskom hramu bili i pravoslavci iz Afrike i Azije! Liturgiju, koja je u 22 sata počela troparnom litijom oko hrama, služili su sveštenik Milan Pejić i đakon Slavko Bosančić sa čtecom, pravoslavnim Nemcom Matijasom Borherdom. Dobar deo liturgije služen je i na nemačkom, a uzvike "Hristos vaskrse" ponavljan je i na nemačkom "Hristos ist erštanden". Liturgija je istim pozdravom oko ponoći i završena.

R. Lukić
Litija: Troparni ophod oko hrama

U severni deo Nemačke sa Vaskrsom su stigli i prvi prolećni dani, pa su vernici tokom litije mogli da nose sveće bez bojazni da će se ugasiti, a takvo vreme bilo je i za druženje ugodnije. Đuro Preradović sa suprugom Dragicom mišljenje o Vaskrsu razmenio je sa Marijom i Milutinom Bajićem. Milutin, poreklom iz Šipova u Republici Srpskoj, u Nemačku je došao pre 45 godina, pa kaže da se Vaskrsa iz rodnog kraja i ne seća u detalje. Ipak, zna da je Vaskrs najveći praznik i da je masovno slavljen i u njegovom Šipovu.

Njegova životna saputnica Marija, po rođenju Mađarica, poreklom iz Srpskog Itebeja kod Zrenjanina. Seća se da je u njenom mestu oko jednog Vaskrsa snimana Ćopićeva "Osma ofanziva", a Vaskrs je, kako kaže, počela da slavi tek kada je upoznala Milutina.

Đuro Preradović je poreklom sa Banije u Hrvatskoj, a supruga mu Dragica iz Međuvođa u Srpskoj. Oni kažu da tu nema neke velike razlike i da je proslava gotovo ista i u Hrvatskoj i u Republici Srpskoj, a to potvrđuju i Mira Šunić iz Čaprazlija kod Livna i njena prijateljica Bosa Jovičić, poreklom iz okoline Knina.

U sali ispred bogomolje, koja je za Vaskrs i sama pretovarena u prostoriju za molitvu, sa svećama u rukama stoje Dragan Majstorović iz Futoga i Slavko Radišić iz Veternika.
- Proslava Vaskrsa u rodnom kraju je lepša zato što se slavi sa porodicom i prijateljima. Ipak, jednako u srcu nam je i Hristovo vaskrsenje u Nemačkoj - saglasni su Dragan i Slavko.

Draganova supruga Sanja sa desetogodišnjim sinom Lukom i Slavkova Tanja sa sinovima Dejanom (19) i Sendijem (14) nekako se dokopala mesta u bogomolji, a oni u toj masi sveta i ne pokušavaju da ih nađu. U porti je bila još veća gužva jer su pred ponoć kao reka počeli da pristižu i Grci koji će, kako kaže tutor Nikola Popović, slaviti od ponoći do jutra.

Srećni Jakob iz Rusije

Jakob iz Rusije u srpski hram je došao sa sedmogodišnjom ćerkom Anastazijom i četvorogodišnjim sinom Georgijem kojem se liturgija odužila, pa je na stolici predviđenoj za stare i bolesne malo i odremao.

- Danas nam je svima bilo naporno, ali i veselo. Moja supruga Jevgenija pre dva sata rodila mi je sina. Da stvar bude zanimljivija, porodila ju je medicinska sestra poreklom iz Srbije! Moje prvo dvoje dece se rodilo u nedelju, a najmlađi je, eto, došao na Blagovesti, samo koji sat pre Vaskrsa - priča presrećni Jakob koji je uoči Vaskrsa postao otac po treći put.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online